Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon, ami megér egy látogatást

Nem csak azokat a nevezetességeket érdemes felkeresnünk, amelyekről az útikönyvek írnak, így elhoztunk Nektek 5 olyan, kevésbé ismert látnivalót, amelyet útba ejthettek rövid séták vagy akár hosszabb kirándulások alkalmával is. Tartsatok velünk!

Szeplőtelen Fogantatás kápolna, Budaörs

A budaörsi Kő-hegyet megmászva amellett, hogy káprázatos panorámában lehet részünk, egy vallási emlékhelyhez is érkezünk, itt találjuk ugyanis a Szeplőtelen Fogantatás kápolnát, melyet Wendler Ferenc földműves épített egy látomásnak köszönhetően. Életévének 32. Születésnapján azt álmodta, hogy a kőhegyi csipkebokor előtt állva a bokor virágjain megjelent neki Szűz Mária mosolygós arca, majd élesen kirajzolódott előtte az “Én vagyok a szeplőtelen fogantatás” üzenet. Később, a 39. születésnapján is Szűz Máriával álmodott és úgy vélte, hogy a Boldogságos Szűzanyának terve van vele. Egy budaörsi kinyilatkoztatás szerint Wendler Ferenc látomása időben megelőzi a híres Lourdes-I látomást.

Szállásajánlatok a környéken>>

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Szeplőtelen Fogantatás kápolna, Budaörs5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Szeplőtelen Fogantatás kápolna, Budaörs

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Rutin Budaörs – családi vendéglő a legmagasabb szinten, a fellegekben
Ahogy ők nevezik magukat – „Rutin gasztrolubickoló”. Itt aztán tényleg lubickolhatunk az ízek élvezetében. Michelin csillagos színvonal, a (legjobb) baráti áron. Budaörsön jártunk és elmeséljük, milyen a Rutin étterem. Élménybeszámoló "M" tollából.

 

 

Millenniumi Emlékmű, Pannonhalma

1896-ban hazánkban a magyar honfoglalás 1000. évfordulójára hét milleniumi emlékművet is építettek, ezek közül az egyik Pannonhalmán ma is látogatható. A főapátság közelében lévő Millenniumi Emlékmű eredetileg 26 méter magas volt, melyet a magyar királyi korona rézlemezből domborított, hatalmas ábrázolású kupola fedett, amit az 1930-as évek végén megromlott állapota miatt le kellett bontani, ekkor nyerte el jelenlegi formáját. Az emlékmű szerepel a Világörökség-listáján.

Szállásajánlatok a környéken>>

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Millenniumi Emlékmű, Pannonhalma5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Millenniumi Emlékmű, Pannonhalma

 

 

Pálos kolostor romjai, Salföld

Badacsonyörs és Salföld között az erdő mélyén találjuk az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának és templomának maradványait. Az 1400-as években elnéptelenedő, majd a 16. századi török harcok áldozatául esett egykori kolostor romjait a 2000-es évek elején újították fel és az állagmegóvás mellett egy turista pihenőhely is kialakításra került a romok mellett. Az egykori templom falai egészen a tető magasságig ma is állnak, és a gótikus, íves ablakok és boltívek is megcsodálhatóak. A kolostorromot erdei úton (piros vonallal jelzett turistaúton) közelíthetjük meg vagy, ha úgy tartja kedvünk, a salföldi majortól indulva lovaskocsin is ellátogathatunk az emlékhelyre.

Szállásajánlatok a környéken>>

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Pálos kolostor romjai, Salföld5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Pálos kolostor romjai, Salföld

 

 

Erődített Református templom, Balatonalmádi

Az egykor római és árpád-kori romokra épült templom története egészen Géza fejedelemig, 990 tájékáig nyúlik vissza, mint Szent Márton templom. A történelem során a török kézre kerüléstől a vallási harcokon át sok mindenről mesélhetnének a templom falai. Az erődített jelzőt a templom köré épített kőfalról kapta, melyet a reformátusok védelmi céllal emeltek az 1730-as évek vége felé. Stílusát tekintve gótikus és román kori jegyek köszönnek vissza ránk. A templom műemléki védettséget élvez.

Szállásajánlatunk a közvetlenül a Balaton parton található és saját stranddal rendelkező Nereus Park Hotel*** Balatonalmádi>>

Tovább szállásajánlatok a környéken>>

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Erődített Református templom, Balatonalmádi5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Erődített Református templom, Balatonalmádi

 

 

Szent Donát kápolna, Balatonlelle

A szőlősgazdák védőszentjéről elnevezett Szent Donát kápolna a balatonlellei Kishegyen épült és aki felsétál, annak csodálatos kilátásban lesz része. A műemléki védettséget élvező kápolna úgynevezett parasztbarokk stílusban épült, ezen építészeti stílus tipikus képviselője. Aki veszi a fáradtságot, hogy feltúrázzon a kegyhelyhez, a gyönyörű kilátás mellett a kápolnával szemben található Majtényi Présház színvonalas kínálatával is tehet egy próbát.

Szállástippünk a vízparti, gyerekbarát Hotel Melis*** Balatonlelle>>

További szállásajánlatok Balatonlellén>>

5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Szent Donát kápolna, Balatonlelle5 kihagyhatatlan látnivaló a Dunántúlon - Szent Donát kápolna, Balatonlelle

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Városnézés és wellness: 7 ellenállhatatlan dunántúli hotel a tökéletes kikapcsolódáshoz
Ragyogó panoráma, erdei környezet, központi elhelyezkedés, meseszép wellness… ugye, hogy nehéz lenne nemet mondani minderre? Szerencsére, nem is kell, mert legfrissebb ajánlatunkban olyan hazai hoteleket mutatunk, amikben biztosan nem csalódtok majd!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Csongrádon a Bárka, Szentesen a La Casa konyhájában készülnek Fűri Tamás kedvenc ételei. Mint mondja, 365 napot az éttermeire áldoz, de terveiben ennél több szerepel. A népszerű séffel múltról és jövőről is beszélgettünk.
Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.