Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz

Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!

 

Jósvafő – patakcsobogás és tengerszem

Magyarország északkeleti szegletébe, egy erdőkkel határolt völgybe ékelődött be az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő Jósvafő. Az apró település szinte együtt lélegzik a természettel. A tornácos lakóházak, fából ácsolt csűrök, illetve pajták között 4 patak fut össze: a Jósva-, a Tohonya-, a Kecső-, valamint a Kajta-patak. Keljetek át a hangulatos fahidakon, ismerjétek meg a falu múltját a népi bútorokat és paraszti emlékeket felvonultató Tájházban, keressétek fel a Kessler Hubert Emlékházat, és a buja erdei növényzet között megbújó Jósvafői-tengerszemet! Hazatérés előtt pedig Magyarország legnagyobb hucul ménesét is érdemes útba ejteni.

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Jósvafő környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Jósvafő7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Jósvafő

 

 

Budajenő – közelgő bornap és könnyed tanösvény

A Zsámbéki-medence északkeleti peremén, a főváros nyüzsgő forgatagától alig 22 kilométerre lelhettek rá Budajenőre, melynek különleges épületei közül több a mai napig őrzi a népi építészet jegyeit. A csodás Műemlék Magtár második emeletén a „Kárpát-medencei nemzetiségek zarándok- és kegyhelyeinek állandó kiállítása” tekinthető meg, de hangulatos sétát tehettek a szökőkutas dísztó mentén is, ami az épület mellett található. A falu pezsgő életét jól példázzák a népszerű rendezvények. Ezek közül kiemelkedik a Szüret és Bornapok, amit a XIX. századi Pincesoron tartanak szeptemberben. Budajenőn a természetjárók sem fognak unatkozni – nekik a nagyjából másfél óra alatt bejárható Öreg Tölgy Tanösvényt ajánljuk.

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Budajenő környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Budajenő, Műemlék Magtár / Fotó: Ugor (ittjartam.hu)7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Budajenő, Műemlék Magtár / Fotó: Ugor (ittjartam.hu)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.

 

 

Zengővárkony – meseösvény és kézműves kiállítások

A vadregényes Keleti-Mecsek területén fekvő Zengővárkony régóta ápolja gazdag hagyományait a szelídgesztenyézéstől a népi művészetekig. Vegyétek szemügyre a Míves Tojás Múzeum remekeit, melyekből jelenleg 2500-at láthattok a vitrinekbe zárva. Csodáljátok meg a Szalma-Kincs-Tár mintegy 400 szalmából készült tárgyát és Berta János faműves állandó kiállítását is. Ne hagyjátok ki a korhű módon berendezett Tájházat se. Gyerekekkel pedig szinte kötelező a 11 megállós meseösvény végigjárása, mely Vadkan Vili sétálója névre hallgat.

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Zengővárkony környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Mecsek7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Mecsek

 

 

Velem – vízimalom és idilli pincék

Magyarország nyugati peremén, az osztrák határra simulva, a Kőszegi-hegység lábánál bújik meg az egyik legszebb hazai településünk, Velem. A Szent Vid kápolna felé haladva erdei állatokkal találkozhattok, bejárhatjátok a ma is működő Schulter malmot és megtekinthetitek a kézműves csodákat őrző Alkotóházat, valamint a Velem jelképének számító Hősök kapuját is. Ha időtök engedi, akkor barangoljátok be az andalgásra csábító Vaskút és Nuschy-sétányt, vagy iktassátok be a Pákó-dűlőben található Velemi kispincéket is!

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Velem környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Szent Vid kápolna (Velem)7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Szent Vid kápolna (Velem)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.

 

 

Kétvölgy – mesés kilátó és zsúpfedeles műemlékház

Rétekkel, erdőkkel szabdalt, vas megyei Kétvölgy. A Rába mentén létrejött, Vendvidéken elhelyezkedő falu az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. A gyönyörű Népi műemlékház zsúpfedele alatt a hajdani falusi élet mindennapjai elevenednek meg előttetek. Az épület április 20-tól október 15-ig látogatható. Emellett érdemes felfedezni a Katalin-hegyen magasodó, többemeletes, 367 méter magasan trónoló Kétvölgy kilátót is.

Kihagyhatatlani szállásajánlatok Kétvölgyben és környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Kétvölgy kilátó (Kétvölgy)7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Kétvölgy kilátó (Kétvölgy)

 

 

Mád – dűlőtúrák és gasztrokalandok

Mádon járni igazi életérzés, amit ti is könnyedén megtapasztalhattok. A Tokaji borvidék szívében, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő faluban egymást érik a szőlőbirtokok, a kitűnő pincék, a borházak. Nevezzetek be egy szuper dűlőtúrára és borkóstolóra. Amennyiben szívesen ragadtok pecabotot, a Bortónál érdemes kivetni a horgot, mely körül több kiváló kerékpáros és gyalogos túraútvonal is végigfut. Csapjatok egy jó kis pikniket a parton, majd fedezzétek fel a 18. század végén épített, barokk stílusú mádi zsinagógát is, ami Európában igazi különlegességnek számít.

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Mád környékén>>

7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Mád, Zsinagóga / Fotó: Ugor (ittjartam.hu)7 kirándulásra termett mesefalu Magyarországon - Mád, Zsinagóga / Fotó: Ugor (ittjartam.hu)

 

 

Paloznak – megújult Kálvária és takaros parasztházak

Takaros népi parasztházak, népszerű fesztiválok és ínycsiklandó gasztroélmények sora vár rátok a balaton-felvidéki Paloznakon, mely egészen a Bakony déli lábánál hever. Miután felderítettétek a Tájházat, a Napórát, és a megújult Kálváriát, járjatok utána a gyerekek kedvencének, a Patakparti sétálónak is. Bakancsos túrázóknak az Olaszrizling tanösvényt, kerékpározóknak pedig Paloznaki Tekergőt ajánljuk!

Kihagyhatatlan szállásajánlatok Paloznak környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 hangulatos szállás tipp, ha egy kis őszi romantikára vágytok
Következzen 5 olyan romantikus szálláshely, ahol a lehető legszebb környezetben tölthettek el néhány napot, miközben csak egymással kell foglalkoznotok.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Én azok közé tartozom, akik bárhol is járnak a nagyvilágban, az biztos, hogy hamburgert fognak enni. Ha te is osztod ezt a lelkesedést eziránt a nagyszerű étel iránt, akkor ezt a cikket különösen értékelni fogod, ugyanis összegyűjtöttük fővárosunk legmenőbb hamburgerezőit!
Van egy kis hely Budapest belvárosában, ahol garantáltan mindenki megkaphatja a napi szerotonin szükségletét. 8 barátságos cica várja itt a látogatókat, akik semmi másra nem vágynak csak egy kis simogatásra és játékra. Ennél édesebb tippünk biztos hogy nem lesz számotokra beltéri programra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.