Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni

A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!

 

Béke Sztúpa, Zalaszántó

Magyarországon is találhatunk buddhista zarándokhelyeket, sorrendben a hatodik a Zalaszántón lévő Béke Sztúpa. Az Európa egyik legnagyobb keleti vallásos emlékhelyeként számontartott épület 1992-ben készült el a település egyik erdei tisztásán, melyet maga a XIV. dalai láma szentelt fel. A 30 méter magas hófehér imaház célja, hogy békét és boldogságot hozzon a kontinens ezen részére, és a mai napig óriási népszerűségnek örvend a látogatók körében.

Szállástippek Zalaszántó környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Zalaszántói Béke SztúpaIzgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Zalaszántói Béke Sztúpa

 

 

Boldogasszony-templomrom, Dörgicse

Meglepő módon Dörgicse bővelkedik templomromokban, de ezek közül is a legimpozánsabb az Alsódörgicsén fekvő Boldogasszony-templomrom. Az évszázadok során evangélikus, majd katolikus fennhatóság alá is került, az 1800-as évek végétől azonban már csak düledékként hivatkoznak rá. Manapság magasztos falai előtt zöld rét várja a kirándulókat, szalonnasütő- és pihenőhelyekkel.

Szállástippek Dörgicse környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Boldogasszony-templomrom (Dörgicse)Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Boldogasszony-templomrom (Dörgicse)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.

 

 

Cseszneki Vár

A Cseszneki Vár országunk egyik leglátványosabb, tatárjárás után keletkezett főúri rezidenciája, melynek fennmaradt része a parkolóból már pár perces sétával megközelíthető. Érdemes kis sétával a legmagasabb pontjáig felmászni, hiszen a Bakonyra nyíló látvány egészen elképesztő. Évente egyszer várjátékokat is rendeznek falai között, mely egész napos elfoglaltság lehet a család minden tagja számára.

Szállástippek Csesznek környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Cseszneki VárIzgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Cseszneki Vár

 

 

 

Csobánc vára, Gyulakeszi

Csobánc várának eredettörténetéről nagyon keveset tudunk, annyi biztos, hogy 1270 után már írásos emléket találhatunk róla. A Rákóczi-szabadságharc után sajnos a teljes építmény megsemmisült, helyreállítása jelenleg nem szerepel a tervek között. Megközelítése egy erőteljes emelkedő után, nagyjából 30 perces sétát követően teljesíthető, és a csúcsáról lélegzetelállító panoráma tárul elénk, szép időben pedig még siklóernyősök bemutatóit is élvezhetjük.

Szállástippek Gyulakeszi és környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Csobánc váraIzgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Csobánc vára

 

 

Emberi komédia szoborcsoport, Kővágóörs

Kővágóörs mellett, a Kornyi-tó partján meghökkentő művészeti alkotásra bukkanhatunk. Veszprémi Imre acélból és kőből készült 2-3 méteres emberalakjai mintegy 35 éve állnak a vízparton, melyek, mint futurisztikus őrzők, a domb tetejéről tartják szemmel a teljes Káli-medencét. A szoborcsoport kényelmesen megközelíthető gyalogosan is, kötelező látványossága az észak-balatoni régiónak, ha arra járunk.

Szállástippek Kővágóörs környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Emberi komédia szoborcsoport (Kővágóörs)Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Emberi komédia szoborcsoport (Kővágóörs)

 

 

Királykő, Kapolcs

Kapolcs neve mindenkinek egybeforrott az itt megrendezett művészeti napokkal, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a település szuper túraútvonalakat is tartogat, az egyik ilyen a község felett fekvő úgynevezett Királykő. A monumentális bazaltszikla valószínűleg egy korábbi földvár határait jelölte, a sárga útjelzésen egy könnyű sétával megközelíthető ez a különleges természeti képződmény, melyről lábunkat lóbálva tekinthetünk le a falu romantikus kis utcáira.

Szállástippek Kapolcs környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Királykő (Kapolcs)Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Királykő (Kapolcs)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 csodás balatoni szálláshely, aminek nem tudsz majd ellenállni
A legjobb balatoni szálláshelyre vadászol mesés kültéri medencével, panorámás kilátással, pezsgőfürdős wellnesszel vagy kiváló étteremmel? Az sem hátrány, ha egyből a parton van a hotel, a panzió vagy az apartman? Csekkold le, melyik balatoni szállások kerültek fel TOP10-es listánkra!

 

 

Lengyel-kápolna, Hegymagas

A Szent-György hegy oldalában igazi ékszerdoboz a Lengyel család által 215 méteres magasságban épített kápolna. A vidéki barokk építészet egyik legszebb példájaként számontartott templom jelenleg egyházi feladatokat nem lát el, de aranyozott belső kialakítása, faragott oltára és szobrai mindenképpen megérnek egy látogatást.

Szállástippek Hegymagas és környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Lengyel-kápolna (Hegymagas)Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Lengyel-kápolna (Hegymagas)

 

 

Somogyvámosi Pusztatorony

Somogyvámos határában a kietlen tájból kiemelkedve földöntúli látványt nyújt az egykor védelmi feladatokat ellátó Pusztatorony, mely manapság kedvelt nevezetességévé vált a környéknek. Egykor falu vette körül az épületet, mára azonban jóformán csak a torony maradt meg, és magasodik ki a szántóföldek egyformaságából.

Szállástippek Somogyvámos környékén>>

Izgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Somogyvámosi PusztatoronyIzgalmas balatoni látnivalók, ha unod a strandolást - Somogyvámosi Pusztatorony

 

 

 

Bácsi-kápolna, Káptalantóti

A Tapolcai-medence tanúhegyei között sétálva megannyi apró kápolnára bukkanhatunk, melyeket a bor és a szőlő védelmére építettek a 18. században. Az egyik ilyen jellegzetes megszentelt kis épület a Bácsi-kápolna, ahol évente kétszer tartanak misét, míg legfőbb vonzereje az előtte elterülő tisztásról nyíló látvány, ahonnan a Badacsony és Szent György-hegy vonulataiban gyönyörködhetünk.

Szállástippek Káptalantóti környékén>>

 

 

Koloska-völgyi Vadaspark, Balatonfüred

Balatonfüred szélén 2013-ban hozták létre az egész évben ingyen látogatható Vadasparkot, melynek célja, hogy mindenki megismerhesse az országban előforduló szabadon élő fajokat. A parkon egy ajánlott útvonalon keresztül találkozhatunk az állatokkal, melyek között muflon, dám- és gímszarvas, őz, valamint különböző madárfajták is megtalálhatóak.

Koloska-völgyi Vadaspark, BalatonfüredKoloska-völgyi Vadaspark, Balatonfüred

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Pezsgőfürdővel, termálmedencékkel, ellazító szaunákkal búcsúznál a nyártól és köszöntenéd az aranyló őszt? Ne habozz tovább, mert akár a hegyek ölelésébe, akár az Alföld délibábos vidékére tervezed a pihenést, van ötletünk, hogy hol jársz jól a szállásokkal! Útravalónak 10 szállástippet hoztunk nyár végére és ősz elejére. Lássuk, hová foglalnál szívesen szállást!
Az eredetileg osztrák polgári származású Wenckheim család 1776 és 1802 között telepedett Magyarország. A család bárói, majd grófi rangra emelkedett, tagjai politikusként és kultúrmérnökként jeleskedtek. Magyarországon számos kastély és épület kapcsolódik nevükhöz, cikkünkben ezekből szemezgetünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.