Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan gasztroélmények az Őrségben

Tökmagolaj, dödölle, vargányaleves, forró kövön sült perec – nehéz nem a felemelő gasztropillanatokra gondolni, amikor az Őrség megszámlálhatatlan kincséből szemezgetünk. Éttermek, látványműhelyek, porták, termelői piacok, lakáséttermek, fesztiválok: minden ujjunkra jut valamilyen ízekkel teli program, ha az ország nyugati csücske felé vesszük az irányt.

 

Magyarország gasztronómiai térképén jellegzetes helyet foglal el az őrségi konyhavilág, amelyen keresztül nemcsak izgalmas ízeket, hanem a tájegység hagyományait, kultúráját, a valaha ott élt emberek hétköznapjainak szépségét is megismerhetjük. Az egyszerűség, a változatosság, a helyi alapanyagok, és azok gondos begyűjtése karon fogják egymást, és így alkotnak egy nagyszerű, megunhatatlan egységet. Kóstolásra fel!

 

Tökös-mákos rétes

A több helyi étterem étlapján is szereplő sztárrétest vétek lenne kihagyni, ha a környéken jársz! A főzőtökkel, gyenge cukkinivel, illetve csillagtökkel készülő specialitás garantáltan elvarázsol. Nézz körül az őriszentpéteri Ómama kávézójában, vagy a bajánsenyei Berek Halászkertben, és vadászd le a legfinomabb réteseket!

 

 

Tökmagolaj

A „tökmagolajütés” még az 1900-as évek elején terjedt el ezen a gyönyörű vidéken. A töktermesztés során kigyűjtött magvakat megmossák, megszárítják, majd elviszik valamely közeli tökmagolaj-sajtolóba. Ott ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd tűzön megpirítják. Így kerül a darálék a présbe, ami kisajtolja belőle az „Őrség fekete aranyát”.

Légy részese a kézi faprés által történő, tradicionális olajütés bemutatásának a szalafői Batha-portán, ahol a tökmagon túl dióból, mákból, szőlőmagból, lenmagból, mogyoróból préselt magolajokat is készítenek. Sőt, olyan újdonságok is debütáltak náluk, mint a csipkebogyómagból, sárgabarackmagból, és máriatövismagból megalkotott olajak.

 

 

Kiscsupor Lakásétterem és Gasztroporta

A Batha-portán kalandozva nagy kár lenne kihagyni erdőre-mezőre néző lakáséttermüket, ahol ínycsiklandó, tájjellegű fogások kerülnek az asztalra. A dödöllekínálaton túl kóstolhatunk őrségi vargányalevest hajdinagombóccal, mangalicapörköltet, házi savanyúságot, réteseket, és „Őrség zöld aranya” pohárkrémet.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.

 

 

Tökfesztivál

A „tök jó” úti céloknak itt még mindig nincs vége: ősszel szokták megrendezni a tökmagolajütést, tökös ételeket és tökös programokot felvonultató Tökfesztivált, ami Őriszentpéteren, Magyarszombatfán, Nagyrákoson és Szalafőn is várja vendégeit.

Tudtad, hogy ez a nyugat-dunántúli régió legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvénye? A kézműves vásárral kiegészült esemény immár 2004 óta csábítja az érdeklődőket az Őrség meseszerű tájára.

 

 

Sajtimádóknak - Németh Porta az Őrségben

Házi sajtkülönlegességeket vagy házi vajat keresel az Őrség szívében? A szalafői Ferencz Portánál nem kell messzebb menned, ahol natúr kecskesajtot és tehéntejből készült, gomolya jellegű fűszerezett és gyógynövényes sajtokat szerezhetsz be. A nagyrákosi Németh Porta szintén csupa szívvel, és finom ízekkel várja a sajtkedvelőket. Ebben a hagyományos gazdaságban minden feladatot a családtagok látnak el, és a magyartarka tehenek tejéből olyan egyedi sajtokat készítenek, mint például a tökmagos gomolya, a színesborsos félkemény sajt, és a sonkás parenyica. Sőt, ha épp jókor érkezünk, betekinthetünk a gazdaság kulisszái mögé, méghozzá Némethné Baksa Eszti irányításával, akit az Őrség mesemondó asszonyaként becéznek.

 

 

Eszti Falusi Vendégasztala

Irány Ispánk, ahol Eszti Falusi Vendégasztalára olyan ízletes specialitások kerülnek, mint a langalló, perec, kalács, és számtalanféle sütemény! Mindez igazi nagymamai receptek titkai mentén készül, méghozzá úgy, hogy a vendégek is beszállhatnak a kalandos sütögetésbe.

 

 

Termelői piacok

Bőséges árukínálat, friss zöldségek-gyümölcsök, tökmagolajak, családias hangulat, helyi kulináris élvezetek:
– a szalafői piacon, minden vasárnap, 9-13 óra között,
– az őriszentpéteri vásáron, minden szombaton, 7-12 óra között (a nyári hónapokban szerdánként is).

 

 

 

Felejthetetlen éttermek

Pajta, Őriszentpéter: A Michelin Guide francia étteremkalauz a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flórának és Kvasznicza Ferencnek ítélte oda 2022-ben. A Pajta azonban nemcsak házigazdáiról, hanem Akács István séf alkotásairól, emlékezetes, friss, művészi fogásairól is híres.

Noble’s, Nemesnép: A kódisállásos panzió vidékies hangulatát és a páratlan fogások ízélményét elegyíti az Őrség kapujában álló étterem. A tökmagolajos fagylalt, a burgundiai borkínálat, a vaddisznópörkölt, és a dödölle náluk mind-mind kihagyhatatlan.

Kihagyhatatlan éttermek az ŐrségbenKihagyhatatlan éttermek az Őrségben

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem kell ahhoz ünnepnapnak lenni, hogy bruncholni induljunk, bármelyik lusta hétköznap alkalmas arra, hogy hódoljunk a késői reggeli hagyományának. Ha pedig hétvégére tervezzük, akkor egy kellemes városi programmal összekötni. Mutatjuk mit nem érdemes kihagynotok!
A Balaton lenyűgöző környezetében felszik egy olyan arborétum, mely egyedülálló módon egy családnak köszönheti létezését, és azt, hogy több mint száz éve a növényvilág csodáját tárja látogatói elé. A Folly Arborétum örökösével, Folly Rékával beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!