Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Felkészültél a Cserhát top10 látnivalójára?

Az Északi-középhegység gyöngyszeme, a Cserhát változatos növényvilága és kirándulóhelyei miatt országunk egyik legkedveltebb turistacélpontja. Megijednünk akkor sem kell, ha nem rólunk mintázták a Vadon című film főszereplőjét, hiszen Palócföld közelsége rengeteg kulturális programlehetőséget biztosít a család minden tagja számára.

 

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Tudtátok, hogy csak Ipolytarnócig kell utaznunk, ha visszarepülnénk az időben körülbelül 23 millió évet? A szlovák-magyar határ mellett található településen a vulkánkitörések által konzervált lábnyomok, 4D-s vetítések, a látogatóközpont geológiai tanösvényén pedig olyan virtuálisan megjelenített ősállatok, mint a medvekutya vagy az ősvíziló teszik meg hitelesebbé az időutazás élményét.

A Cserhát top10 látnivalója - Ipolytarnóci Ősmaradványok LátogatóközpontA Cserhát top10 látnivalója - Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Szállástippek Ipolytarnóc környékén>>

 

 

Hollókő

A falu közepén helyet kapott ikonikus templom, valamint a fehérre meszelt és sárral betapasztott házak Hollókő jelképei. Az állandó népi kiállítótérként működő, 20. századi palóc település képét idéző parasztházak sora már látványként is maradandó élményt nyújt a domb tetején álló várral a háttérben. 

A Cserhát top10 látnivalója - HollókőA Cserhát top10 látnivalója - Hollókő

Szállástippek Hollókő környékén>>

 

Bánki-tó

A 19. században egy patak felduzzasztásával létrejött a mai napig a környék egyik legkedveltebb strandja és kirándulóhelye, és nem utolsósorban a horgászok nagy kedvence. Vize gyorsan mélyül, hamar eléri a 6 méteres mélységet, de a nagy melegben ennek ellenére is sokan keresik fel. Az őszi hónapokban a lubickolás helyét a lenyűgöző környezet felfedése veszi át, hiszen sétaúton könnyedén körbejárható. 

A Cserhát top10 látnivalója - Bánki-tóA Cserhát top10 látnivalója - Bánki-tó

Szállástippek Bánkon és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Ősszel se üljünk otthon! – Szállás- és kirándulástippek hűvösebb napokra
Az ősz beköszöntével mindenkinek megjön a kedve, hogy hétvégén kicsit kiszakadjon a mindennapokból, és akár aktívan, akár passzívan, de feltöltődjön a sok feladatot követően. Cikkünkben 8 olyan szállást mutatunk, ahol ki sem kell mozdulnunk a kitűnő ellátást biztosító hotelek falai közül, de a környék izgalmas látnivalói biztosan kicsábítanak majd néhány órára.

 

 

Salgó vára

Salgótarjántól nem messze, a Medve-fennsík 625 méteres vulkanikus hegyének csúcsát díszíti a 13. században épült Salgó vára. Feltárására és restaurációjára az 1980-as években került sor, azonban mára csak megmaradt tornyai láthatóak. Javasolt azonban a hosszabb kaptatót bevállalnunk, ugyanis csúcsáról csodálatos panoráma nyílik a környékre. 

A Cserhát top10 látnivalója - Salgó váraA Cserhát top10 látnivalója - Salgó vára

Szállástippek Salgótarján környékén>>

 

 

Kéz Kilátó

Ha az Országos Kéktúra vonalán haladunk Hollókő irányából Felsőtold felé, egy nem mindennapi pihenőhelyen állhatunk meg gyönyörködni a Cserhát vonulataiban. A 2020-ban átadott, fából készült Kéz Kilátóról – vagy más néven az Isten Tenyeréről – sok információ még nem látott napvilágot, de erre járva mindenképpen érdemes pár percet eltölteni a hatalmas ujjak árnyékában, hiszen elképesztő látványt nyújt a fák közül kibukkanva. 

A Cserhát top10 látnivalója - Kéz Kilátó/ Fotó: ittjartam.huA Cserhát top10 látnivalója - Kéz Kilátó/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Felsőtold környékén>>

 

 

Prónay-kilátó

Az Alsópetény határában található Prónay-kilátó 2017 óta áll a Romhányi-hegy Kecske-kő nevű csúcsán. A 26 méter magas torony tetejére 128 lépcsőfok vezet fel, de megéri a fáradtságot, hiszen a szemünk elé táruló Börzsöny monumentális vonulatai garantáltan elvarázsolnak majd minket a túra végén.

A Cserhát top10 látnivalója - Prónay-kilátóA Cserhát top10 látnivalója - Prónay-kilátó

Szállástippek Alsópetény környékén>>

 

 

Sasbérci kilátó és a bujáki vár

A jellegzetes palóc hagyományairól ismert Bujákra látogatva két olyan látnivalót is ajánlunk, melyek akár gyerekekkel is könnyen megközelíthetőek. Elsőként másszunk fel a török végvári csaták során elpusztult vár romjaihoz, majd a bujáki tanösvényt követve gyönyörködjünk a kilátásban a bajor faházakra hajazó ikonikus Sasbérci kilátóból

A Cserhát top10 látnivalója - Sasbérci kilátóA Cserhát top10 látnivalója - Sasbérci kilátó

Szállástippek Buják környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A messzeség őrei: Magyarország 10+1 legszebb kilátója
Hol az érintetlen zöld vadon látványába, hol a tengerként hullámzó rétekbe, dombokba ütközik a tekintet Magyarország legszebb kilátóiban állva, miközben a varázslatos tájakon mesebeli, pöttöm falvak fel-felsejlő körvonalai rajzolódnak ki. Jöjjön a Jenga formájú, a faragott és a többi különleges kilátó!

 

 

Szandavár

Szanda központjától egy bő órás séta után érkezünk meg a Cserhát talán legszebb pontjához, az 529 méter magas vulkanikus csúcson fekvő Szandavár romjához. A 14. században emelt erődítményből mára sajnos csak a sziklák peremén álló öregtorony és a vízgyűjtő kerekei emlékeztetnek egykori nagyságára, de Palócföld innen elénk táruló látképe és történelmi vonatkozásai miatt kötelező látnivalója a térségnek. 

A Cserhát top10 látnivalója - Szanda várának romjaiA Cserhát top10 látnivalója - Szanda várának romjai

Szállástippek Szanda környékén>>

 

Naszály

Gyakorlottabb túrázóknak kihagyhatatlan állomás a Cserhát felfedezésekor a hegység legmagasabb pontja, a Naszály. Csúcsát három irányból is megközelíthetjük, legkényelmesebb módja mégis Kosd faluja felől indul, ahonnan körülbelül egy másfél-két órás, közepesen megerőltető gyalogúttal hódíthatjuk meg a magaslatot.

A Cserhát top10 látnivalója - függőhíd a NaszálybanA Cserhát top10 látnivalója - függőhíd a Naszályban

 

 

Mozgó harangláb

Figyelemfelkeltő építészeti megoldással találkozhatunk a nógrádi parasztházairól és múzeumairól ismert Terényben. A fából faragott, bárka alakot formázó harang a szlovák-magyar barátság szimbólumaként jött létre 1999-ben, melynek Európában is egyedülálló érdekessége, hogy megszólalásakor az összes alkatrésze egyszerre kezd mozgásba. 

Szállástippek Terény környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A lassan téliesre forduló hideg időben az egyik legjobb program a színház, mi pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánkban rengeteg tehetséges színész áll színpadra, hogy néhány órára egy másik világba kalauzoljanak minket. Cikkünkben 5 olyan színdarabot gyűjtöttünk össze, melyeket biztosan imádni fogtok, és ha csak egyet is megnéztek közülük, máris a jegyeket fogjátok böngészni a következőre.
Elfáradtál már testileg és lelkileg is ebben az évben? Egy kis pihenésre van szükséged? Akkor a járt utat cseréld járatlanra, mert Magyarország kevésbé ismert, mesebeli fürdői télen is csodás kalandra csábítanak a helyi látnivalók után!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.