Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Augusztusi Perseidák - a nyár utolsó hónapja a hullócsillagoké és meteoroké

2022.08.05 | 6 perc

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja. Porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványosan, fénycsóvát húzva Földünk légkörében - és mi nem győzünk gyönyörködni bennük! Hoztunk nektek néhány érdekességet a Perseidák meteorrajról, ha pedig szeretnétek a legjobb helyről, élőben figyelni a csillaghullást, augusztus 10-13 között irány a Zselici Csillagvizsgáló, ahol ingyenesen látogatható programokkal készülnek.

 

Ti is azok közé tartoztok, akik tűkön ülve várják augusztus közepét?

Bár sötétedés után évközben is láthatunk hullócsillagokat a városaink fényeitől távol, mégis ez a nyár végi csillaghullás a leglátványosabb. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a Földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik.

Augusztusi csillaghullás - Perseidák meteorraj / Fotó: Schmall Rafael, Zselici CsillagparkAugusztusi csillaghullás - Perseidák meteorraj / Fotó: Schmall Rafael, Zselici Csillagpark

Szállásajánlatok Zselickisfalud környékén>>

 

Mik is a Perseida hullócsillagok? Csillagok egyáltalán?

Természetesen nem csillagok. Július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük.

Augusztusi csillaghullás - Perseidák meteorraj / Fotó: Schmall Rafael, Zselici CsillagparkAugusztusi csillaghullás - Perseidák meteorraj / Fotó: Schmall Rafael, Zselici Csillagpark

 

Mikor, honnan, hogyan láthatóak?

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (nagyjából augusztus 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket.

A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk. Elméletileg.
Sajnos 2022-ben a Perseidák maximuma telihold idejére esik, amikor a Hold fénye erősen zavarja a megfigyeléseket, a halványabb hullócsillagokat (és a halványabb csillagokat, a Tejutat!) is eltűnteti az égboltról még a Zselicben is.

 

A csillaghullást szabad szemmel figyelhetitek meg

A legfényesebb meteorokat akár városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb Perseida megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek, például a somogyi erdők alkalmasak. A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójának környéke is megfelelő, bár a korábbi tapasztalatok szerint ott nagyon nagy lesz a zsúfoltság ezeken az estéken.

A Csillagpark közelében, az út mentén számos, megfigyelésre alkalmas pontot is találtok, ilyen például a Ropolyi pihenőhelynél és a ropolyi tanpályák mellett - itt ráadásul padokon, kényelmesen ülve és csodálhatjátok a meterorrajt.

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már semmit, de legalábbis sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. Csak a fényesebb meteorokat észlelhetjük, amelyeket a Zselicen kívülről is láthatunk.

 

A csillaghullás sosem tűzijáték, más élmény

A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni!

A Perseida meteorraj maximumának környékén (augusztus 10-13.) a Zselici Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható programot tartanak, ahol csillagász kolléga bemutatja a nyári égboltot, csillagképeit, és persze a Perseida meteorrajt is.

Na hagyjátok ki!

Szállásajánlatok a közelben>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szabaduljatok ki a négy fal közül és lepjétek meg magatokat egy családi nyaralással a listánkon szereplő 5 balatoni hotel bármelyikébe, ahol gyermek- és bababarát szolgáltatások széles tárházával segítenek felejthetetlenné tenni a vakációtokat! Szabadtéri gyermekpancsolók, játszóházak és felnőtteknek szánt szuper wellness lehetőségek is szerepelnek a kínálatunkban.
6 év kihagyás után teljesen újjászületve visszatért a FAGUS HOTEL**** Sopron! Az elmúlt 2 évben kívül-belül megújult, és augusztus eleje óta ismét nyitva állnak a kapui.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hosszú hétvégék, munkaszüneti napok és ünnepek 2023-ban
2022.06.07 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Két négynapos és négy háromnapos hosszú hétvégére számíthatunk 2023-ban, ledolgozós szombat viszont nem lesz. Összegyűjtöttük, mikor és milyen ünnepnapok, munkaszüneti napok és iskolai szünetek várnak rátok jövőre.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.