Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egyedülálló virtuális kiállítás mutatja be a magyar sportolók sikereit

2024.02.28 | 4 perc

A 1991 óta működő Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének gondozásában nyílt 3D múzeum hazánkban. A virtuális tárlatnak köszönhetően az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit ismerhetjük meg.

Forrás: MTI

 

A Halhatatlan Magyar Sportolók Múzeumában olyan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg, mint a tornász Keleti Ágnes és Magyar Zoltán, a vízilabdázó Faragó Tamás és Kásás Tamás, de a közönség bepillantást nyerhet többek között a birkózó Hegedüs Csaba, vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea korabeli küzdelmeibe. A tárlat újszerű módon tálalja a relikviákat, az egyes sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte "kézbe vehetők", elforgathatók, körbe járhatók - ehhez hasonló feldolgozás Magyarországon még nem volt.

A 3D múzeum két impozáns épületből "áll", az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett. Nagy Tímea, az egyesület elnöke kiemelte, a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak.

Halhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeumHalhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeum

 

 

"Nagy munka van mögöttünk, egyedülállót álmodtunk. Elkészült a nagy mű, most kirakjuk a nagyközönség elé, reméljük, jól fogadják majd" - mondta hétfőn az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában a kétszeres olimpiai bajnok vívó, aki kiemelte: minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt. "Én abban reménykedek, hogy a virtuális térben sokakhoz eljutnak ezek az információk, és ha van rá lehetőségük, élőben is találkoznak majd velünk" - fogalmazott a nyolcszoros sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit, aki szerint nagyon látványosra, inspirálóra sikerült a kiállítás.

 

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai - akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben - folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet, és hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé - áll a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közleményében. A virtuális múzeum ingyenes, elérhető a https://hmse.hu/muzeum/ linken.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén ünnepli alapításának 33. évfordulóját. Tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.

Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivotzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona, Hajós Alfréd.

Halhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeumHalhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeum

Halhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeumHalhatatlan Magyar Sportolók Múzeuma - egyedülálló, 3D virtuális múzeum

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.
Járj nyitott szemmel és kémleld a különleges kerámiákat! A Zsolnayra jellemző gazdag színek és lenyűgöző minták számtalan helyszínen bizonyítják, hogy nehéz úgy elsétálni mellettük, hogy ne akadjon meg rajtuk a tekintetünk. Ezúttal 8 fővárosi épületet mutatunk, ahol hosszasan gyönyörködhetsz a zseniális Zsolnay alkotásokban. Fedezd fel te is a kerámiaművészet megkerülhetetlen kincseit!
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
Pecázók paradicsoma: 5 mesés wellness szálloda saját horgásztóval és horgászati lehetőséggel
Néha legszívesebben fognátok magatokat és kisétálnátok a szürke hétköznapokból, hogy élményekkel színesítsétek meg az életet? Akkor vigyetek magatokkal pecabotot is, és lassuljatok le a most következő szállásokon, ahol még saját horgásztó is rejtőzik!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!