Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

És te mindig észreveszed a Zsolnay kerámiákat Budapest-szerte?

Járj nyitott szemmel és kémleld a különleges kerámiákat! A Zsolnayra jellemző gazdag színek és lenyűgöző minták számtalan helyszínen bizonyítják, hogy nehéz úgy elsétálni mellettük, hogy ne akadjon meg rajtuk a tekintetünk. Ezúttal 8 fővárosi épületet mutatunk, ahol hosszasan gyönyörködhetsz a zseniális Zsolnay alkotásokban. Fedezd fel te is a kerámiaművészet megkerülhetetlen kincseit!

Szállástippek Budapesten>>

 

Ki volt Zsolnay Vilmos?

Tudtad, hogy Pécs híres szülötte, Zsolnay Vilmos eredetileg festőművésznek készült? Huszonöt éves volt, amikor a szülei kérésére átvette édesapja, Zsolnay Miklós üzletét – kiemelkedő művészi képességei mellett - tehát kereskedelmi tapasztalatot is szerzett (német városokban is dolgozott kereskedősegédként).

Bátyja, Zsolnay Ignác agyagárugyárát 10 évvel később kezdte vezetni, majd a munkássága és újításai a modern kerámia úttörőjévé tették, itthon és külföldön egyaránt. Bár eleinte a kerámiára ismeretlen területként tekintett, hitt abban, hogy ha képzi magát és az üzem folyamatos fejlesztésére koncentrál, akkor beérik munkájának gyümölcse.

Olyan találmányokat köthetünk a nevéhez, mint a porcelánfajansz és a fagyálló pirogránit, ami az épületdíszítés kedvelt anyaga lett, és nem túlzás, hogy a mai napig formálja városaink látképét. Zsolnay Vilmos olyan rangos kitüntetésekben részesült, mint például az 1878-as párizsi világkiállítás nagy aranyérme.

Zsolnay Vilmos eltökéltségét kiválóan szemlélteti ez a részlet Ignáchoz írt egyik leveléből: „Jól tudod, hogy nem vágyom sem pénzre, sem egyébre. Belső kényszer sarkall munkára és alkotásra, mindig ez jelentette számomra az életet.” A Zsolnay alkotások megannyi helyszínen ékesítik Budapest és természetesen más városok épületeit, közterületeit is, így járókelőként, vagy egy-egy épületben időzve, nagyon könnyen egy művészeti kiállítás látogatójaként érezhetjük magunkat. Mutatjuk, hol rejlenek a kedvenceink.

 

 

Budapest fürdői: Szt. Gellért Gyógyfürdő és Széchenyi Gyógyfürdő

A Szt. Gellért Gyógyfürdőben szó szerint elmerülhetünk a Zsolnay kerámiák máshoz nem fogható színeiben, legyen szó például a termek vagy gyógymedencék burkolásáról, ahol a türkizkék izgalmas játékba lép a víz és a rajta megcsillanó fény mozgásaival.

Európa egyik legnagyobb fürdőjében, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában is káprázatos freskók, szobrok, és nem utolsósorban Zsolnay porcelánból készült burkolatok emelik magasra a hangulatot.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Gellért Gyógyfürdő és UszodaZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

 

 

Mátyás-templom

A Budavári Nagyboldogasszony-templom (vagyis Mátyás-templom) sárga, barna, zöld és fehér színű, háromszögekbe és rombuszokba rendezett cserepei utánozhatatlan atmoszférát teremtenek az önmagában is gyönyörű Szentháromság téren. A templom 1874-1896 közötti átépítése során fontos célként tűzték ki az épület 13. századi állapotának lehető legpontosabb visszaadását, a tetőzet színes mázas Zsolnay kerámiaborítása​ mégis izgalmasan 19. századivá tette azt.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Mátyás-templomZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Mátyás-templom

 

 

Parlament

Tudtad, hogy a Végrehajtó Bizottság és Zsolnay Vilmos 1898 februárjában kötött szerződést 100 parlamenti szobor kivitelezésére? Ebből 12 szobrot az üléstermekbe, 88 alkotást pedig a társalgókba és a folyosókra szántak. A főként foglalkozásokat, szakmákat és tudományokat megjelenítő, 120-150 centiméteres Zsolnay-műveket éppen 1900-ban avatták fel az Országházban, ahol azóta is fontos helyet töltenek be.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Főrendházi társalgó, OrszágházZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Főrendházi társalgó, Országház

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.

 

 

Várkert Bazár

A Várkert Bazár építéséhez a Zsolnay manufaktúrában készültek az árkádok majolika kazettái, az oromzati díszek és a kerámiavázák. „Pesti tartózkodásom alatt három napig magam is fenn álltam az állványon, és vezettem a mennyezetmajolikák elhelyezési munkálatait. Sok gondot okozott nekem ez a mennyezet, de most ugyanannyi örömöt hozott. Ybl, Podmaniczky báró, az építészek is Pest-Buda minden kiválósága meg van lepve, elragadtatva és minden várakozáson felül elégedett.” – írta Zsolnay Vilmos egyik családi levelezésében a Várkert Bazár kapcsán.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Várkert BazárZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Várkert Bazár

 

 

Fővám téri nagy vásárcsarnok

A Központi Vásárcsarnok tetőzetén zöld, sárga és vörös színű, párkányain pedig fehér és sárga színű Zsolnay kerámiadíszítést láthatunk. Talán nem túlzás, hogy amikor a Fővám téren jövünk-megyünk, szinte automatikusan odavonzzák a tekintetünket a hamisítatlan Zsolnay színkombinációk. És vajon a főbejárat feletti, két kerek kerámiát hamar kiszúrod, amelyben az építkezés kezdetét és végét jelző évszámokat jelenítették meg?

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Fővám téri VásárcsarnokZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Fővám téri Vásárcsarnok

 

 

ELTE Bölcsészettudományi Kar

Az Astoria környékén elsietve állj meg néhány percre, és csodáld meg az ELTE Bölcsészettudományi Kar (az egykori József Műegyetem) épületének kerámiadíszeit! A Múzeum körút 6-8. szám alatt működő intézmény falain olyan különlegességekre is bukkanhatsz, mint az egykori Műegyetemen tanított tantárgyakat szimbolizáló, párosával elhelyezett figurák.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - ELTE Bölcsészettudományi KarZsolnay kerámiák Budapest-szerte - ELTE Bölcsészettudományi Kar

 

 

A Gyűjtő Háza

Végül, de nem utolsó sorban egy igazi gyöngyszemet ajánlunk: a szecessziós ResoArt Villában elhelyezett Zsolnay magángyűjtemény 2023 ősze óta látogatható. A gyűjtő, Szabó András kollekcióját első alkalommal mutatták be a nagyközönségnek, akik nem csak a közel 1000 darabos tárlat szépségében merülhetnek el, hanem épületsétákra is jelentkezhetnek.

Zsolnay kerámiák Budapest-szerte - Zsolnay Gyűjtemény a ResoArt Villában/ Fotó: Mohai BalázsZsolnay kerámiák Budapest-szerte - Zsolnay Gyűjtemény a ResoArt Villában/ Fotó: Mohai Balázs

 

 

Keresd máshol is a páratlan Zsolnay részleteket!

Budapesten kívül számos más városban és kisebb településen is találkozhatunk lenyűgöző Zsolnay alkotásokkal, amelyek meghatározzák az épített környezet hangulatát és szépségét. Ilyen például Pécs (nem lehet nem a lista elejére tenni Pécs városát, mint a Zsolnay fellegvárat), Kecskemét, Szeged, Veszprém és Szentendre. És te hol találkoztál a kedvenc Zsolnay kerámiáddal?

Zsolnay kerámiák - pécsi Zsolnay Kulturális NegyedZsolnay kerámiák - pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A 1991 óta működő Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének gondozásában nyílt 3D múzeum hazánkban. A virtuális tárlatnak köszönhetően az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit ismerhetjük meg.
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.