Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Felismerted Magyarországot ezekben a filmekben?

2022.09.27 | 5 perc

Az utóbbi években egyre több stáb érkezik hazánkba, hogy nálunk forgassanak le olyan kasszasiker filmeket, amiket aztán emberek milliói látnak. Az elkészült produkciókban sokszor feltűnnek ismerős épületek, még akkor is, ha a sztori szerint épp egy másik országban járunk. Összegyűjtöttünk néhány ilyen filmet, hogy következőnek már hátha ti is kiszúrjátok nevezetességeinket mozizás közben.

 

 

Dűne (Dune, 2021)

A tavalyi év talán legjobban várt filmje a Dűne volt, ami abszolút hozta az a látványt és színvonalat, amit a rajongók vártak, sőt a sok Oscar-díja között még magyar díjazott is volt: Sipos Zsuzsannát, a Dűne berendezőjét a film látványtervezőjével, Patrice Vermette-vel közösen Oscarral díjazták a legjobb látvány / produkciós tervezés kategóriában.
Mindezért nem meglepő, hogy már el is kezdték a folytatást, amit az első epizódhoz hasonlóan nagy részben szintén nálunk vesznek fel. Nyáron a szerencsések összefuthattak Budapest utcáin az Elvis sztárjával, Austin Butlerrel, de akár Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Josh Brolin, Stellan Skarsgård vagy Dave Bautista is szembejöhettek velünk.

Jelenet a Dűne című filmből.Jelenet a Dűne című filmből.

 

 

Mentőexpedíció (The Martian, 2015)

A Ridley Scott által rendezett film a Marson játszódik, így arról eleve szó sem lehetett, hogy az eredeti helyszínen vegyék fel a jeleneteket. Ellenben tökéletesen megfelelt a vörös bolygónak az etyeki Korda Stúdió, ahol a hitelesség kedvéért négyezer tonna földet szórtak szét. De a stúdió mellett több fővárosi helyszín is feltűnik: a Bálnában rendezték be a NASA főhadi szállást, a Művészetek Palotája a Kínai Nemzeti Űrügynökség központja volt, de még a Rákóczi híd és a csepeli HÉV is szerepet kapott.

A Bálnában berendezett NASA főhadi szállásA Bálnában berendezett NASA főhadi szállás

 

 

Vörös veréb (Red sparrow, 2018)

Jennifer Lawrence neve biztosan ismerősen cseng a filmrajongók számára, ha más nem az Éhezők viadala vagy a nemrég bemutatott Ne nézz fel! kapcsán. Egy másik kedvelt filmje azért lehet ismerős, mert idehaza forgatták, így a Vörös verébben feltűnik az Operaház, a Gellért-hegy és a Dunapart is. Sztárokból sem volt hiány, Jennifer Lawrence-en kívül Joel Edgerton és Jeremy Irons is Budapesten forgatott.

Jelenet a Vörös veréb című filmből.Jelenet a Vörös veréb című filmből.

Jelenet a Vörös veréb című filmből.Jelenet a Vörös veréb című filmből.

 

 

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049, 2017)

Az 1982-es kultikus Szárnyas fejvadász folytatására egészen 2017-ig kellett várni, de visszatért szerepében Harrison Ford, mellette pedig Ryan Gosling is feltűnik. Budapest Los Angeles-t hivatott megjeleníteni a filmben, és az éles szemek kiszúrhatják a Szabadság téri volt MTV székházat, a Nagyvárad téri metróállomást vagy a 15. kerületben található hulladékfeldolgozót is.

Jelenet a Szárnyas fejvadász 2049 című filmből.Jelenet a Szárnyas fejvadász 2049 című filmből.

 

Inferno (2016)

A Da Vinci-kód című bestseller hatalmasat robbant a 2000-es évek elején, nem csoda, hogy az írónak, Dan Brown-nak a későbbiekben még több népszerű könyve megjelent, melyek közül néhányat meg is filmesítettek. Ide tartozik a 2016-ban forgatott Inferno is, melyben Tom Hanks karakterének kell megoldania évszázados rejtélyeket Firenzében és Isztambulban – apró szépséghiba, hogy a két város jelenetei nálunk forogtak.

Jelenet az Inferno című filmből.Jelenet az Inferno című filmből.

 

Cobra 11

És, hogy ne csak a mozifilmekről ejtsünk szót: 2018-ban a Cobra 11 stábja is forgatott a fővárosban, ráadásul Budapest saját magát játszotta. A Kossuth tér, a Szabadság híd és az Oroszlános udvar mind visszaköszön a népszerű német sorozat jeleneteiben.

Jelenet a Cobra 11 című filmből.Jelenet a Cobra 11 című filmből.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
5 érdekes szobor Budapesten, amit megéri felkeresni. A képzőművészet egyik legismertebb ága a szobrászat és hazánkban megszámlálhatatlan lenyűgöző alkotást van lehetőségünk közelebbről is szemügyre venni. Összeszedtünk nektek 5 olyan budapesti művet, amihez szerintünk érdemes ellátogatni legalább egyszer.
Őszi szállások a fürdőzés szerelmeseinek, kirándulóknak, gyerekkel vagy gyerek nélkül utazóknak, és nyugdíjasoknak is. Ajánlunk néhány wellness szállodát, ahol gondtalanul pihenhettek és kirándulhattok a hűvösebb napokon is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Átadták a helyreállított boldogkői várat
2024.03.20 | 3 perc | Szuper látnivalók | Események
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.
Ismerd meg a város történelmét - élménytúrák Budapesten
Legyen égen, földön, föld alatt, Budapest számos nagyon izgalmas kalandot rejt, melyekre érdemes időt és energiát szánni. Ha kíváncsiak vagytok titkokra, exkluzív történetekre, akkor ne késlekedjetek, Budapest megannyi kalanddús történelmi emlékkel vár!
Egyedülálló virtuális kiállítás mutatja be a magyar sportolók sikereit
2024.02.28 | 4 perc | Szuper látnivalók | Események
A 1991 óta működő Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének gondozásában nyílt 3D múzeum hazánkban. A virtuális tárlatnak köszönhetően az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit ismerhetjük meg.
Urban art, fotótavasz, kerámia triennálé - a Pécsi Galériák évadát a műfaji sokszínűség jellemzi!
2024.02.16 | 7 perc | Események
Vasárnap bezárt az elmúlt négy év leglátogatottabb kiállítása, a Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely először adott átfogó képet a Pécsen született, világhírűvé vált designer és építész életművéről. Ám a kiállításkedvelők továbbra sem fognak unatkozni, mutatjuk a 2024-es kiállítási programot!
Lezárták a Rám-szakadékot, további tájékoztatásig nem látogatható
2024.04.24 | 2 perc | Események
Klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt, a kirándulók biztonsága érdekében lezárták a Rám-szakadékot.