Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 szobor Budapesten, amit érdemes szemügyre venned

5 érdekes szobor Budapesten, amit megéri felkeresni. A képzőművészet egyik legismertebb ága a szobrászat és hazánkban megszámlálhatatlan lenyűgöző alkotást van lehetőségünk közelebbről is szemügyre venni. Összeszedtünk nektek 5 olyan budapesti művet, amihez szerintünk érdemes ellátogatni legalább egyszer.

Segítünk megtalálni a legjobb budapesti szállásajánlatot>>

 

Satoshi Nakamoto-szobor, Graphisoft Park

A világon elsőként hazánkban, egészen pontosan Óbudán emeltek szobrot a Bitcoin máig ismeretlen atyjának/anyjának. Az a mai napig rejtély, hogy a világ első blockchain-rendszerét és a hozzátartozó kriptovalutát ki vagy kik programozták le. A szobor üzenete összecseng a Bitcoin üzenetével is, hiszen nem csak egy fizetőeszközről, hanem egy közösségről is szól. Úgy tartják: Satoshi a közösség maga, Satoshi mi vagyunk. Így, ha rápillantunk a simára polírozott bronz szoborra, önmagunkat véljük felfedezni benne.

Budapest különleges szobrai - Satoshi Nakamoto-szobor, Graphisoft ParkBudapest különleges szobrai - Satoshi Nakamoto-szobor, Graphisoft Park

 

 

Vörösmarty Mihály-szobor, Vörösmarty tér 3.

Budapest belvárosában találjuk a magyar nemzet egyik legnagyobb költőjeként emlegetett Vörösmarty Mihályról készült szobrot. Három művész összefogásának köszönhetjük ezt a remek alkotást, melynek talapzatát 23 tömbből álló haraszti mészkő adja, a monumentális, több mint három méter magas szoborcsoport pedig carrarai márványból készült. Érdekesség vele kapcsolatban a talapzatban található pénzérme, amelyet a hiedelem szerint egy koldus adományozott, hogy így járuljon hozzá a szobor elkészültéhez. 1908-as felavatása óta immáron több, mint 110 éve büszke szimbóluma a művészet összetartó erejének.

Budapest különleges szobrai - Vörösmarty Mihály-szobor, Vörösmarty térBudapest különleges szobrai - Vörösmarty Mihály-szobor, Vörösmarty tér

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Budapesti fürdők
Budapestet nem csupán a csodás látnivalók és épületek, a gasztronómia és az izgalmas programlehetőségek teszik a turisták számára vonzóvá. A száznál is több termálkútnak köszönhetően rengeteg híres, vagy épp kevésbé ismert gyógy-, termál-, élmény- és strandfürdőt is rejt Európa fürdőfővárosa. Ezekből mutatunk nektek most néhányat.

 

 

 

József Attila-szobor, Kossuth Lajos tér

József Attila legfontosabb budapesti szobrát és a főváros egyik legkedveltebb köztéri emlékművét, a fájóan fiatalon elhunyt költőről készült alkotást a Duna-part lépcsőin, ülve találjuk. Az ikonikus szobrot 1980 végén avatták fel és az akkori helyéhez képest mára, 2013-as restaurálása óta pár méterrel odébb üldögél. Innen szemléli a folyót, amit mi is megtehetünk, miközben a szobron elhelyezett verssorokat olvashatjuk: „Mintha szívemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.”

Budapest különleges szobrai - József Attila szobor (Kossuth Lajos tér)Budapest különleges szobrai - József Attila szobor (Kossuth Lajos tér)

 

 

Szent István-szobor, Gellért-hegy

Ha egy kis kiruccanás alkalmával a Gellért-hegyet vennénk célba, szinte biztosan az elsők között jutna eszünkbe a Szent Gellért-szobor, a Szabadság-szobor vagy a Filozófusok kertje, ha kötelező látnivalókról van szó. A két szobor mellett pedig egy harmadik alkotás is található a Gellért-hegyen, mégpedig a Szent István-szobor, amit a Sziklatemplom bejáratával szemben találunk. A mű egy lovat és lovasát ábrázolja, mely utóbbi a keresztény emberképet, az emberi esendőséget visszaadni. A 2001-es alkotás az egyik olyan, amely lóval ábrázolja a királyt, ehhez hasonlót a Várban, a Mátyás-templom és a Halászbástya között találunk még.

Budapest különleges szobrai - Szent István-szobor, Gellért-hegyBudapest különleges szobrai - Szent István-szobor, Gellért-hegy

 

 

Anonymus-szobor, Városliget

A Városliget számos, változatos témájú alkotásnak ad otthont, melyek közül az Anonymus-szobor mára a park egyik emblémája lett. A Gesta Hungarorum irójáról, III. vagy IV. Béla király jegyzőjéről emlékező mű 1903 óta a Városliget dísze. A rejtélyes krónikást mindig is homály fedte, kilétéről ma sem tudunk többet és ezt a bronzból készült szobor is teljesen visszaadja. A jegyzőt övező misztikum az őt szerzetesként, arc nélkül ábrázoló alkotáson is megjelenik és ennek a művészi megformálásnak köszönhetően az egyik legnépszerűbb köztéri alkotások közé emeli.

Tovább a legjobb budapesti szállásajánlatokhoz>>

Budapest különleges szobrai - Anonymus-szobor (Városliget)Budapest különleges szobrai - Anonymus-szobor (Városliget)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 hely húsimádóknak - Budapest legjobb barbecue éttermeiből válogattunk
Ez lesz az a cikk, aminek olvasása közben a húsimádók garantáltan megéheznek, mert hoztunk egy csokrot a legjobb budapesti barbecue éttermek kínálatából. Szmókerben, lassan sült húsok, pulled pork szendvicsek, grillezett finomságok – leginkább húsrajongóknak!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha nyitott szemmel jártok a városban, akkor számtalan helyen bukkanhattok rá Kolodko Mihály miniszobraira. Az Ungváron született, anyai ágon magyar származású művész 2017-ben kezdett el tevékenykedni Magyarországon. Már több városban is megtalálhatók a miniszobrok, azonban mi most azt mutatjuk meg nektek, hogy Budapesten hol futhattok beléjük.
Az utóbbi években egyre több stáb érkezik hazánkba, hogy nálunk forgassanak le olyan kasszasiker filmeket, amiket aztán emberek milliói látnak. Az elkészült produkciókban sokszor feltűnnek ismerős épületek, még akkor is, ha a sztori szerint épp egy másik országban járunk. Összegyűjtöttünk néhány ilyen filmet, hogy következőnek már hátha ti is kiszúrjátok nevezetességeinket mozizás közben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.