Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál

2023.05.31 | 9 perc

5 napon át, 11 helyszínen, több mint 70 ingyenes program várja a kultúra szerelmeseit 2023. július 19. és 23. között Sátoraljaújhely és környékén. Fellép többek között a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars, Balkan Fanatik, Besh o droM, valamint a Budapest Jazz Orchestra.

A Déryné Társulat produkció mellett 40 éves jubileumi turné keretében, rocklegendák kíséretében lesz látható az István, a király, Szécsi Pál és Domján Editszerelme is megelevenedik, valamint néptáncelőadás is színesíti a műsort. A fesztivál továbbá helyet ad a KultUp programsorozat záróeseményének, a KultCamp közösségépítő minifesztiválnak, ahol a Rákóczi Szövetséggel karöltve 450 középiskolást látnak vendégül.

 

 

SZÍNHÁZ & FOLKLÓR

A fesztivál nyitóelőadása a Déryné Társulat: Szemet szemért című produkciója lesz július 19-én a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A Barangoló Drámaírói Műhelyben született művet Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója állította színpadra. A misztikus krimi egy titkokkal övezett kisváros életébe kalauzol, ahol egy gyilkossági nyomozásnak lehetünk szemtanúi. A nyomozót, Pált Ivaskovics Viktor, míg testvérét Pistit Kaszás Mihály alakítja. Másnap a völgyszínházban a Forrás Néptáncegyüttes szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadása, a Mestermunka debütál. A káprázatos népviseletekben előadott férfi és női táncok alatt a ’kis- magyarországi’ tájegységekre jellemző népszokások, rítusok, titkok és szertartások tárulnak fel.

40 éves jubileumi turné keretében, legendás énekesek kíséretében érkezik Sátoraljaújhelyre az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, az István, a király. Istvánt Varga Miklós, Koppányt Nagy Szilárd alakítja, közreműködnek az Igrice Néptáncegyüttes táncosai.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: István, a király rockoperaHarmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: István, a király rockopera

 

Július 22-én este Hunyady Sándor klasszikusa, a Lovagias ügy lesz látható a Déryné Társulat előadásában, Bakos-Kiss Gábor rendezésében. Virág szerepében Dányi Krisztiánt láthatjuk, míg Virágnét Losonczi Kata formálja meg. A komikus helyzetekben bővelkedő történet epicentrumában egy elcsattanó pofon és a szerelem áll, valamint központi szerepet kap a rádió, amelyből Sebő Miklós halhatatlan dalai csendülnek fel. Szintén a szerelem a téma és egy sorsszerű találkozás, Domján Edit és Szécsi Pál kettősének állít emléket a Két összeillő ember című előadás, amelyet a fesztivál zárónapján tekinthetnek meg a nézők. Két érzékeny, magányos ember, önnönmagával és a világgal folyton vívódó, ugyanazt a nehéz utat választó ember elevenedik meg, akiket a Békéscsabai Jókai Színház színművészei, Komáromi Anett és Nagy Róbert formálnak meg.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: Déryné Társulat Lovagias ügy c. előadásaHarmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: Déryné Társulat Lovagias ügy c. előadása

 

„A Déryné Program egész éves működésének esszenciája jelenik meg Sátoraljaújhelyen, mindaz a sokféleség és értékek, amelyek a programot is jellemzik.” – emelte ki a sajtótájékoztatón Halász János országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke.

Idén is turnéra indul a Theaterwagen, pajzán históriákkal és az örökélet misztériumát kutató népmesével megpakolva látogat el Hollóházára, Füzérradványra, Nyírire, Mikóházára, Alsóbereckire, valamint Füzérkajatára. A mozgó színházi karaván a Fabók Mancsi Bábszínháza két produkciójának, az Azért a kis bolondságért című vásári bábjátéknak, valamint A halhatatlanság országa című előadásnak ad otthont.

 

 

ZENE & TÁNC

A fesztivál a legkiválóbb népzenei formációkat vonultatja fel, mint a Kossuth és Fonogram-díjas Csík Zenekar, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a Bohemian Betyars, de Sátoraljaújhelyre érkezik Magyarország első professzionális big band-je, a világszinten is elismert, a hazai és külföldi jazz fesztiválok állandó szereplője, a Budapest Jazz Orchestra. Népdalokban, pergő ütemekben és táncban egészen biztosan nem lesz hiány.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: Bohemian BetyarsHarmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál - Fotó: Bohemian Betyars

 

A koncertek sorát gazdagítja a zsámbéki ethno-beat formáció, az Aurevoir, az Ungvári Borterasz színpadán debütál a Kaláka, a Tárkány Művek, Dánielfy, Swing Girls, a Keleti Brass Band, valamint visszatér a Hutchky & Stars.

A fesztivál egyik leghangulatosabb helyszínén, a Zsólyomkai pincesoron ad gitárkoncertet Papp Sándor gitárművész, akusztikus koncerttel és a legnagyobb slágerekkel érkezik Nagy Szilárd és Ragány Misa, Réthy Zsazsa vendégükkel kiegészülve. A zárónapon Újhelyi Kinga és barátai megzenésített versekkel ajándékozzák meg a közönséget.

„A Déryné Program egész éves működésének fortissimoja az esemény, ahol együtt élhető át az extázis és a katarzis. A minőségi kultúra képes tömegeket mozgósítani, ezt a program és a fesztivál is bebizonyította.” – tette hozzá a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Szentmártoni János.

 

 

JÁTÉK & MESE

Gyönyörű környezetben, Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeuma park ad otthont a családi programoknak. A Déryné Társulat sok szeretettel várja a gyerkőcöket a Petőfi kertbe. Érkeznek a Langaléta Garabonciások, a repülő akrobaták, de papírszínházi előadás, kerekítő mondókázó és népi játszóház is várja a kicsiket. Július 21-én Havasi Péter: Petőfi percei című előadása, míg a zárónapon a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A csillagszemű juhász című produkciója várja a családokat. Emellett Petőfi kiállítás és a Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is gazdagítja a programot.

„Fantasztikus élmény, hogy életkortól függetlenül mindenki megtalálhatja a neki való programot. A fesztiválon nem csak az újhelyiek vesznek részt, hanem régió szinten is meghatározó esemény, sőt még a Felvidékről is érkeznek látogatók, a magas kultúra iránt érdeklődők.” – hangsúlyozta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné FesztiválHarmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál

 

 

TÁBOR & FESZTIVÁL-ÉLETÉRZÉS

A fesztivál helyet ad a KultUp programsorozat záróeseményének, a KultCamp közösségépítő minifesztiválnak. A Rákóczi Szövetséggel karöltve 450 középiskolást látnak vendégül a táborban, ahol a diákok napközben vetélkedőkön, készségfejlesztő foglalkozásokon, sporteseményeken vehetnek részt, míg esténként a Déryné Fesztivál színházi előadásain és koncertjein való részvétellel élhetik át a fesztivál-életérzést. Egy életre szóló kulturális kaland a fiatalok számára, ahol a tehetséggondozás mellett a cél a közösségépítés.

„Fontos missziónk a fiatal tehetségek támogatása, helyzetbe hozása. Partnereinkkel, köztük a Rákóczi Szövetséggel, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsággal egy olyan hibrid eseményt alkottunk meg, amely ötvözi az osztálykirándulások tábori élményét és a fesztivál-életérzést.” – tette hozzá Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem csak a főváros, de a Balaton is számos Michelin ajánlással rendelkezik, így érdemes felkerekednünk, és megkóstolnunk kiváló balatoni éttermeink feledhetetlen fogásait. Ne tervezzük sietősre, a Balaton önmagában is kiváló úti cél, ám ezekkel az éttermekkel garantáltan komótosra vesszük majd a tempót. És milyen jól tesszük! Egy jó ebéd a Balatonparton mindent megér!
Végre tényleg kimondhatjuk, hogy itt az igazi nyár, az esős tavaszt követően bátran tervezhetjük következő kirándulásainkat. Cikkünkben 5 olyan kilátót gyűjtöttünk össze, melyek mind egy-egy túraútvonal végén állnak, így nem csak a természetben veszhetünk el, de a séta végén madártávlatból gyönyörködhetünk a táj páratlan szépségében.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.