Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 kilátó a Mecsekben és a Balatonon, ahol pazar panoráma vár

Végre tényleg kimondhatjuk, hogy itt az igazi nyár, az esős tavaszt követően bátran tervezhetjük következő kirándulásainkat. Cikkünkben 5 olyan kilátót gyűjtöttünk össze, melyek mind egy-egy túraútvonal végén állnak, így nem csak a természetben veszhetünk el, de a séta végén madártávlatból gyönyörködhetünk a táj páratlan szépségében.

 

Várhegy-kilátó, Mecseknádasd

A mecseknádasdi Schlossberg templomromtól kellemes sétával érhető el a 2002 és 2006 között épült Várhegy-kilátó. A terméskő alapra készített fa szerkezetű torony célja az volt, hogy a piros jelzésű tanösvényen kirándulók három emelet magasságból megcsodálhassák az Óbánya-völgyet, valamint a település házait és szőlőültetvényeit. Az építmény mellett egy pavilon is helyet kapott a beruházás során, így rossz idő esetén sem kell hazaindulnunk, a tágas pergola tökéletes védelmet nyújt az eső ellen. A panoráma mellett érdemes akár hosszabb időt is eltölteni a magaslat mellett, hiszen tűzrakóhelyek, padok és asztalok is várják a piknikezőket.

5 kilátó a Mecsekből és a Balatonról mesés kilátással - Várhegy-kilátó (Mecseknádasd)5 kilátó a Mecsekből és a Balatonról mesés kilátással - Várhegy-kilátó (Mecseknádasd)

 

 

Apponyi-kilátó, Bátaapáti

Bátaapáti legmagasabb kilátópontját 2019-ben adták át, mely 13 méteres magasságával tiszteletet parancsolva áll a község dombjának tetején. A kilátó már első ránézésre is megragadja a figyelmet, a gondos kialakítás nem is véletlen; a város önkormányzata a későbbiekben más szerepet is szán az épületnek jelenlegi funkcióján túl. A magaslat óriási kihasználatlan területen áll, az eredeti tervek szerint a lábánál kiépített turistaállomás került volna kialakításra, jelenleg azonban még csak egy padokkal felszerelt fedett szaletlit tudunk használni, ha elfogyasztanánk uzsonnánkat a sétálást követően.

5 kilátó a Mecsekben és a Balatonon - Apponyi-kilátó, Bátaapáti5 kilátó a Mecsekben és a Balatonon - Apponyi-kilátó, Bátaapáti

 

 

Kövestetői-kilátó, Hosszúhetény

458 méteren, a Kövestető oldalában találjuk a helyről elnevezett kilátót, mely 24 méteres magasságával összetéveszthetetlenül emelkedik ki a tájból. A fa és acél kombinációjából, hatszög alapra elkészített építmény tetejére felmászva a Mecsek bámulatos vonulatai tárulnak a szemeink elé, de tiszta időben a Villányi-hegység és még a Duna is láthatóvá válik, ha végigkémlelünk a térségen. Ha ott jártok, akkor mindenképp javasoljuk, hogy küzdjétek le a 74 lépcsőt a torony csúcsáig, de akkor is szuper megállója lesz a napotoknak, ha csak szalonnát sütni állnátok meg túrázás közben.

5 kilátó a Mecsekből és a Balatonról mesés kilátással - Kövestetői-kilátó, Hosszúhetény5 kilátó a Mecsekből és a Balatonról mesés kilátással - Kövestetői-kilátó, Hosszúhetény

 

 

Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj

Badacsonyra nem csak a kiváló minőségű borai miatt érdemes ellátogatni; ha szuper kirándulóhelyet keresünk, a környék egész évre kifogyhatatlan lehetőséget biztosít. Egyik ilyen opció a 18 méteres faszerkezetű Kisfaludy-kilátó, mely már külsőre sem mindennapi látványt nyújt a hatalmas fák közül kibukkanva. Legmagasabb kilátópontján lélegzetelállító panoráma fogad, a szemünk elé tárul az egész Balaton a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig. Annak is érdemes felgyalogolnia a kilátóhoz, akinek problémája van a magassággal, vagy egész egyszerűen csak kihagyná az acél lépcsők meghódítását, hiszen a túraútvonal kellemes sétát biztosít, míg az építmény aljában megannyi pad lett kihelyezve, ahol megpihenhetünk a hegymenetet követően.

A Balaton egyik legszebb kilátójából mesés a panoráma - Kisfaludy-kilátó, BadacsonytomajA Balaton egyik legszebb kilátójából mesés a panoráma - Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj

 

 

Kishegyi kilátó, Balatonlelle

Utolsó állomásként egy igazi kuriózumot mutatunk a Balaton déli partján, mely akár kisgyermekes családoknak és kevésbe gyakorlott túrázóknak is tökéletes programlehetőség lehet. A két éve átadott panorámapont egy 20 négyzetméteres legyezőalakú terasz, mely Balatonlelle központjától egy 3 kilométeres könnyű sétával megközelíthető. Mivel a látványosság helyéül szolgáló Kishegy már csaknem eléri a 300 méteres tengerszint feletti magasságot, a kilátóból nyíló látkép abszolút megéri a látogatást. Az építésnél fontos szempont volt, hogy akár egy egész napot is kényelmesen eltölthessünk a kilátó környékén, így a legkisebbeket játszótér várja, míg a pihenő- és sütögetőhelyek szabadon használhatóak mindenki számára az év bármelyik napján.

Izgalmas kiláltópont vár Balatonlellén is - Kishegyi kilátó, BalatonlelleIzgalmas kiláltópont vár Balatonlellén is - Kishegyi kilátó, Balatonlelle

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem csak a főváros, de a Balaton is számos Michelin ajánlással rendelkezik, így érdemes felkerekednünk, és megkóstolnunk kiváló balatoni éttermeink feledhetetlen fogásait. Ne tervezzük sietősre, a Balaton önmagában is kiváló úti cél, ám ezekkel az éttermekkel garantáltan komótosra vesszük majd a tempót. És milyen jól tesszük! Egy jó ebéd a Balatonparton mindent megér!
Ha nyugalomra vágysz a napi jövés-menés helyett, és elvonulnál a világ elől néhány napra, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben 5 olyan vendégházat hoztunk el nektek, ahol legfeljebb a tücskök ciripelése töri majd meg a tökéletes csendet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.