Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Helló, lecsószezon! – 5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a magyaros zöldségragukat

2023.08.16 | 7 perc

Ahány konyha, annyiféle módja van a lecsókészítésnek… És kis túlzással, a paradicsom és a paprika szerelmesei bele tudnának fulladni! Augusztusban és szeptemberben viszont nem kell minden alkalommal fakanalat ragadnunk, ha megkívánjuk a napérlelte zöldségek hagymán előhívott harmóniáját. Ugyanis számtalan lecsóünnepet szerveznek országszerte, így mindenki talál kedvére való lakomát.

 

„Többször kikukkantam a konyhába, s elragadtatással állapítottam meg, hogy végre kedvenc vacsorám készül, amiért hetek óta harcoltam hiába: lecsós kolbász, belévert tojással és juhtúrós galuska.” […] Élénken láttam a lecsó aranypiros levét, az úszkáló kolbászkarikákat s a sárga, ruganyos-kemény galuskán sustorgó csípős juhtúrókupacokat.” – írta Karinthy Frigyes, akinek sorai a pillanat töredéke alatt képesek a lecsó színét és illatát elénk varázsolni…

És ha már megkívántuk a jókora karéj fehér kenyérrel mártogatott zöldségragut, jegyezzük fel az alábbi ünnepek, fesztiválok dátumait! Derítsük ki első kézből, hogy melyek a legjobb lecsó titkai, hogyan kell megbűvölni a kis lángon rotyogó zöldségkavalkádot!

 5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! (A fotó csak illusztráció.)5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! (A fotó csak illusztráció.)

 

 

Esztári Lecsófesztivál

Időpont: 2023. augusztus 26.

Bámulatos lecsóillat fogja körbelengeni a lecsó fővárosaként is emlegetett észak-alföldi községet. Esztár 5 fesztiválhelyszínnel, 22 fellépővel, 39 kiállítóval, és 48 főzőcsapattal várja majd az éhes közönséget. A 10. (egyben az utolsó!) Esztári Lecsófesztiválon olyan előadókat is meghallgathatunk, mint az Analog Balaton, a Bohemian Betyars, a Kowalsky meg a Vega, Kökény Attila, Hauber Zsolt X Bonanza Banzai… A családias hangulatú, zenével bőven átitatott gasztro-eseményen bográcsos lecsót készítenek, annak variációinak viszont csak a képzelet szabhat határt.

 

 

Országos Lecsófesztivál, Balatonkenese

Időpont: 2023. augusztus 26.

A 19. kenesei lecsóünnepnek nem más, mint a Széchenyi park ad otthont. Tudtad, hogy azért is különleges ez a balaton-parti, árnyékos liget, mert 1846. szeptemberében itt kötött ki a Kisfaludy gőzös, a balatoni hajózás úttörője, méghozzá Széchenyi Istvánnal a fedélzetén? A helyszínt viszont nem csak ezért tölti be a nosztalgiával átszőtt hangulat, hanem azért is, mert Kenesén immár tradíció, hogy augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a az Országos Lecsófesztivált. A rendezvény délben, a főzőverseny pedig délután 2 órától veszi kezdetét. A különböző zenei programokkal végigkísért nap végén, 9 órától a Hooligans is a húrok közé csap, végül pedig DJ Davelogan gondoskodik a hajnalig tartó retro buliról.

 

 

 

Szentesi Lecsófesztivál

Időpont: 2023. szeptember 1-2.

A csongrádi város tökéletes helyszín a lecsóünnepnek, hiszen a lecsó alapját a hungarikumok közé választott szentesi paprika adja, ízletes levéről pedig a szentesi paradicsom gondoskodik. Nem meglepő hát, hogy évről évre több száz bográcsban rotyog a zöldségragu. A immár 22. Szentesi Lecsófesztiválon könnyűzenei produkciókból, sőt meglepetésekből sem lesz hiány. Annyit elárulhatunk, hogy gyönyörű tűzijáték teszi fel az i-re a pontot… A klasszikusabb fogások mellett pedig vélhetően extrémebb receptek is helyet kapnak (volt már korábban csokis, sörös, chilis-mákos, sőt rénszarvashúsos lecsó is). Szállástippek Szentes környékén>>

 

 

Dőry Lecsófesztivál, Dombóvár

Időpont: 2023. szeptember 16.

Tudtad, hogy a Dőry Lecsófesztivál Tolna vármegye egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye, ami egyben a dombóvári, 1900-as évekbeli konzervgyárnak állít emléket? Több mint 20 csapat fog azon tüsténkedni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a lecsófőzésből. Az alapanyagokat a városi önkormányzat biztosítja, de a különlegesebb, egyéni igények szerinti hozzávalókat már a csapatok maguk teszik hozzá a kosárhoz. A végeredményeket pedig a zsűri és a vendégek is megkóstolhatják. A kulináris élvezeteket előadások és koncertek is színesítik.

Szállástippek Dombóvár és környékén>>

 

 

Fehérvári Lecsófőző Vigasság, Székesfehérvár

Időpont: 2023. szeptember 23.

Az őszi, várva várt rendezvényen családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek csapatai egyaránt megmérettetik lecsókészítési „tudományukat”. A székesfehérvári vigasságon – hagyományhoz hűen – ismét több száz főzőüstben találkozik a hagyma, paradicsom és paprika hibátlan elegye. Ahogy a szervezők fogalmaznak, Lecsókirályt keresnek, de a legszebben dekorált főzőhelyet is jutalmazni fogják a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon.

5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! - Fotó: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! - Fotó: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! - Fotó: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ5 fesztivál, amin ott a helyed, ha imádod a lecsót! - Fotó: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
„Nem csak a húszéveseké a világ!” – énekelte egykor Aradszky László, hiszen mindig van lehetőség új élményeket, emlékeket szerezni. Megmártózni Magyarország mesés fürdőiben? Felfedezni a hatalmas birtokon elterülő, titokzatos kastélyokat? Utazni a nosztalgia hullámain a jobbnál jobb múzeumokban? Gondosan összeállított programjaink után a Balaton-felvidék magyaros, házias konyháiba is betérünk. Szépkorúak, útra fel!
Egészséges, hihetetlenül szórakoztató és felszabadító sétára hívunk benneteket, ahol Magyarország legjobb mezítlábas parkjait, Kneipp-ösvényeit járjuk be. Kiránduljatok a jó levegőn, cipő nélkül, miközben a talpatokat jótékonyan masszírozzák a természet ajándékai! Ezek a kellemes túrák egyáltalán nem megterhelőek, de az egészségre mégis pozitív hatást gyakorolnak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Lángos nélkül lehet nyaralni, de vajon érdemes? – 12 közönségkedvenc lángosozót mutatunk
2023.08.07 | 8 perc | Gasztronómia
Ahogy „nincs karácsony Kevin nélkül”, úgy bátran mondhatjuk azt is, hogy nincs nyár lángos nélkül! Gomolygó fokhagymaillat, só, tejföl, trappista sajt – talán ez a legkedveltebb variáció, de a lángos különlegességeknek csak a fantázia szabhat határt. Hát kíváncsiak voltunk, hogy az ittjartam.hu olvasói hol ették a legfinomabbat. A Facebook-oldalunkon feltett kérdésre izgalmas válaszok érkeztek – szemezgess most belőlük te is!
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Ma is tündöklő, régi magyar városaink
Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!
Árnyas fák alatt étkezni? Miért ne! Íme 10 fantasztikus budapesti étterem kerthelyiséggel
2022.08.02 | 8 perc | Gasztronómia
Ha a hőség kegyetlenül betör a városba, olyankor nem is vágyunk többre, mint egy hűs szegletre valahol a város peremén. De mi lenne, ha ötvöznénk a finom ételeket az árnyat adó kertekkel, ahol egyszerre tudunk jókat enni és kellemesen pihenni? Összegyűjtöttük Budapest legcsábítóbb éttermeit, szigorúan árnyas fák alatti étkezésre invitálva, varázslatos kerthelyiségekben.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!