Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse

Látnivalókban és kirándulóhelyekben nincs hiány, ha a Pilisben jártok! Természetvájta barlangokat, széljárta kilátópontokat, gyönyörű patakvölgyet, misztikus sziklákat és zubogó vízesést is rejt ez az izgalmas vidék, ami a főváros közelsége miatt a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kalandozzatok velünk a most következő csodás túrahelyszínekre!

 

Válogass szuper ajánlataink között, hogy a kirándulás felejthetetlen élmény legyen! 

esztergomi szállásjánlatok>> I visegrádi szállásajánlatok>> I szentendrei szállásajánlatok>>

 

Prédikálószék

Magyarország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhettek, ha felkeresitek a Visegrádi-hegységben emelkedő, 639 méter magasan fekvő Prédikálószéket. A hegytetőn Szent László keresztjének árnyékában fújhatjátok ki magatokat a padok vagy kövek hátán. Közben elmerülhettek a mesés látványban, mert innen teljes szépségében mutatja meg magát a Dunakanyar. Az előttetek elterülő folyó szalagként fonja körül a Szent Mihály-hegyet, a hátteret pedig a Börzsöny zabolátlan vonulatai teszik még festőibbé. Sétáljatok fel az itt található 12 méter magas, háromszintes kilátóba is!

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - kilátás a Prédikálószék kilátópontról.A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - kilátás a Prédikálószék kilátópontról.

 

 

Rám-szakadék

A Dömös irányából megközelíthető Rám-szakadék tekintélyes méretű sziklafalak közé ékelődött be. Ahhoz azonban, hogy meghódíthassátok ezt a varázslatos természeti képződményt, nagyjából 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdenetek. Az út pedig igazán izgalmas lesz, ugyanis a sziklamederben állandó a vízfolyás. Épp ezért mielőtt elindulnátok, minden esetben tájékozódjatok a járhatóságról! A völgy felső bejáratánál kialakított pihenőhelyhez, létrákon és kapaszkodókon át vezet keresztül az út, amit csak tapasztalt túrázóknak ajánlunk ‒ megfelelő öltözék és körültekintés mellett!

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Rám-szakadékA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Rám-szakadék

 

 

Dera-szurdok

Az Országos Kéktúra 15-ös szakaszát metsző Dera-szurdok mohával benőtt sziklái, hangulatos fahídjai és sebesen rohanó vagy épp lassan csorgó patakja rengeteg élményt kínál nektek az aktív kikapcsolódáshoz. Hatoljatok be Pilisszentkereszt felől a magával ragadó, fél óra alatt bejárható szurdokvölgybe, amit rövidsége miatt érdemes körtúraként teljesíteni. Akár a 4, akár a 13 km-es útvonalra esik a választásotok, biztosak lehettek benne, hogy nem fogtok mellé.

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Dera-szurdokA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Dera-szurdok

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!

 

 

Dömörkapu vízesés

A Dunakanyar egyik ékszere a Szentendre közelében megbújó Dömörkapu, ami a török nyelvből eredeztetve vaskaput jelent. Egykor meredek sziklafalak fogták közre az itt futó Bükkös-patakot, de a fél évszázados, kitartó andezitbányászat következtében a hajdani szurdok egyre inkább elvesztette eredeti arcát és fokozatosan teknővé szélesedett. A barangolás során érinthetitek az iható vizű Lajos forrást, ami egyes legendák szerint magáról Nagy Lajos királyról kapta a nevét, aki előszeretettel vadászott a környéken. A túra legszebb részét azonban a Dömörkapu vízesés jelenti majd, ahol ha szerencsétek van, a ritka foltos szalamandrát is megpillanthatjátok!

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Dömörkapu vízesésA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Dömörkapu vízesés

 

 

Dobogókő

Óriásira nőtt sziklatömbök, meredek emelkedők és gyönyörű erdők színesítik a látogatásotokat a kirándulásra termett Dobogókőn. Ennek megfelelően a közigazgatásilag Pilisszentkereszthez tartozó településen az Országos Kéktúra, illetve a Mária út is áthalad. Ezen kívül az ezoterikus nézeteket vallók is előszeretettel zarándokolnak el erre a különleges helyszínre, mert véleményük szerint itt található meg a Föld szívcsakrája. Állítólag, ha a fülünket a sziklákra tapasztjuk, akkor hallhatjuk is a planéta lassú szívdobogását. A misztikumon túl természetesen a lenyűgöző panorámáért is érdemes megmászni Dobogókőt. A Rezső-kilátót például vétek lenne kihagyni!

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - DobogókőA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Dobogókő

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Esztergom legizgalmasabb látnivalói, nevezetességei, programlehetőségei
Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.

 

 

Zsitvay-kilátó

A Visegrádi-hegységben magasodó Nagy-Villám tetején is lapul felfedezésre váró látnivaló. A kövekből épített, 1933-ban emelt Zsitvay-kilátó, amit a visegrádi vár és a Salamon-torony ihletett. Igaz, a helyszín látogatásáért cserébe belépőt kell váltani, de higgyétek el: megéri! A kanyargó csigalépcsőn felkapaszkodva fantasztikus kilátás tárul majd elétek a mellvédről a Dunakanyarra, de tiszta időben még a távolban felsejlő főváros körvonalai is kirajzolódnak előttetek. Ráadásul, ha szeretnétek inni egy csésze kávét vagy enni egy jégkrémet, akkor erre is lesz lehetőség az épület aljában.

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Zsitvay-kilátóA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Zsitvay-kilátó

 

 

Vadálló kövek

Meredek emelkedő fúródott a Prédikálószék oldalába, amin felfelé igyekezve belebotlotok majd a különleges formavilágú Vadálló-kövekbe. Ezek a nem mindennapi természeti kincsek ráadásul különleges neveket is kaptak. Például: Attila sisakos feje, Árpád trónja vagy a Széles-torony. Miközben sétáltok a hegycsúcs felé törmelékkövek tengere borítja majd a talajt körülöttetek, de a helyi állat- és növényvilág jeles képviselőivel is találkozhattok.

A vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Vadálló kövekA vadregényes Pilis 7 mesés kincse - Vadálló kövek

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus szállások Budapest környékén
Bármelyik hétvége kiváló ürügy arra, hogy kinézzetek egy romantikus szállást Budapest környékén, ahol kettesben eltölthettek néhány napot. Összegyűjtöttünk nektek 5 olyan helyet, ahova elvonulhattok, hogy a külvilágot kizárva csak egymásra kelljen figyelnetek!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Most olyan éttermeket mutatunk be, amik a Michelin Guide ítészeit a jó ár-érték arányukkal győzték meg. Érkezzenek a Bib Gourmand díjazottak, hiszen ki ne vágyna arra, hogy Magyarország legjobb éttermeinek legfinomabb fogásai kerüljenek a tányérjára? Hála a Michelin Guide inspektorainak, ma már azt is tudjuk, kik a legjobb nem fine dining éttermek hazánkban.
Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Palócföld ferde tornya és a hűség jelképe ‒ mesés városok a tűztornyok árnyékában
Tudtátok, hogy az olaszországi Pisa városához hasonlóan Észak-Magyarországon is rábukkanhattok egy ferde toronyra? Pedig így van! Kövessetek minket, mert ezúttal „kiemelkedő” látnivalók nyomába szegődtünk, amelyek gyönyörű panorámát és szuper történeteket ígérnek a lelkes felfedezőknek! Íme 5 kihagyhatatlan tűztorony Magyarországon.