Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Különleges formájú szabadszemes üstökös érkezik februárban

2023.01.19 | 5 perc

Februárban érkezik a hónap leglátványosabb jelensége, így érdemes ismét az eget kémlelni. Látogassatok el a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol február első három hétvégéje a gyönyörű üstökös vizsgálatáról szól, ugyanis annyi év után ismét nekünk, északi égbolt alatt élőknek kedvez a szerencse. 2023.02.01-jén jön a C/2022 E3 (ZTF) üstökös, és nem csak jön és megy, hanem hetekig velünk is marad, éjszakákon át!

Egyelőre hajnalban emelkedik magasra, de hamarosan átrobog az esti égre, a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, mely 2023. február elsején ér földközelbe. Az üstökös láthatósága most kifejezetten az északi féltekén élőket örvendezteti majd meg: egész éjszaka látható lesz, és február első napjaiban este épp a fejünk fölött, a zenitben jár majd. Várhatóan 4,5 magnitúdós fényessége már elég fényes ahhoz, hogy tiszta égbolton szabad szemmel is észrevegyük, de egy kis kézitávcsőben biztosan látszik majd.

A C/2022 E3 (ZTF) 2023. január 3-án. CC 2.0 Generic, Dominique Dierick, FlickR, Forrás: Wikimedia CommonsA C/2022 E3 (ZTF) 2023. január 3-án. CC 2.0 Generic, Dominique Dierick, FlickR, Forrás: Wikimedia Commons

 

Mit kell tudnunk az üstökösről?

A C/2022 E3 (ZTF) periodikus üstökös, legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében. A megfigyelések és pályaszámítások alapján üstökösünk hatalmas utat jár be a Naptól körülbelül 418 milliárd kilométerre levő aphéliuma (a pálya Naptól legtávolabbi) és 166 millió kilométerre levő perihéliuma (a pálya Naphoz legközelebbi pontja) között. Mivel a pálya periódusa a legbizonytalanabbul meghatározható paramétere egy üstökösnek, semmi jelentősége nincs annak, hogy a neandervölgyi ember láthatta-e, vagy sem a szabadszemes láthatóság határán levő üstököst, ha egyáltalán fürkészte mélyebben a csillagokat. Annál izgalmasabb a kométa alakja és színe, mely koránt sem szokványos. A mag körül kiterjedt, zöld színű üstököslégkör, úgynevezett kóma alakult ki, ami meghatározza a kinézetét. A kómából jelenleg szélesre nyílt, legyező alakú, rövid, sárgásfehér porcsóva ered, melynek széle a nagy felbontású felvételeken szálas. A széles, tömzsi porcsóva mellett pedig egy rendkívül hosszú, halvány, egyenes ioncsóva is kiindul az üstökösből, amely, mint egy fejsze nyele, tartja a széles baltafejet magán.

Az üstökös láthatósága február 12-én este hét órakor Budapestről, mindössze másfél fokra a Marstól (Stellarium)Az üstökös láthatósága február 12-én este hét órakor Budapestről, mindössze másfél fokra a Marstól (Stellarium)

 

Mikor és hogyan figyeljük meg?

Az üstökös most még csak hajnalban emelkedik magasra, február elsejei földközelségekor azonban már este is jól látszik. Február 7-8-án koraeste már a holdfény sem zavarja a megfigyelést, ekkor láthatjuk a legjobban az üstököst.

Először is próbáljunk meg minél sötétebb ég alá menni, például menjünk ki a budapesti megfigyelők Miekkájára, a Hármashatár- hegyre, vegyünk kezünkbe egy binokulárt, és keressük meg az üstököst! Február 6-án a Szekeres csillagkép szélén, az igen fényes Capella csillaghoz lesz viszonylag közel, magasan a fejünk felett. Ezután napról napra közeledik a vöröses színű Mars felé, amihez február 11-én ér a legközelebb. A vörös bolygótól egy fokra járó üstökös egészen különleges látványt nyújt majd egy egyszerű kézitávcsőben is! Ha még ez sem volna elég, február 13-15 között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, minden bizonnyal csodálatos együttállást alkotva a Bika szarva között.

Használjuk ki a ritka alkalmat a megfigyelésre! Akinek nincs távcsöve, vagy nehéz falatnak tűnik egy szabadszemes láthatóság határán levő csillagszerű égitest megtalálása, látogasson el a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ott ugyanis február első három hétvégéjén a szépséges üstökös vizsgálatáé a főszerep. 

Elérhető helyek még itt találhatóak.

 

Forrás és képek: Svábhegyi Csillagvizsgáló

 

Szállásajánlatok Budapesten>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
1973-ban alakult meg a Hortobágyi Nemzeti Park, UNESCO világörökségi helyszín, melynek költők, írók vallottak szépségéről, egyedüliségéről.
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!