A Magyar Cukrász Ipartestület immár hatodik alkalommal rendezte meg a versenyt, amely cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára volt elérhető – számoltak be a szervezők kedden az MTI-nek.
A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit.
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Az év diós bejglijeJókai Zsuzsanna érdeme, aki a szekszárdi Prim Cukrászda & Café-t képviselte. A hagyományos mákos kategóriában Márkus Beáta, a békéscsabai Bejó Cukrászda cukrásza nyert, míg az ínyenc kategóriában Kimberger Lili Ágnes Sütőtökvarázs nevű bejglijével aratott győzelmet a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászdából.
A versenymunkákat háromfős zsűri értékelte kategóriánként, és idén rekordot döntött a nevezett bejglik száma: összesen 59 süteményt kóstolt és értékelt a szakértői csapat, amely cukrászmesterekből állt.
Az
A pekándió továbbra is népszerű alapanyag volt, de a fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek is nagy kedvencekké váltak. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és mandarin kerültek a bejglikbe. Újdonságként pedig olyan ízesítők tűntek fel, mint a rózsavíz, Earl Grey tea, fenyőrügy szörp, whisky és gin.
Az év bejglije kézműves nívódíjat idén Kiss Károlyné, a budapesti Major Cukrászda cukrásza nyerte el, miután több kategóriában is dobogós helyezést ért el, így ő kapta a legmagasabb összpontszámot.
Az év ínyenc bejglije a Sütőtökvarázs lett, melynek töltelékét pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtök alkotta – igazi különlegesség!