Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pannonhalmi és villányi termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 2022-ben

2023.01.05 | 3 perc

A fehérborok közül a pannonhalmi Cseri Pincészet 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje, a vörösborok kategóriájában pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyerte el a 2022-es Magyar Bor Nagydíjat, a Magyar Borszakírók Köre (MBK) döntése alapján.

Forrás: MTI

 

2022-ben 7. alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre a magyar termelők által az elmúlt 5 évjáratban készített száraz és félszáraz borokat – közölte a szakmai szervezet az MTI-vel. Mint felidézték, az MBK tagjai az általuk az elmúlt évben kóstolt borokból állították össze a legjobbaknak ítélt fehér- és vörösborok Super 12 listáit, majd a tizenkettes listákra felkerültek közül egy vakkóstoló keretén belül választottak egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj2022 nyerteseiként.

A verseny történetében első alkalommal került a díj Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a 4. elismerését gyűjthette be, sőt Günzer Tamás az első bortermelő a díj történetében, aki duplázni tudott és tavalyi sikere után idén is pincészete adja a nagydíjas magyar vörösbort.

A 2022-es Super 12 listákon 2022-ben összesen 10 magyar borvidék képviseltette magát: a legtöbb borral Tokaj és Szekszárd (4-4), majd Villány, Eger és Pécs (3-3). A borok között 15 a fajtabor és 9 a házasítás.

A Magyar Borszakírók Köre tavaly elhunyt alapító ügyvivő elnöke, Kosárka József tiszteletére egy különdíjat alapított, amelyet ezentúl minden évben az a pincészet nyerheti el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében. A Magyar Borszakírók Köre Dr. Kosárka József Emlékdíjának 2022. évi nyertese az egri Thummerer Pincészet, amely korábban 1 alkalommal volt nagydíjas, háromszor került be a Super 12-be és idén 5 különböző borát is jelölték a tagok.

A díjak -  trófeák és oklevelek  - ünnepélyes átadására 2023 tavaszán kerül sor a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szervezésében Pécsen.

Szállásajánlatok borrajongóknak>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vidéki borhotel, ahol sem az italra, sem a szállásra nem lesz panasz
Magyarország borai messze földön híresek, és nem véletlenül! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol az elsőosztályú nedűk iszogatása közben teljesen elengedhetjük magunkat, mert a nap végén a kényelmes szállás is garantált.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Instant túrák a természetben? Vonzó világörökségi helyszínek? Csillagporos mozizások? Hoztunk 12 kiváló programot, hogy 2023-ban se unatkozzatok!
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!