Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.

 

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

IV. Bélától a lőpor gyártásig

A tájból kiemelkedő, 87 méter magas hegy csúcsán található vár épülete maga az élő történelem, mely az évszázadok során folyamatosan épült és változott aktuális funkciójától függően. Jelenlegi kialakítását tekintve három nagyobb egységből; külső-, belső- és fellegvárból áll.  Alapításának körülményei zavarosak, alapkövét valószínűleg a veszprémi püspök tette le 1290-ben IV. Béla parancsára. Mátyás király halálát követően a zűrös politikai helyzetet kihasználva a vár a német-római császár kezére jutott, de a Báthori István által vezetett hadaknak köszönhetően a terület feletti német uralom csak egy egészen rövid ideig tartott. A török hódoltság alatt Buda elestét követően Sümeg is végvárrá alakult, de a következő évek háborús helyzete és kiszolgáltatottsága ellenére mégis végig magyar fennhatóság alatt maradhatott. Jelentőségét a Rákóczi-szabadságharc alatt is megtartotta, falai között a kuruc csapatok még lőport is gyártottak, azonban a sikeres előzmények ellenére a következő évszázadokban gazdátlanul állt a várdomb tetején, mely totális lepusztulásához vezetett.

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

Lovagi torna és élménypark egy helyen

A feltáró munkálatok a 20. század második felében, 1960-ban kezdődtek el, de teljes felújítására csak 2016-ban, a Nemzeti Várprogramba való bekerülését követően került sor. Mára a Sümegi vár a Balaton-felvidék legjobban renovált középkori kővára lett, ahol nyaranta lovagi játékokkal, az év többi részében pedig élményparkkal és állandó kiállításokkal emlékeznek meg történelmünk és a helyszín legfontosabb szereplőiről.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.
Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!