Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.

 

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

IV. Bélától a lőpor gyártásig

A tájból kiemelkedő, 87 méter magas hegy csúcsán található vár épülete maga az élő történelem, mely az évszázadok során folyamatosan épült és változott aktuális funkciójától függően. Jelenlegi kialakítását tekintve három nagyobb egységből; külső-, belső- és fellegvárból áll.  Alapításának körülményei zavarosak, alapkövét valószínűleg a veszprémi püspök tette le 1290-ben IV. Béla parancsára. Mátyás király halálát követően a zűrös politikai helyzetet kihasználva a vár a német-római császár kezére jutott, de a Báthori István által vezetett hadaknak köszönhetően a terület feletti német uralom csak egy egészen rövid ideig tartott. A török hódoltság alatt Buda elestét követően Sümeg is végvárrá alakult, de a következő évek háborús helyzete és kiszolgáltatottsága ellenére mégis végig magyar fennhatóság alatt maradhatott. Jelentőségét a Rákóczi-szabadságharc alatt is megtartotta, falai között a kuruc csapatok még lőport is gyártottak, azonban a sikeres előzmények ellenére a következő évszázadokban gazdátlanul állt a várdomb tetején, mely totális lepusztulásához vezetett.

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

Lovagi torna és élménypark egy helyen

A feltáró munkálatok a 20. század második felében, 1960-ban kezdődtek el, de teljes felújítására csak 2016-ban, a Nemzeti Várprogramba való bekerülését követően került sor. Mára a Sümegi vár a Balaton-felvidék legjobban renovált középkori kővára lett, ahol nyaranta lovagi játékokkal, az év többi részében pedig élményparkkal és állandó kiállításokkal emlékeznek meg történelmünk és a helyszín legfontosabb szereplőiről.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.
Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
A föld alatti világ titkai - bunkertúrák Magyarországon
A múlt nyomasztó titkait felfedezni nem mindennapi kaland, így aki egy bunkertúrára vállalkozik, azelőtt tapinthatóvá válik számos drámai helyzet, fájdalmas emlék. Ám ezek a túrák igazi időutazások is egyben, a történelem elevenedik meg a szemünk láttára, kiváló programlehetőségként kicsiknek és nagyoknak.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Történelmi kirándulások a kunok nyomában
A kun törzsek valaha riválisaink, sokszor ellenségeink voltak a honfoglalás utáni évszázadokban, aztán a tatárjárás hirtelen megváltoztatott sok dolgot a hozzájuk fűződő viszonyainkban. Hozzánk menekültek keletről, IV. Béla király befogadta őket és remélte, hogy Kötöny kán azaz fejedelem vezetésével jó harcosokat kapott a felajánlott kedvezményekért.