Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.

 

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

IV. Bélától a lőpor gyártásig

A tájból kiemelkedő, 87 méter magas hegy csúcsán található vár épülete maga az élő történelem, mely az évszázadok során folyamatosan épült és változott aktuális funkciójától függően. Jelenlegi kialakítását tekintve három nagyobb egységből; külső-, belső- és fellegvárból áll.  Alapításának körülményei zavarosak, alapkövét valószínűleg a veszprémi püspök tette le 1290-ben IV. Béla parancsára. Mátyás király halálát követően a zűrös politikai helyzetet kihasználva a vár a német-római császár kezére jutott, de a Báthori István által vezetett hadaknak köszönhetően a terület feletti német uralom csak egy egészen rövid ideig tartott. A török hódoltság alatt Buda elestét követően Sümeg is végvárrá alakult, de a következő évek háborús helyzete és kiszolgáltatottsága ellenére mégis végig magyar fennhatóság alatt maradhatott. Jelentőségét a Rákóczi-szabadságharc alatt is megtartotta, falai között a kuruc csapatok még lőport is gyártottak, azonban a sikeres előzmények ellenére a következő évszázadokban gazdátlanul állt a várdomb tetején, mely totális lepusztulásához vezetett.

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszemeSümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme

 

 

Lovagi torna és élménypark egy helyen

A feltáró munkálatok a 20. század második felében, 1960-ban kezdődtek el, de teljes felújítására csak 2016-ban, a Nemzeti Várprogramba való bekerülését követően került sor. Mára a Sümegi vár a Balaton-felvidék legjobban renovált középkori kővára lett, ahol nyaranta lovagi játékokkal, az év többi részében pedig élményparkkal és állandó kiállításokkal emlékeznek meg történelmünk és a helyszín legfontosabb szereplőiről.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.
Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Top szállodák közvetlen átjárással a fürdőbe - izgalom és pihenés egy helyen
Toplistás szállástippek családi nyaraláshoz! Olyan szállodákat hoztunk, ahonnan közvetlen átjárás van a városi élményfürdőbe, így el sem kell hagynotok a szállás területét egy adrenalinbomba csúszásért. Ezen a nyáron ne maradjatok le Magyarország csodás hoteleiről, melyekből egy csapásra valódi csúszdaparadicsomba csöppenhettek!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.