Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Középkori kalandoktól az őslények világáig – felejthetetlen barangolások Sümegen és környékén

Izgalmas kalandok és látnivalók Sümegen - bepakoltátok már a hátizsákokat? Ha nem, akkor gyorsan pótoljátok a mulasztást, mert ezúttal a középkori kalandokkal csalogató Sümeget és annak lenyűgöző túraútvonalait vesszük célba!

 

Szállás tipp, ha Sümegen jártok: kattints ide a Hotel Kapitány Superior Wellness****sup mesés ajánlataiért>>

 

Utazás az ország egyik legszebb középkori erődjébe – a sümegi vár

A csodaszép Balaton-felvidéken kalandozva könnyen belebotlotok majd azokba a történelmi emlékekbe, melyeket őseink hagytak ránk. A híres erődítmények közül azonban csak kevés állta ki az idő próbáját és őrizte meg teljesen egykori, középkori hangulatát. Az egyik ilyen múlttal dacoló hely a gyönyörűen felújított Sümegi vár, ami a körülötte fekvő síkságból kiemelkedve egy magányos hegytetőn kuporog.

A lenyűgöző fellegvár kapuját átlépve kőfalakkal körülzárt udvaron találjátok magatokat, mely évente többször ad otthont sólymász- és íjászbemutatónak is. A füves részt körüljárva számos játékot próbálhattok ki és mókás fotókat is készíthettek a kaloda fogságából. A korhű ruhákba bújt személyzet, a felkészült idegenvezetők és a letűnt korok emlékéről mesélő termek hamar időutazásra csábítanak.

Sümeg látnivalók - sümegi várSümeg látnivalók - sümegi vár

 

Engedjetek a hívószónak, és kukkantsatok be a várkápolnába, a börtönkiállításra, a darabontok szobájába és a többi izgalmas helyiségbe is! Nem érdemes kihagyni az olyan kiváló programokat se, mint az ólomkatona készítés vagy a bábszínházi előadás!

A vár tövében elhelyezkedő Történelmi Élményparkban pedig nem csak az olyan ostromfegyvereket vehetitek közelebbről szemügyre, mint a kőhajítógép vagy a dárdavető, hanem elképesztő lovagi tornákon és középkori lakomákon is részt vehettek.

Tekintsétek meg a várhegy lábánál magasodó Tarisznyavár-együttest is, mely egykor a városkaput védő torony részeként működött és 1100 méter hosszan zárta körül és óvta a belvárost! 

Sümeg látnivalók - Sümegi várSümeg látnivalók - Sümegi vár

Sümeg látnivalók - sümegi várSümeg látnivalók - sümegi vár

 

 

Lehengerlő freskók és káprázatos kiállítás - sümegi Püspöki Palota

A vár fantasztikus látképében a Szent István térről is gyönyörködhettek – a Sümegi Püspöki Palota bejáratától. A díszes rokokó épületet Padányi Biró Márton püspök emeltette. A templom falait pedig nem mást, mint a híres festőzseni, Franz Anton Maulbertsch freskói ékesítik.

Hogyan vélekedtek a Mennyországról és a Pokolról a XVIII. században? Milyen titkokat rejtett a barokk és a rokokó festészet műhelye? Miképpen éltek a sümegi püspöki palota és lakói az építmény falai között? A modern, interaktív tárlatot végigjárva minden kérdésre választ kaphattok a hologramok, vizuális játékok és optikai trükkök segítségével.

A Sümegi Püspöki Palotával szemközt lelhettek rá a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomra. Az épület kapuján átlépve a barokk világ gazdagsága és pompája fogad benneteket, mely már évszázadok óta Mária kegyhely és zarándokhelyként ismert.

Sümeg látnivalók - sümegi Püspöki PalotaSümeg látnivalók - sümegi Püspöki Palota

Sümeg látnivalók - sümegi Püspöki PalotaSümeg látnivalók - sümegi Püspöki Palota

Sümeg látnivalók - Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomSümeg látnivalók - Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom

 

 

Irodalmi kalandozások - Kisfaludy Emlékház

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Kisfaludy Sándor költő szülőházába is ellátogathattok a Kisfaludy Emlékháznak köszönhetően, ahol nem csupán a híres család emlékét őrző tárlat vár rátok. A nevezetesség ugyanis előszeretettel ad otthon a kézműves bemutatóknak, játszóháznak, illetve koncerteknek vagy szakmai előadásoknak egy-egy városi rendezvény ideje alatt. 

Megéheztetek? Válogassatok a legjobb sümegi éttermek közül!

 

 

Bakancslistás látnivalók és programok Sümeg környéken

Nagykeszi templomrom (Gyepükaján)

Mezőkkel, legelőkkel szegélyezett, rejtett kincsre bukkanhattok, ha nem féltek a nyakatokba venni Gyepükaján földútjait. A Nagykeszi templomrom mészkőből rakott tornyára a romok között kinőtt vadkörtefa vet árnyékot, ahol még Süsü is boldogan pihent volna meg. Tegyetek így ti is!

Sümeg és környéke látnivalók - Nagykeszi templomrom (Gyepükaján)Sümeg és környéke látnivalók - Nagykeszi templomrom (Gyepükaján)

 

 

Tátika vára és a sztúpa (Zalaszántó)

Még nem volt elég a romantikus romokból? Akkor a csodálatos bükkerdőn túl, 413 méter magasan fekvő Tátika várát is érdemes útba ejteni. Piknikezzetek egyet a hegy csúcsán, ahonnan szendvicsmajszolás közben még a pompás panorámában is gyönyörködhettek!

Figyeljétek meg a Keszthelyi-hegység domborulatait, ahonnan következő úti célünk, a Kovácsi-hegy tetején ülő zalaszántói sztúpa is felsejlik majd! A 30 méter magasra törő, 24 méter széles buddhista szentélyt a 14. dalai láma szentelte fel, és Európában is egyedülálló sztúpának számít, mivel – a feltételezések szerint - eredeti Buddha-ereklyét őriznek itt.

Sümeg és környéke látnivalók - Tátika váraSümeg és környéke látnivalók - Tátika vára

Sümeg és környéke látnivalók - zalaszántói Béke SztúpaSümeg és környéke látnivalók - zalaszántói Béke Sztúpa

 

Vár és Dínópark (Rezi)

A Balatontól Sümegig elnyúló mesés kilátást a Meleg-hegy szirtjére épült Rezi várból is élvezhetitek, mely körül hangulatos, erdei pihenőhelyet is találtok, ahol akár egy remek szalonnasütéssel is kiegészíthetitek a kirándulást. Így már biztosan lesz erőtök a Dínó és Kalandparkba is ellátogatni, mely a hatalmas őslények mellett óriási játszóteret, hatalmas trambulinokat és extrém mászópályákat is kínál.   

Sümeg és környéke látnivalók - kilátás a rezi várból - kép: ittjartam.hu, UgorSümeg és környéke látnivalók - kilátás a rezi várból - kép: ittjartam.hu, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ezúttal Nagybörzsöny látnivalóit és csodálatos kincseit gyűjtöttük nektek csokorba. A varázslatos Dunakanyar híres településeit, mint Visegrád, Esztergom vagy Szentendre mindenki jól ismeri. Azonban az itt lapuló kisebb, kevésbé gyakran látogatott helyekért is bőven megéri felfedezőútra indulni. Múltidéző tájházak, magányos templomok, gyönyörű csipkefaragások következnek Nagybörzsönyből – némi horgászattal, mézeskalácsozással és erdei kisvonatozással kiegészítve.
Akár langusztát is rendelhetünk zellersztéken a Mínima Bistroban, a már kultikus Dionysos Taverna alapítójának új éttermében. A mediterrán ihletésű ízeket gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.