Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban

2023.05.22 | 3 perc

Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.

 

A Megállítani Szulejmánt című élményalapú interaktív tárlat egy történelmi időutazásra invitálja a látogatókat, szimbolikusan egy Ikarus 66-os buszból épített időgép segítségével. A kiállítás kerettörténetét képző küldetés célja az, hogy a látogató segítse Zrínyit a védelemre történő felkészülésben. Ehhez azonban előbb alaposan meg kell ismernie a helyet, a várat, a történetet, az eszközeit, a korabeli várostromok menetét, az 1566-os geopolitikai és hadászati helyzetet, valamint a szigetvári ostrom jelentőségét. Ily módon ismeri meg a látogató a kor eseményeit, az akkori világ egyik legerősebb hadseregét, a tízszeres túlerőben lévő oszmán csapatokat, amelyeket személyesen I. Szulejmán török szultán vezetett.

A szigetvári Zrínyi Várban helyet kapott kiállításon a látogatók bepillantást nyerhetnek a végvárak háborús és békeidős működésébe, megismerhetik a „magyar módra” való várépítés ötletességét, a régészek által fellelt tárgyak ostrombéli szerepét, végig gondolhatják a védekezést irányító parancsnokok feladatát, de megismerhetik az irodalmi-történelmi hősökben a nehéz döntéseket hozni kényszerülő hétköznapi embert is. Interaktív maketteken jelennek meg a vár történetének rétegei, és a mai Szigetvár térképe. Ezeken keresztül az ostrom egy-egy fontos mozzanata, a Szulejmán halálát övező szemfényvesztés is megismerhető.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

 

 

A kiállítás izgalmas párhuzamokat állít a két főhős, Zrínyi és Szulejmán életútja, az ókori és a barokk eposzok, a Bosszúállók, Superman világa és a Szigeti veszedelem között. Fény derül a korabeli ember katonai kötelességéhez és az elkerülhetetlen véghez való hozzáállására is. A játékos kedvűek saját elképzeléseik alapján is építhetnek várat homokból, aminek lépéseit videó projektoros vetítés segíti. Kipróbálhatóak a korszak fegyverei: az íjászat, a dárdavetés, a szablyavívás. Megtekinthető a puska- vagy ágyútűz. Korabeli ruhákba öltözve a különleges történelmi környezetben egyedi fotókat készíthetnek a látogatók.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.
A Zsolnay Fényfesztivál július 6-9. között várja világszínvonalú fényélményekre szomjazókat Pécsett. Az űrhajósok perspektívájából szemlélhetjük bolygónkat, fényfestéssel elevenedik meg a mecseki erdők mondavilága és átélhetjük, ahogy a zene vizuálisan megjelenik előttünk. Több mint 100 program vár az érdeklődőkre: délutánonként óriás dodók rohangálnak Pécs mediterrán utcáin, esténként pedig a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyen láthatjuk a világ legjobb fényfestőit.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!
5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin
A 682 méterig magasodó Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra fekszik. Lejtőin számos olyan úti cél van, ami kihagyhatatlannak számít, ha Baranya megyében indulsz felfedezőútra. Most ezekből a kirándulóhelyekből gyűjtöttünk csokorba hatot, hogy a mediterrán barangolásodhoz inspirációként szolgáljanak.
Négyszeres Guiness Recorder a dinnyési Várpark és Skanzen - beszélgetés Alekszi Zoltánnal
2023.03.02 | 8 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gyermekekkel
Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak Dinnyésre a Várparkba. A 2 hektáron 46 makettvár fogadja a történelem iránt érdeklődőket, de azok számára is érdekes lehet a kiállítás megtekintése, akik fogékonyak a szenzációkra: a Várpark immár negyedik alkalommal vált Guiness Recorderré. Alekszi Zoltánnal, a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk.
Ezek a nevezetességek nem maradhatnak ki a Dél-Alföldön!
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.