Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban

2023.05.22 | 3 perc

Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.

 

A Megállítani Szulejmánt című élményalapú interaktív tárlat egy történelmi időutazásra invitálja a látogatókat, szimbolikusan egy Ikarus 66-os buszból épített időgép segítségével. A kiállítás kerettörténetét képző küldetés célja az, hogy a látogató segítse Zrínyit a védelemre történő felkészülésben. Ehhez azonban előbb alaposan meg kell ismernie a helyet, a várat, a történetet, az eszközeit, a korabeli várostromok menetét, az 1566-os geopolitikai és hadászati helyzetet, valamint a szigetvári ostrom jelentőségét. Ily módon ismeri meg a látogató a kor eseményeit, az akkori világ egyik legerősebb hadseregét, a tízszeres túlerőben lévő oszmán csapatokat, amelyeket személyesen I. Szulejmán török szultán vezetett.

A szigetvári Zrínyi Várban helyet kapott kiállításon a látogatók bepillantást nyerhetnek a végvárak háborús és békeidős működésébe, megismerhetik a „magyar módra” való várépítés ötletességét, a régészek által fellelt tárgyak ostrombéli szerepét, végig gondolhatják a védekezést irányító parancsnokok feladatát, de megismerhetik az irodalmi-történelmi hősökben a nehéz döntéseket hozni kényszerülő hétköznapi embert is. Interaktív maketteken jelennek meg a vár történetének rétegei, és a mai Szigetvár térképe. Ezeken keresztül az ostrom egy-egy fontos mozzanata, a Szulejmán halálát övező szemfényvesztés is megismerhető.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

 

 

A kiállítás izgalmas párhuzamokat állít a két főhős, Zrínyi és Szulejmán életútja, az ókori és a barokk eposzok, a Bosszúállók, Superman világa és a Szigeti veszedelem között. Fény derül a korabeli ember katonai kötelességéhez és az elkerülhetetlen véghez való hozzáállására is. A játékos kedvűek saját elképzeléseik alapján is építhetnek várat homokból, aminek lépéseit videó projektoros vetítés segíti. Kipróbálhatóak a korszak fegyverei: az íjászat, a dárdavetés, a szablyavívás. Megtekinthető a puska- vagy ágyútűz. Korabeli ruhákba öltözve a különleges történelmi környezetben egyedi fotókat készíthetnek a látogatók.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.Új élményalapú interaktív kiállítás nyílt a szigetvári Zrínyi Várban - Fotó: Pazirik Kft.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.
A nyári időszak is tökéletesen alkalmas arra, hogy bevessük magunkat egy bájos kávézóba, édességboltba, ahol andalító zene, édes falatok, és bájos környezet fogad minket. Kerestünk hát néhány helyet, ami minden bizonnyal levesz majd benneteket is a lábatokról.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.