Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vasüzlet (Balatonfüred) – ahol már jó ételek és italok adják a súlyt

2022.08.01 | 6 perc

Fiatalos és vagány hely, ahol a faszenes grillé, a húsé és söré az abszolút főszerep. Kipróbáltuk a balatonfüredi Vasüzletet, és előljáróban annyit mondunk: 10/10 pontos a hely!

Szerző: M

 

Balatonfüred óvárosának a tetején járunk, messze a tóparti zsivajtól, fent a domboldalon. Pici hely, alig van bent pár asztal. Egyszerű, letisztult stílus.

 

Vasüzlet étterem (Balatonfüred)

Egyből a bejárattal szembe látványkonyha terül, jobbra pici pult, csodálatos kávéfőzővel a középpontban. A hűs teraszon kényelmesen elfér 20-30 ember is. Jelenleg Vasárnap van, rekkenő hőség, de egy hatalmas napernyő árnyékában, kellemes szél fújdogál, és remek Kreinbacher Classic Brut pezsgő segíti, hogy ne olvadjunk el a napon.

A kiszolgálás végtelenül kedves, nagyon udvarias. Minden étterembe ilyen huszonévesekre van szükség, akikben mérhetetlen alázat van, és lelkes, kezdőnek tűnő, mégis komoly szakmaiság.

 

Az étlap alapján újvonalas bisztró konyhát visznek

Egyszerű ételekkel, mint a sertés kolbász, rántott malac fül, bácskai rizseshús, tökfőzelék, piskóta tekercs, és keksz szalámi. Ha valaki még emlékszik rá. Itt emlékeznek, és milyen jól teszik!

Az adagok bőségesek, így megkérdezem a felszolgálót, megoldható e, hogy 5-6 fogást megnézünk, és harmadoljuk az adagokat. Azonnali válasz, hogy akkor degusztációs menüt szeretnénk, egyeztet a séffel, és megoldják, amit csak lehet. Együtt kiválasztjuk az ételeket, amiből tudnak kisebb adagokat is készíteni, és kezdhetjük is a gasztro élményt, a gasztronómiai lubickolást.

Vasüzlet étterem, bisztró, BalatonfüredVasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred

 

Előételnek hideg paradicsomleves jön, ami nagyon könnyű, enyhén savas, kellemesen édeskés, lágy paradicsomlé. Picit fűszeres, a bors és a friss bazsalikom dominál benne. Lédús, hajszálvékony uborka szeletekkel tálalják, ami nagyon jól hűsíti az ember száját.

 

Második előétel a rántott malacfül. Odáig vagyok a gyönyörűségtől!

Ropogós bunda, krémes kollagén, roppanós porcok, tökéletes állagra, és ízre is. Tökfőzeléket hoznak hozzá, ami inkább egy tavaszi zsenge tök, hab formájába. A tányérban többféle tök, többféle vágási, és elkészítési módban. Kis fűszerolajjal meglocsolva. Isteni íz játék!

Jön a Bácskai rizseshús, ami egy perfekt, al dente rizottó, igazi, jóféle pörkölt szafttal. Vékony szeletben szuvidolt, és sült tarját halmoznak rá. Köretnek pedig mennyei kovászosuborkát. A nyár legjobb kovi ubija címet kapja!

Közbenső fogásnak egy adag perzselt polenta tornyocska érkezik. Kívül szilárd, belül krémes. Állagra minden polentát ilyennek képzelek el. A tetején apróra vágott, grillezett kápia paprika. Elképzelni sem tudom milyen olajjal locsolták meg, de olyan zseniálisra sikeredett a fogás, a tetején aprított
snidlinggel, hogy önmagában is megállja a helyét.

Perzselt polenta tornyocska - Vasüzlet étterem, bisztró, BalatonfüredPerzselt polenta tornyocska - Vasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred

 

A sertés kolbászra azt mondanánk, hogy egy egyszerű grill kolbász. Természetesen a jobb, magasabb minőségből, mikor is szembeötlik egy egyszerű, de remek csavar. A magvas mustárba milliméternyi vastag csemege uborkát vágtak. Csodálatos feldobja, könnyíti a sűrű mustárt, és a nehézkesebb
kolbászt. Mellé nem szerénykednek, dödöllét párosítanak, mert nem kértem kenyeret. Ajjj, gyerekek! Hogy lehet egy ilyen egyszerű étel ennyire ízletes?!

Zsírban pirított burgonyagombócok jus-vel - Vasüzlet étterem, bisztró, BalatonfüredZsírban pirított burgonyagombócok jus-vel - Vasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred

 

Zsírban pirított burgonyagombócok. Jus-vel. A topping pedig burgnyahéj chips! Micsoda ötlet! Micsoda textúra játék! Olyan, mintha tökéletes gnocchi gombócokat megsütöttek volna, pecsenyelével nyakon öntik, rogogós burgonyahéjjal, pirított hagymával, és házi tejföllel megfejelik. Ahhh… elolvad a szádban.

Az evés lezárásaként piskóta tekercs jön, saját készítésű szamóca/málna pürével. Édes, savanykás, könnyű, légies, nagyon gyümölcsös. Mintha a nagyi csinálta volna élete egyik legjobb napján. A kávé is isteni. 10-ből 10 pontos a hely. Jófejségből, vendégszeretetből csillagos ötös.

Visszamegyünk hely. Hejj!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Tagore sétányon túl - ezeket ne hagyjátok ki, ha Balatonfüreden jártok
Csobbanás a Balatonban, minőségi borok, finom ételek, szuper programok – ezt mind megtaláljuk Balatonfüreden, sőt, ennél még sokkal többet is! A város nem véletlenül a tó egyik legnépszerűbb állomása, most megmutatjuk mit érdemes megnézni, ha arra jártok!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ringatózzatok a magyar tenger hullámain, csobbanjatok a Balaton közepén, koccintsatok egy vitorlás fedélzetén a kapitánnyal, romantikázzatok a naplementében vagy tegyetek emlékezetessé egy különleges pillanatot a szeretteitekkel, kollégáitokkal! Felkészültetek? Akkor horgonyt fel és máris indulunk! TOP5 felejthetetlen balatoni vitorlázás kapitánnyal.
Ha a hőség kegyetlenül betör a városba, olyankor nem is vágyunk többre, mint egy hűs szegletre valahol a város peremén. De mi lenne, ha ötvöznénk a finom ételeket az árnyat adó kertekkel, ahol egyszerre tudunk jókat enni és kellemesen pihenni? Összegyűjtöttük Budapest legcsábítóbb éttermeit, szigorúan árnyas fák alatti étkezésre invitálva, varázslatos kerthelyiségekben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.