Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Tagore sétányon túl - ezeket ne hagyjátok ki, ha Balatonfüreden jártok

Csobbanás a Balatonban, minőségi borok, finom ételek, szuper programok – ezt mind megtaláljuk Balatonfüreden, sőt, ennél még sokkal többet is! A város nem véletlenül a tó egyik legnépszerűbb állomása, most megmutatjuk mit érdemes megnézni, ha arra jártok!

Balatonfüredi szállások a vidám balatoni vakációhoz>>

 

A balatonfüredi móló

Ha Balatonfüredre utaztok, feltétlenül sétáljatok el a kikötőhöz.  Nem csak a balatoni panorámát és a víz csobogását élvezhetitek, de közelebbről is megnézhetitek a móló híres szobrait is. Itt találjátok a Halász és a révész szobrot, ami 1941. szeptembere óta éke a balatonfüredi kikötőnek. A bronzszobrok egy kenesei halászt, Kun Józsefet, és egy tihanyi révészlegényt ábrázolnak.

Látnivalók Balatonfüreden - A halász és révész szobraLátnivalók Balatonfüreden - A halász és révész szobra

 

 

Tagore sétány és emlékfapark

A balatonfüredi Tagore-sétány óriási platánfáival, közvetlen a tó partján valószínűleg az egyik legszebb sétaút a Balaton környékén. Nevét Tagore Rabindranath indiai költőről kapta, aki 1926-ban néhány hetet a város szívszanatóriumában töltött. Gyógyulását követően hálája jeléül egy hársfát ültetett, mely a hindu hagyományok szerint a hosszú élet jelképe. Példáját többen is követték a következő években, többek között Göncz Árpád is.

Látnivalók Balatonfüreden - Tagore sétányLátnivalók Balatonfüreden - Tagore sétány

 

 

A Pajtás Hajó Áldozatainak Emlékműve

A Tagore sétányon találjátok azt a különleges szobrot, ami egy szomorú eseménynek állít emléket. A Pajtás hajó, sok kirándulóval a fedélzeténindult el 1954. május 30-án Füredről Tihany irányába, egyidőben a füredi vitorlásversennyel. A startpisztoly eldördülése után a kirándulók a hajó egyik oldaláról a másikra siettek, hogy lássák a versenyzőket, emiatt pedig a hajó megbillent, majd felborult. A partonról és a versenyen résztvevők közül is sokan igyekeztek segíteni, de sajnos ennek elenére is életét vesztette 23 ember. Az ő emlékük, és a mentésben segítkező hősök előtt tiszteleg a szobor a balatonfüredi parton.

Látnivalók Balatonfüreden - A Pajtás Hajó Áldozatainak EmlékműveLátnivalók Balatonfüreden - A Pajtás Hajó Áldozatainak Emlékműve

 

 

Jókai Mór Emlékház

A Tagore-sétány felett, a Honvéd utca 1. szám alatt található Emlékház Jókai Mór író és Laborfalvi Róza színésznő otthona volt. Jókait elvarázsolta a Balaton, többször is megjelenik műveiben, melyek közül kiemelkedik az Aranyember, amely teljes mértékben Balatonfüreden játszódik.
A villa jelenleg múzeumként működik, megtekinthetők a házaspár bútorai, személyes tárgyai és Jókai írói relikviái is.

Látnivalók Balatonfüreden - Jóka Mór EmlékházLátnivalók Balatonfüreden - Jóka Mór Emlékház

 

 

Vaszary Galéria

A Jókai Mór Emlékház mellett található épületet már kívülről is érdemes megcsodálni, gyönyörű eklektikus homlokzata messziről vonzza a tekintetet. Vaszary Kolos egykori hercegprímás szintén gyógyulni járt Füredre, majd kezelése befejezését követően is visszatért a városba pihenni. Az épületet esztergomi érseksége alatt vásárolta, ahol Czigler Győző tervei alapján épült fel a jelenlegi villa. Jelenleg galéria működik az épületben, amit Vaszary János képeivel nyitottak meg, de az érdeklődők láthattak már itt Rodin és Picasso műveket is.

Látnivalók Balatonfüreden - Vaszary GalériaLátnivalók Balatonfüreden - Vaszary Galéria

 

 

Gyógy tér

A Jókai Mór Emlékháztól induló Blaha Lujza utcán végigsétálva érünk el a városi Szívszanatóriumhoz. A kórház előtti virágokkal gondozott Gyógy-téren nyaranta koncerteket tartanak, de itt található a 12 oszloppal körülvett Kossuth Lajos ivócsarnok is, melyet a gyógyulni vágyók híres gyógyvize miatt keresnek fel .

Látnivalók Balatonfüreden - Gyógy-tér, Kossuth Lajos forrásLátnivalók Balatonfüreden - Gyógy-tér, Kossuth Lajos forrás

 

 

Krisztus király-templom

A város jelképe a Jézus tiszteletére felszentelt, a helyiek általa vörös templomnak is hívott Krisztus király templom. Helyén 1926-ban vendégfogadó állt, alapját csak a rákövetkező évben rakta le Dr. Rótt Nándor püspök. A 40 méter hosszú, 20 méter széles és 10 méter magas neoromán stílusban épült katolikus központ legfőbb jellegzetessége a két 35 méteres torony.

Balatonfüredi szállások a vidám balatoni vakációhoz>>

 

Szállások Balatonfüreden:

Danubius Hotel Annabella***sup

Mesés kikapcsolódást ígér a város központában, a Tagore sétány végén álló Hotel Annabella, ahol medencékkel, sportolási lehetőségekkel, izgalmas gyerekprogramokkal, és saját stranddal garantálják az élményteli kikapcsolódást. További részletek a balatoni wellness szállodáról>>

 

 

Danubius hotel Marina***sup

Szintén a Balaton partján lévő Hotel Marina saját strandja 2019 nyarától óriási gyerekmedencével bővült. Emellett wellness szolgáltatások, sportolási lehetőségek, és rengeteg gyerekprogram biztosítja, hogy tökéletes legyen a családi nyaralás. További részletek a balatoni wellness szállodáról>>

 

Aura Hotel Balatonfüred

Az Aura Hotel Balatonfüred egyetlen felnőtt szállodája. Beltéri- és kültéri medencék, exkluzív környezet és számos szórakozási és kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket. További részletek a balatoni felnőttbarát wellness szállodáról>>

 
 
 
 
Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Legjobb balatoni wellness szállodák
Pazar panoráma a jakuzziból, fenséges vacsora a tóra néző teraszon, naplemente a kültéri medencéből - rengeteg élmény vár rátok Siófoktól Keszthelyig, a legjobb balatoni wellness szállodákban.
 
 
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha szeretnétek a vacsorátokat különleges élmények között elkölteni, vagy szívesen koktéloznátok a kivilágított Budapest felett, akkor a rooftop teraszok egyike – de akár mindegyike! – a tökéletes döntés! Elhoztuk a budapesti kedvenceinket!
Nagy örömünkre a levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s a domboldalakon pompázó lila virágoknak köszönhetően a nyár meleg hónapjait csodás illat lengi körbe. Ki tudna ellenállni ennyi szépségnek? Szerencsére nem is kell, sőt, irány a levendulaszüret! Mutatjuk a legkedveltebb levendulamezőket, hogy megtölthessétek velük a kosarad.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.