Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Örökkön örökké

Fiumei úti Sírkert BudapestFiumei úti Sírkert Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. márciusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. május 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
30 éve fotózok temetőkben, s minden bizonnyal itt, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben jártam a legtöbbször. Próbálok minden évben eljönni pár alkalommal, már csak azért is, mert egy kedves egykori kolleganőm is itt nyugszik, akit nagyon fiatalon ragadott el a halál. Amikor először jártam itt, még Kerepesi temető volt a Mező Imre úton. Ha éppen nem fényképezőgéppel jövök, akkor csak sétálni, nézelődni. Ha időszűkében vagyok, akkor autóval jövök, hiszen be is lehet hajtani a temető területére, úgy gyorsabb a haladás. Én itt úgy érzem magam, mintha egy szabadtéri szoborkiállításon járnék. Csodálatos és monumentális alkotások találhatóak itt a hatalmas területen. A Nemzeti örökség napján a temető vezetősége különleges programokat szokott szervezni, ennek keretében volt alkalmam a 3 nagy mauzóleumban is járni (Deák, Kossuth, Batthyány), amelyek amúgy általában zárva vannak.
A Fiumei úti Sírkert méltán került be Európa leghíresebb temetőinek körébe (Pere Lachaise Párizsban, Highgate Londonban, Zentralfriedhof Bécsben, hogy csak pár példát említsek, ahol én is jártam már).
170 éve temetkeznek ide a fővárosiak, a nyitásakor köztemető volt, de a 19. század végére már rangot jelentő temetkezési hellyé vált. Hatalmas területet foglal el, 56 hektár a területe. Számtalan híresség nyugszik itt, a bejáratnál lehet térképet szerezni a nevezetes sírokról, de a netről is letölthető online. A temetőn belüli épületben található a Kegyeleti Múzeum, ahol korábban jártam (állandó és időszakos kiállítás is volt), de úgy tűnik, hogy ez átmenetileg zárva tart, talán a covid miatt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (33)
Fiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - EgyébFiumei úti Sírkert Budapest - Egyéb

Fiumei úti Sírkert további értékelései

2022.05.04egyedül
Kihagyhatatlan
Sokszor felteszünk ide templomokat, kegyhelyeket, szobrokat, kilátókat, múzeumokat... temetőket meg nem annyira. De ez a hely egy különlegesség, a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely. Történelmileg, esztétikailag, irodalmilag is gyarapodsz, ha itt egy figyelmes sétát teszel. Először is...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Lövér Sopron - Senior csomag örökifjaknak 2024
Senior csomag örökifjaknak 2024
2024.12.24-ig
Hotel Lövér Sopron
71.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Hotel Helios Hévíz - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.05.01-ig
Hunguest Hotel Helios Hévíz
47.700 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Wellamarin Zamárdi - Napi árak
Napi árak
2024.12.30-ig
Hotel Wellamarin Zamárdi
56.700 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval