Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A csíkos kémények titkai

Óbudai Gázgyár BudapestÓbudai Gázgyár Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. márciusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. július 13.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nyilván tudtam már a létezéséről korábban is, példaképpen amikor Aquincum római romjait látogattuk meg, mindig néztem, milyen jóféle kémények magasodnak ott mögötte. De ugye építési terület, lezárt terület volt sokáig, így nem igazán gondoltam a bejutásra. Aztán láttam, hogy szoktak szervezni ide csoportos, vezetéses felfedező túrákat, de az időpont nem volt soha megfelelő.
Végül úgy jutottam el ide, hogy egy nagyon jóféle újhullámos kávézó van itt a Gázgyár utcában, ami a Madách téri This is Melbourne csapatához tartozik. Ez már megért egy kisebb túrát ide számomra, nem autóval jöttem, sokat gyalogoltam, de nem bántam. Annak köszönhetően, hogy pár éve a menő nemzetközi gazdasági iskola, az IBS is ide költözött ki a II. kerületből, elég sok fiatal egyetemista csapatozik itt, mindenféle nációból. Talán a magyar szó volt, amit ritkábban hallottam. Szintén itt került kialakításra az új Graphisoft Park, ide tette át székhelyét példaképpen a Microsoft is meg még több IT cég. Úgy adódott, hogy a kávézóból kimenet elvegyültem az egyetemisták körében, s így volt alkalmam az egykori gázgyár tornyaihoz is közelebb férkőzni. Hozzáteszem, sajnos csak kívülről.

Amit tudni érdemes róla, szénből állítottak itt elő városi gázt több mint 70 éven át, 1913-1984 között. Eredetileg hatalmas területet foglalt el, több mint 27 hektárt, a vasút és a dunai vízi szállítás közelsége volt elsőrendű fontosságú a helyszín kiválasztásakor itt a város peremén. A korabeli legmodernebb technológiát alkalmazták. A gázgyár bezárására azért került sor, mert a főváros is átállt a földgázra.
Az épületek közül ipari védettséget élveznek: a száraztisztító csarnokszerű épülete, az Óraház, a látványos víz- és kátránytornyok és a Diesel-generátor a hozzá tartozó kapcsoló- és elosztóhelyiséggel. Az épületek további hasznosítása is tervbe van véve évek óta. Meglátjuk... minden esetre nagyon érdekesek a tornyok, különlegesek, tetszettek.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Óbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - EgyébÓbudai Gázgyár Budapest - Egyéb

Óbudai Gázgyár további értékelései

2022.06.16egyedül
Érdekes
Azt mondta a kedves pénztárosnő Aquincumban, hogy persze, el kell menni ide és ide és akkor majd ott beengednek, csak mondjam meg, hogy fotózni akarok. Na, én mentem is. Graphisoft Park, porta, tagbaszakadt biztonsági őrök... magyarázom, mit szeretnék... na, éppen jön igazgatóasszony, édes, drága...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Nagyerdő Debrecen - Nyugdíjas napok
Nyugdíjas napok
2024.10.31-ig
Hotel Nagyerdő Debrecen
127.200 Ft / 2 fő / 4 éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd? - Wellness csobbanás előfoglalással
Wellness csobbanás előfoglalással
2025.04.30-ig
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd?
138.600 Ft / 2 fő / 3 éj-től all inclusive ellátással
Hunguest Bük Bük, Bükfürd? - Senior ajánlat all inclusive ellátással
Senior ajánlat all inclusive ellátással
05.01-31.
Hunguest Bük Bük, Bükfürd?
132.260 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással