Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Újjászületés a VII. kerületben

Pesti zsidónegyed BudapestPesti zsidónegyed Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. szeptemberben járt ittÉrtékelt: 2022. szeptember 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Úgy gondolom, ha valaki Budapesten jár, és szeretné megismerni jobban a szép fővárosunkat, akkor abból kihagyhatatlan részt képvisel az egykori zsidónegyed is, amely a pesti belváros szívében található, alapvetően a zsidók csak a városfalon kívül telepedhettek le és lakhattak. II. József, a Kalapos király 1783-as rendelete tette lehetővé a zsidók beköltözését erre a területre. A mai VII. kerület belső utcái, központban a Király utcával és annak környező mellékutcáival. A Madách tértől kiinduló terület tehát a 18-19. század fordulóján alakult ki. Fontos utcái voltak a Dohány utca, Wesselényi utca, Dob utca, Kazincy utca, nem is sorolom fel mindet. Egyébiránt nem ez volt a városon belül az egyetlen zsidó negyed, hiszen a pesti oldalon a Józsefvárosban és (Új)Lipótvárosban is sokan éltek tömbökben.

Az itt megtelepedők egy része Óbudáról költözött ide át, de érkeztek a Habsburg birodalom más területeiről is, elsősorban Morvaországból és Galíciából is. A pesti zsidóság nem volt heterogén, még vallási szempontból sem, több zsinagógát is építettek.

2002-ben a Király utca Csányi utca Klauzál tér Kisdiófa utca Dohány utca Károly körút által határolt városrészt, régi pesti zsidónegyed elnevezéssel a budapesti világörökségi terület védőzónája alá vették.
A pesti zsidónegyed történetét a Magyart Zsidó Levéltár anyaga mutatja be részletesen (Wesselényi u. 7. sz. alatt), a Dohány utcai zsinagóga mögött.

Ma elsősorban a romkocsmákat, kávézókat, street food éttermeket, bárokat látogatják a fiatalok, külföldiek többen is, mint a magyarok. Számtalan vendéglátó egység és hostel kapott itt helyet, a legnépszerűbb pont a Gozsdu-negyed lett.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (46)
Pesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - Külső képPesti zsidónegyed Budapest - Külső képPesti zsidónegyed Budapest - Külső képPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - EgyébPesti zsidónegyed Budapest - Egyéb

Pesti zsidónegyed további értékelései

2024.01.18a párjával
Érdekes
Az ország legnagyobb Zsinagógája, csodás, fenséges építmény, Világviszonylatban is csak a 2, ezért mindenképpen megtekintésre javaslom az épületkomplexumot. A kívülről is impozáns épület különleges tárgyakkal berendezett múzeumot, a gettó időszakáról kiállítást is rejt magában. A kis udvaron...
2022.09.23egyedül
Kihagyhatatlan
Találtam az oldalon a címet, és mivel még senki nem méltatta, veszem a bátorságot. Elég valószínűtlen, hogy aki Pesten lakik vagy gyakran jár a fővárosba, ne járt volna még itt, legfeljebb nem gondolt rá, hogy éppen itt van. Viszont szervezett un. városi sétákon igen izgalmas dolgokat lehet...
Népszerű szállások a környéken
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
2024.10.11-ig
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred
57.750 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa - Napi ár all inclusive ellátással
Napi ár all inclusive ellátással
2024.12.31-ig
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa
65.065 Ft / 2 fő / éj-től all inclusive ellátással
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval