Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A négy szőlőszem

A Vigalmi tér szökőkútja BudapestA Vigalmi tér szökőkútja Budapest a térképen

Érdekes 2022. júliusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. július 15.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Már érdemes volt ide újra eljönnöm, és utána olvasnom. Óbuda-Újlak, a megújult Bécsi utca környéke. Óbudai Promenád a projekt hivatalos neve, melyet részben a Széchenyi terv keretében újítottak meg az elmúlt 10 évben, és még mindig folyamatban van, pár ház még alakulóban.
Jópofa szökőkút áll a bazalt kockaköves burkolaton és működik is. Nem tudtam, hogy ez amúgy egy tér, aminek van saját neve. Hivatalosan arról szól az alkotás, hogy négy egyforma, szabályosan elhelyezett, tökéletes gömb alakú szőlőszemből - kőgolyókból - csobog a víz, valamint a kompozíció középpontjából is kilövell egy vízsugár felfelé. Mindez egy ferde oldalú, trapézszerű kis építményen került elhelyezésre.
Az emberek persze azonnal beleláttak mást is ebbe, állítólag a helyiek csak gigantikus ciciknek nevezik a szökőkutat. Olyan különösen telt női keblekre lehet gondolni, amelyek példaképpen az indiai Kadzsuraho templom domborművein is nagy számban megjelennek. Amúgy a tér kellemes, vannak padok és a promenádon lehet sétálgatni, beülni borozni, kávézni.
A gránitból készült gömböket 2013-ban helyezték el, Kecskeméti Sándor és Kárádi Gábor alkotása.
Technikai oldalról egyébként egy víztakarékos, visszaforgatós rendszerben működik a kút, azaz "a gömbökből kifolyó víz egy víznyelőrácson keresztül a vízforgató berendezés közbeiktatásával ismét a gömb nyílásán jelenik majd meg."
Legutóbbi ittjártamkor egy jópofa fekete kutyus különösen élvezte a víz csobogását, minduntalan beszaladt valamelyik vízsugár alá, ivott belőle vagy csak beleharapott, megcsaholta, majd a végén a szőlőszemek közé a nagy vízsugárba is belefutott, hogy csurom vizesen jöjjön ki, gazdája legnagyobb örömére. A 3-4 éves forma kisfiú kevésbé volt ilyen szerencsés, őt az anyukája nem engedte be a kutya után a vízbe, nehogy vizes legyen a zoknija és a ruhája (nem gumicsizmában, hanem szandiban volt).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
A Vigalmi tér szökőkútja Budapest - EgyébA Vigalmi tér szökőkútja Budapest - EgyébA Vigalmi tér szökőkútja Budapest - EgyébA Vigalmi tér szökőkútja Budapest - EgyébA Vigalmi tér szökőkútja Budapest - EgyébA Vigalmi tér szökőkútja Budapest - Egyéb

A Vigalmi tér szökőkútja további értékelései

2022.06.14egyedül
Átlagos
Hogy is mondjuk csak... szóval, vannak néha megosztó alkotások, meg vannak olyanok is, amikbe mindenki azt lát bele, amit akar. Néha a többértelműek kifejezetten jók is, mert elgondolkodtatnak. Amikor például ehhez a kúthoz közeledtem, minden előzetes ismeret, tudás nélkül ugyanaz jutott eszembe,...
Népszerű szállások a környéken
Szalajka Fogadó Szilvásvárad - Júniusi áreső
Júniusi áreső
06.01-30.
Szalajka Fogadó Szilvásvárad
61.218 Ft / 2 fő / 2 éj-től büféreggelivel
Hunguest Hotel Bál Resort Balatonalmádi - Legjobb ár félpanzióval
Legjobb ár félpanzióval
2024.12.24-ig
Hunguest Hotel Bál Resort Balatonalmádi
88.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd? - Caramell a legjobb áron
Caramell a legjobb áron
2024.12.23-ig
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd?
95.030 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval