Lovas ugratás

Magyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar BudapestMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest a térképen

Kihagyható 2023. áprilisban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. április 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Hauszmann Alajos program keretében a Budavári Palota jelentős rekonstrukciója zajlik az elmúlt években, melynek köszönhetően egyre több régi épület újul meg, és köszön vissza régi pompájában. Ezek közé tartozik a Csikós Udvarban található Királyi Lovarda épülete is, amely a szintén most helyreállított, korábban elbontott neoreneszánsz Stöckl-lépcsőn közelíthető meg a Mátyás-kút, Nemzeti Galéria felől. Ha az Attila út felől érkezünk, a fárasztó lépcsők mellett/helyett akár lifttel is feljuthatunk, a két gyorslift éppen a Lovarda előtt teszi ki a látogatókat.

A Lovardában az a ló "lakott", amelyre IV. Károly a koronázási ceremónia után felült mint újdonsült király 1916-ban. A Lovardát később az udvartartás mellett a spanyol lovasiskola is használta bemutatóhelyként. A Lovarda különösen szépséges, színes üvegablakait Róth Miksa készítette, mindkét hosszú oldalon 6-6 ablak található. A Lovarda épülete kívül-belül megújult. Kívülről több alkalommal is volt szerencsém már megcsodálni, minden irányból körbejártam, viszont bejutni nem volt egyszerű.

Az üzemeltetői kommunikáció szerint szerdától vasárnapi délelőtt 11-13 óra között előzetes regisztráció nélkül szabadon és ingyenesen megtekinthető a Lovarda belső része is. Ez azonban nem volt így, a kapukat a kiírás ellenére zárva találtam 11 óra után is, és nem volt ott senki, akitől információt lehetett volna kérni. A külföldi turisták is értetlenkedve nézegették, mi a helyzet. Rendkívül nagy számban érkeztek csoportok, de ők is csak kívül tudták megtekinteni az épületet. Én közben több helyen próbáltam érdeklődni, tájékozódni, így a Tourinform irodában, a Budapesti Történeti Múzeumban, a budavári biztonsági őröknél, de mindenki csak ide-oda küldözgetett. Végül kb. a 8. embernél megkaptam azt a releváns információt, hogy a Főőrség Bisztróba menjek be, hátha ott tudnak segíteni, mert a Főőrség és a Lovarda közös vezetőség alá került a rendezvények szervezése okán. Így végül a bisztró vezetője több telefon után tudott útba igazítani (nagyon kedves volt tőle, hogy segített, de nyilván ez nem az ő feladata lenne és nem így), miszerint 13 órától lesz látogatható a Lovarda, akkor fogják megnyitni. Közben visszatérve a Lovarda bezárt kapuja előtt ugyanúgy a téves információ szerepelt. Lényeg a lényeg, végül is 13 óra után valóban nyitva volt a kapu, egy biztonsági őr ült csak bent, aki az épület történetéről tájékoztatást nem tudott adni. Be lehetett menni, körbenézni. Nem volt írásos anyag sem kitéve. A bejárattól kb. 2 métert lehetett belépni egy kordonig és így körbenézni, fotózni. Belülről is szép, tágas, de teljesen üres.
Később még az derült ki, hogy vannak havonta fizetős, vezetett vártúrák, melyeknek része a Lovarda bejárása is. A fizetős csoport felmehet a Lovardán belül az emeletre vezető lépcsőn is, és ha az ő programjukkal ütközik vagy egyéb rendezvény (pl. esküvő, fogadás) van, akkor zárva tart a Lovarda az előre meghirdetett - elvileg nyitva - időpontban is a köznép számára.

Magyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar további értékelései

2026.05.21csoporttal
Érdekes
Ezzel a címmel szerveznek vezetett bejárást a Budai Várséták programok keretében az újjáépített Királyi Lovarda bemutatására. Egy ilyen sétán vettünk részt múlt vasárnap, amiért is az időben történő regisztráció mellett fejenként 6500 forintos jegyárat fizettünk. Fontos ez, mert így alapos...
Palace Hotel Hévíz - Palace kikapcsolódás
Palace Hotel Hévíz
Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza - Sóstó - Legjobb ár fürdőbelépővel
Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza - Sóstó
Hunguest Hotel Helios Hévíz - Legjobb ár all inclusive ellátással a hévízi Hunguest Heliosban
Hunguest Hotel Helios Hévíz
126.000 Ft / 2 fő / 2 éjtől all inclusive ellátással