Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A szecesszió fesztiválja

Ráth György-villa BudapestRáth György-villa Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júniusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2022. június 22.
Ajánlom a helyet másoknak is!
2022 júniusában tartják a Szecesszió fesztiválja című programsorozatot, melynek keretében két héten át mindenféle extra programot szerveznek itt a villában, én is ennek kapcsán jöttem el most ismét én is. Egy érdekes tárlatvezetés keretében megismerhettük a villa és a gyűjtemény izgalmas történetét.
A Városligeti fasorban lévő impozáns villában élt élete utolsó 5 évében az író, művészettörténész, könyv- és régiséggyűjtő, főrendiházi tag Ráth György és felesége. Igen sokat tett képzőművészet és iparművészet támogatása érdekében. Halálát követően végakaratának megfelelően a magánkönyvtárát az MTA-ra, míg a kb. 1000 darabos, felbecsülhetetlen értékű műgyűjteményét az államra hagyta, azzal a feltétellel, hogy az itt ebben a villában annak teljességében kerüljön kiállításra. 1908-tól az 50-es évekig ez így is történt, azonban a kommunisták máshogy gondolták, a gyűjteményt szétaprózták, jó pár ritkaság eltűnt, majd itt a villában egy kelet-ázsiai, kínai gyűjtemény kapott helyet (nem Ráth gyűjtése. hanem a Hopp Ferenc Múzeumból, melynek kvázi szatellit kiállítóhelyeként funkcionált).
A Ráth-gyűjtemény 2018-tól az Iparművészeti Múzeum kezelésébe tartozik, és ismét az örökhagyó végakaratának megfelelően állították össze a kiállítótereket.
A két szinten a szecesszió magyar és nemzetközi ipar- és képzőművészeti remekműveit, bútorokat, berendezési tárgyakat, szobrokat, lámpákat, dísztárgyakat tekinthetünk meg. A villaépületet körbevevő park is kellemes, bár sajnos a régi kerti szobrokból csupán néhány maradt meg.
A kertben található továbbá Kőrösi Csoma Sándor kelet-kutató szobra.
A különleges program egyébiránt ingyenes volt, nem kellett belépőt sem fizetni, ezúton itt is ismételten köszönjük ezt a színvonalas rendezvényt.
Milyennek találod ezt az értékelést?

Ráth György-villa további értékelései

2022.06.25a párjával
Kihagyhatatlan
Azt hiszem, ezt külön meg is köszönöm ZigZagnak, hogy felhívta erre a figyelmemet! Ma megmerültünk mi is a szecesszióban a Városligeti fasorban. Láttam egy-két házat út közben, ahová szintén bementem volna ugyanezért, mert azok kívülről voltak látványosat, de ez a villa belülről igazán az. Időről...
Népszerű szállások a környéken
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
49.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Eger Park - Kedvezményes ajánlat fürdőbelépővel
Kedvezményes ajánlat fürdőbelépővel
2024.12.24-ig
Hotel Eger Park
81.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval