Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A pokol bugyrai

Málenkij Robot Emlékhely BudapestMálenkij Robot Emlékhely Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. februárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. február 21.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó emlékhely a Lurdy-ház Bevásárlóközpont közelében található, gyakorlatilag a plázával szemben lévő kis dombon a Könyves Kálmán körút másik oldalán. A terület a Ferencvárosi Pályaudvarhoz tartozik, és egy betonbunkerben kapott helyet, amely a pályaudvar légoltalmi óvóhelyeként funkcionált a II. világháborúban.
Nagyon szuggesztív az emlékmű, a betonkocka egyik oldalába félig már befutott egy vasúti kocsi hátulról, illetve a másik oldalon szintén félig látszik ki a vagon. A bunker előtt álló 3. teljes vagonból domborművekként emelkednek ki a szenvedő hadifoglyok, az elhurcolt emberek, férfiak és nők, mintha szellemalakokként lépnének ki a vagon oldalából.
A vagon oldalában gyűrött papírdarabokon a talán utolsó reményt adó erők, gondolatok szállingóznak: haza, ima, hit, béke, ölelés, remény. Sokaknak sajnos nem sikerült túlélni a borzalmakat. Közel 300ezer magyar sohasem tért vissza Szibériából, ahová a szovjetek a II. világháborút követően egy "kis munkára" elvitték őket, valójában ismeretlen helyekre, távoli vidékekre, kényszermunkatárborokba, évekre hurcolták el őket, embertelen körülmények között halálra dolgoztatva az ártatlan, semmi rosszat nem tett embereket.
Nagyapámnak nagy szerencséje volt, hogy magyar katonaként megúszta a gulágot és a malenkij robotot, mivel az ausztriai Welsben amerikai hadifogságba esett, onnan térhetett haza.
A bunkerban vezetéses kiállítás látható, kizárólag előzetes bejelentkezéssel.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (9)
Málenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - EgyébMálenkij Robot Emlékhely Budapest - Egyéb

Málenkij Robot Emlékhely további értékelései

2023.02.25egyedül
Kihagyhatatlan
Igen, így van, ezt nem lehet, azaz nem kellene kihagyni! Ez is egy olyan fontos valami, amit sohasem kellene elfelejtenünk! Teljesen ártatlan civilek halálba hurcolása valahová a tajgába, ahonnan sokan soha nem tértek vissza! (Míg mások már Portugáliában vagy Ametikában mulatták az időt.)...
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Hotel Gyula - Napi ár fürdőbelépővel
Napi ár fürdőbelépővel
2025.03.01-ig
Hunguest Hotel Gyula
44.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Szieszta Sopron - Senior csomag
Senior csomag
2024.12.23-ig
Hotel Szieszta Sopron
89.100 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Hotel Kapitány Sümeg - Kedvezményes ajánlat
Kedvezményes ajánlat
2024.08.09-ig
Hotel Kapitány Sümeg
105.280 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval