Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fejet hajtani

Nagy Imre Emlékház BudapestNagy Imre Emlékház Budapest a térképen

Érdekes 2023. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. május 18.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az Orsó utcában van egy szép Bauhaus-villa, valaha régen, a háború előtt módos zsidó család lakta, de aztán vészhírek hatására elmenekültek. Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke hét éven keresztül élt itt, nem csak lakott, de dolgozott is a házban. Az emlékhely ingyenesen látogatható. Nyomogattam egy darabig a csengőt, azután egy nagyon kedves idősebb hölgy segített bejutni, illetve én segítettem neki belökni a kaput, mert bizony szorul egy kissé. Ő is oda jött, csak nem látogatóként. Egy bűbájos fiatal lány mondta a földszinten, hogy kivételesen egy óra múlva zárnak, hát siessünk, nézzük, amit még lehet. Lent interaktív asztalok vannak inkább, gyerekek körében is népszerűek. Állítólag iskolás csoportok látogatják a leginkább a házat, a magyar felnőtt nem nagyon jár múzeumba. De ez nem csak egy múzeum, ez a történelem maga. Fent, az emeleten a dolgozószoba van, a nappali, ha úgy vesszük... hatalmas fal könyveknek, kényelmes fotel az ablak előtt, meg az írógép is a kor jellemzője. Az antik rádióból, ha akarod, megszólal a miniszterelnök hangja, hallhatod a válaszát a halálos ítéletére. Nehéz ott állni, meg az embert azért elönti valami szomorú forróság, az esélytelen kis ország hősies küzdelme a gonosz világbirodalma ellen, és ezt ilyen higgadtan, emelt fejjel megélni, mártírrá válni... ez sokkal több annál, mintha egy szentté avatott savanyúnéni 20 évig imádkozik egy sziklán, teljesen feleslegesen. Nagy Imre meg szimbólum, példakép, személye, temetése a rendszerváltás egyik máglyája volt. Voltak akkor, akik az ő halott hátán másztak fel a népszerűségi lista élére, mára meg megtagadták, kiebrudalták a szobrát a Kossuth tér sarkáról. Bájos vezetőm kivitt a teraszra, ami külön ajándék, nem jár ez csak úgy, az ő irodáján keresztül mehettünk, ami valaha a mártír hálószobája volt. Hatalmas a terasz, zöld ajándék a tavasz a budai hegyoldalakon. Aztán elbúcsúztam, a hölgy visszatért a munkájához, én meg lementem még a földszintre emlékezni kicsit. Vannak itt képek, könyvek, vetítés is, a búcsúztatásról külön, meg az újratemetésről. Miután az egyik rendezője voltam az említettek eseményeknek, önző módon magamat is kerestem a képeken, meg is találtam, a Hősök terén is, meg a 301-es parcellánál is. A TIB buszán utaztam és az volt az egyik feladatom, hogy a nyolc pap, lelkész helyét, útját biztosítsam a szertartáson. De ez régen volt, igaz sem volt tán. Kihasználtam az időt, sétáltam a kertben, mindent megnéztem és megfogtam, amit meg lehetett. Aztán a végén, mert hát menni kell valahonnan mindig valahová, tisztelettel elbúcsúztam a házban élőtől és holtól egyaránt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (37)
Nagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - BelsőNagy Imre Emlékház Budapest - BelsőNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - BelsőNagy Imre Emlékház Budapest - BelsőNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - EgyébNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső képNagy Imre Emlékház Budapest - Külső kép

Nagy Imre Emlékház további értékelései

2023.04.30
Érdekes
Hétvégén jártam arra, zárva találtam. A nyitvatartást lefotóztam azért. A bejáratnál egy nagy emléktábla fogad, a kerítésen túl pedig egy nagy mellszobor.
Népszerű szállások a környéken
Ensana Thermal Aqua Hévíz - Wellness élmények all inclusive ellátással, előfoglalással
Wellness élmények all inclusive ellátással, előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Aqua Hévíz
91.800 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Irány a Balaton
Irány a Balaton
06.14-28.
Prémium Hotel Panoráma Siófok
109.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom - Nyugdíjas kedvezményes ár félpanzióval
Nyugdíjas kedvezményes ár félpanzióval
2024.12.23-ig
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom
97.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval