Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

"Freedom, hapiness and have a long life"

George Bush szobra BudapestGeorge Bush szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. október 22.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Szabadság tér ikonikus, minden irányból körbebástyázott, szuperbiztosított épülete az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége. Ha a követség tőlünk jobbról van, akkor a tér végén, a lombos fák árnyékában találjuk Bush elnök szobrát is. A két Bush közül az idősebb és az érdemlegesebb, persze, róla van szó. A szobor szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt került felállításra, amikor még szabad téren is maszkban kellett mozogni.

Az avatásról így tudósított a média: "2020. október 27-én Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából felavatta a George Herbert Walker Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a tiszteletére emelt szobrot a budapesti Szabadság téren."
Ő volt az első amerikai elnök, aki a rendszerváltozás kezdetén (1989 július) Magyarországra látogatott és beszédet mondott a Kossuth téren. Mivel éppen esett az eső, a beszédre megírt papír elázott, ezért széttépte a papírt és csak fejből, szabadon mondta el a beszédét, nem az előre megírt szöveget. A szobor jobb kezében egy összehajtott papírt tart, talán ez utal az emlékezetes történetre.

A szovjet - megszállás avagy felszabadítás, ahogy az idők változtak... - emlékmű bal oldalán szintén látható egy amerikai elnök szobra, Ronald Reagené. Az korábbi keletkezésű.

Az egész alakos bronz szobor egyébiránt szerintem jól sikerült, egyértelműen felismerhető Bush elnök.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
George Bush szobra Budapest - EgyébGeorge Bush szobra Budapest - EgyébGeorge Bush szobra Budapest - EgyébGeorge Bush szobra Budapest - Egyéb

George Bush szobra további értékelései

2022.10.13egyedül
Érdekes
A Szabadság térre amerikai elnökök lépnek be. Ronald Reagan a parlament felől jön, és róla már meg is emlékeztünk, George H. W, Bush pedig az amerikai követség felől közelít. Fontos az a két középső betű, mert így lehet megkülönböztetni apát és fiát, az USA 41. és 43. elnökét. Az idősebb Buhs...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Villa Völgy Eger - Szobaárak félpanziós ellátással
Szobaárak félpanziós ellátással
2026.04.01-ig
Hotel Villa Völgy Eger
87.800 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Palace Hotel Hévíz - Pezsgő tavasz Hévízen
Pezsgő tavasz Hévízen
2024.06.30-ig
Palace Hotel Hévíz
77.189 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Világos Hotel Balatonvilágos - Nyári csobbanás Balatonvilágoson
Nyári csobbanás Balatonvilágoson
05.31-09.07.
Világos Hotel Balatonvilágos
54.384 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval