Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Emlékezzünk a MOM-ra

Ijász fiú szobra BudapestIjász fiú szobra Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júliusban járt ittÉrtékelt: 2022. október 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ezt a szobrot én javasoltam még nyáron, amikor a MOM Park Bevásárlóközpontban jártam júliusban. A Pláza mögött van egy szép parkos rész - a MOM Park sétány - új építésű lakóházakkal, irodákkal, van egy vegán cukrászda is, és itt láttam meg az Íjász szobrát.

Miért érdekes az íjával a Napot vagy a felhőket, esetleg a csillagokat célzó ifjú? Mert ez egy utólag készült rekonstrukció, egy másolat, csak 2009-ben került ide. Az eredeti szobor a Csörsz utcában egykoron álló fontos hazai vállalat, a Magyar Optika Művek (MOM) 'F' épületének csúcsát díszítette. A szobor a történelem viharainak áldozatává vált. Ráfogták, hogy nyilat jelkép, ezért a II. második világháború után eltávolították. Aztán a MOM épületét is lebontották. A MOM valóban egy nemzetközi szintű finommechanikai cég volt, 1876-tól 1998-ig működött, Süss Nándor alapította, akiről itt a közelben utcát neveztek el. A MOM épületének bontása nagyon szomorú esemény volt, közvetítette a tévé, dokumentumfilm is készült róla. Sírtak az egykori dolgozók, nagyon megrázó volt.

Szerintem a szobor szép, a 30-as évek Art Deco / Bauhaus stílusát idézi. Ezért adtam rá 5 pontot, és nem azért, mintha Budapest legfontosabb látnivalói közé tartozna.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Ijász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - EgyébIjász fiú szobra Budapest - Egyéb

Ijász fiú szobra további értékelései

2022.08.02egyedül
Átlagos
Megláttam, hogy itt van fent ez a szobor, szűzen, vélemény nélkül, és faragatlan tahósávomat mélyen szégyellve, hogy még soha nem hallottam róla, azonnal el is iszkoltam a Csörsz utcába, a MOM Park mögé, hogy felfedezzem... nos, szóval... valamikor biztos sokat jelentett valakinek vagy...
Népszerű szállások a környéken
Silver Hotel Hajdúszoboszló - Senior csomag nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők részére
Senior csomag nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők részére
2024.12.23-ig
Silver Hotel Hajdúszoboszló
89.976 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Freya Zalakaros - Senior ajánlat fürdőbelépővel
Senior ajánlat fürdőbelépővel
2024.12.20-ig
Hotel Freya Zalakaros
116.790 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - A Mátra felfedezése a legjobb áron
A Mátra felfedezése a legjobb áron
2026.05.03-ig
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
103.557 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval