Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója tiszteletére emelt bronzszobor Budapesten, a Hild téren található. A műalkotást 2026. március 30-án avatták fel ünnepélyes keretek között. A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a szobor a legenda utolsó éveinek otthont adó belvárosi lakásának közvetlen szomszédságában kapott helyet.
A köztéri szobor spárgázás közben jeleníti meg a sportolónőt. A kompozíció egy 1949-es, a Nemzeti Sportcsarnokban készült versenyfotón alapul, amely a 28 éves, ereje teljében lévő sportolót ábrázolja. Ez a póz egyben utalás az idős korában is megőrzött, védjegyévé vált rendkívüli rugalmasságára és életkedvére is. A művet Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész készítette.
Amikor ZigZag írta, hogy ezt a szobrot felavatták, bevallom, elszégyelltem magam, mert én meg nem tudtam róla. Itt él a vén tapló a városban, jön-megy, mászkál, a dolgokról meg nincs tudomása milyen életérés ez? Szóval siettem pótolni, azt hiszem, még aznap. Ági néni meg hát micsoda pozitív emlékezet, az örök mosolya, nem is láttam soha máshogy.
Mikor még kint volt az Élet Menetén, ott ugráltam körülötte, fotóztam, meg, hogy segítsek, ha kell, amikor inkább már csak motorizáltam közlekedett. De akkor is mosolygott! A földkerekség legidősebb olimpiai bajnoka volt, megtörhetetlen, elkophatatlan, de csak bizonyos ideig ő is. Micsoda történelmi múlt! A háborút, holokausztot hamis papírokkal vészelte át, aztán fényes dicsőséget szerzett a családját meghurcoló országnak. Jó, hogy van egy ilyen szobor, jó, hogy más is látja, megismerheti a történetét!
Újdonság a Belvárosban. A Hild téren, a játszótér kerítése mellett, az Október 6. utcában 2026. március 30-án avatták fel Keleti Ágnes tornásznő szobrát. Az egyik legeredményesebb olimpikonunkat nem véletlenül egy tornamutatvány közben ábrázolta a művész, ugyanis éppen egy tökéletes spárgát mutat be művészi karmozdulatokkal.
A helyszínválasztás sem véletlen, ugyanis az extrém idős kort, közel 104 évet megélt sportoló hölgy itt lakott a közelben. A spárga azért is lehet emlékezetes tőle, hiszen nagyon idős korában is ment még neki ez a nehéz tornagyakorlat, a spárga, ami az emberek többségének még fiatalon sem. A sportsikereken kívül egész életútja, a nehézségeken való felemelkedés, a példamutatás, az optimizmus is figyelemre méltó Keleti Ágnes kapcsán. Ő egy olyan sportoló volt, aki már örök életre beírta magát a magyar és a nemzetközi sportvilág nagy lexikonába.