Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Karácsonyi lámpagyújtás

Lámpagyújtó szobra BudapestLámpagyújtó szobra Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. decemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. január 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A VIII. kerületi Teleki téren a Népszínház utca felőli bejárat előtt egy 3 szoborból álló csoport látható (Lámpagyújtó, Ószeres, Gróf Teleki), amelyek igazából nem függenek össze, de olyan közel vannak egymáshoz, hogy mondhatni ilyenformán mégis egy egységet alkotnak, illetve egy időben kerültek kihelyezésre. Ezek egyike a Lámpagyújtó szobra, amelyet 5 pontra értékeltem, mivel ez nagyon tetszett.

A Teleki tér pár évvel ezelőtti átfogó felújítása nagyon is indokolt volt, beleértve a piacot, a zöld parkos területeket, és ezek után vagy ezekhez kapcsolódóan kerültek ide a szobrok is.

A 2014-ben kiállított szobor alkotója Mészáros Attila szobrászművész. A lámpagyújtó ember egy létrára állva mászik fel az utcai lámpához, hogy meggyújtsa a lángot, így biztosítva a város számára az esti, éjszakai órákban a világítást. Az embert kiskutyája is elkísérte, aki a létra alján csaholva várja, hogy lejöjjön.

A Lámpagyújtó szobor az első budapesti gázgyárnak (akkori nevén légszesz gyárnak) állít emléket, ami itt működött a közelben, a kerületben, a Keleti pályaudvar irányában, a II. János Pál pápa térnél ennek emlékét őrzi a Légszesz utca is. Az 1855-56-ban épült gázgyár ugyanis éppen itt, a Lóvásártér (ma II. János Pál pápa tér), a Légszesz utca, a Temető utca (ma Fiumei út) és egy akkor névtelen utca (ma Gázláng utca) által határolt területen állt. Ez a bizonyos Józsefvárosi Gázgyár 1914-ig működött, majd átvette szerepét a korszerűbb Óbudai Gázgyár. A gyár épületeinek többségét lebontották, de az igazgatósági épület ma is áll a II. János Pál Pápa tér 20. szám alatt, szépen felújított állapotban, mint ipari műemlék. Az első gázlámpák Budapest utcáin 1856. Karácsonyán gyulladtak fel.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Lámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - EgyébLámpagyújtó szobra Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
68.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk - Napi ár félpanzióval
Napi ár félpanzióval
2024.12.21-ig
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk
35.280 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Aura Hotel Balatonfüred - Last minute ajánlat
Last minute ajánlat
2024.12.20-ig
Aura Hotel Balatonfüred
46.665 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval