Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy szomjas mackó

Medve szobor BudapestMedve szobor Budapest a térképen

Érdekes 2022. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. június 29.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Már mosolygok, amikor a friss értékelések között meglátom Ugor újabb beszámolóját, mert általában csak mi ketten szoktunk szobrokról írni itt, és úgy tűnik, mintha egymás nyomában járkálnánk keresztül-kasul a fővárosban. Kettőnk között a lényeges különbség, hogy nagycsaládos és aktív dolgozó emberként nekem sokkal kevesebb a szabadidőm, részben ebből következően én mindig jelentősen le vagyok maradva az értékelésekkel, de azért igyekszem. Van még pár tavaly nyári elmaradásom is, de komolyan rajta vagyok a kezelésen. Folyamatban van...
Ez a bizonyos Nagy Imre tér nekem eddig egy szürke zóna volt. Pedig a téren nemcsak közpark, de egy kis játszótér is van, bár sajnos jelenleg mindkettő leginkább hajléktalan-tanya.
Mindez a Külügyminisztériumtól pár centire. A külügy épülete mögötti kis tér bisztróit, kávézóit teszteltem, így futottam bele Mackó úrba. Egyből beugrott, hogy vannak kifejezett mackó-gyűjtők is a városban, akik mindenféle mackós helyet ismernek, gyűjtenek (utca, szobor, felirat, logó, stb.).
A köztérképen úgy olvastam, hogy a hivatalos neve Mackós-kút, de ezúttal nem jött belőle víz és a medence is üres volt. Annyit tudni még a szoborról, hogy Medgyessy Ferenc szobrász alkotása és 1957-ben helyezték ki. Rendszer-semleges téma, csak egyszer bolygatták, amikor is 1966-ban áthozták ide a mostani helyére a Fő utcából. 80 cm a tartókő/medence átmérője és a mackó magassága is 80 cm. Fehér mészkőből készült.
Érdekesség még, hogy a Madách Színház előtti táncosnő bronzszobrát szintén ez a művész alkotta.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Medve szobor Budapest - EgyébMedve szobor Budapest - EgyébMedve szobor Budapest - EgyébMedve szobor Budapest - Egyéb

Medve szobor további értékelései

2022.06.28egyedül
Érdekes
Ez a medve szobor tulajdonképpen egy kút és a Nagy Imre téren áll, a Külügyminisztériumtól nem messze. Ha nem látnád, hogy kút, olyannak tűnne, mint aki a dolgát végzi éppen, de így más értelmezést kap, talán őrzi a vizet, a világ egyre fogyó kincsét. Vagy csak egyszerűen szomjas. Meleg van.
Népszerű szállások a környéken
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
2024.10.11-ig
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred
60.638 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
56.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval