Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Átköltöztetett szobor

Nagy Imre szobra BudapestNagy Imre szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. októberben járt ittÉrtékelt: 2022. november 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
1995-ben kezdtem el dolgozni az V. kerületben, a lakás és a munkahely, illetve az egyéb fő közlekedési útvonalaim sokszor keresztezték a Szabadság tér és a Kossuth tér közti kis teret (Vértanúk tere), ahol eredetileg állt Nagy Imre szobra, a Parlament felé nézve, a kis hídon.
Érdekesség, hogy ez volt az egykori 1956-os hős miniszterelnök legelső hazai egész alakos szobra, amelyet 1996. június 6-án (születésnapja vigíliáján) avatták fel. A rendszerváltozás előtt 1956-ot nem forradalomnak, hanem ellenforradalomnak nevezték, nekem még ezt tanították, gyerekkoromban még ebben a tudati körben nőttem fel, a család felnőtt tagjai inkább nem nyilatkoztak, nehogy baj legyen, csak később, amikor már nem volt tilos, büntetendő. Nagyon közkedvelt szobor volt, sok turistacsoport járt erre, szerettek a hídon fotózkodni az emberek, Nagy Imrével vagy nélküle.
Készítettem akkor is fotókat, de egyelőre nem sikerült találni egyet sem a régi helyszínről.

A szobor az 1919-es vörösterror áldozatainak 1945-ben lerombolt emlékművének helyén állt, így jött az ötlet valaki fejéből, majd a döntés is megszületett, visszakerült a régi-új Vértanú emlékmű, Nagy Imrét pedig a híddal együtt elköltöztették a Jászai Mari tér V. kerületi oldalán lévő parkba, a Képviselői Irodaház mellett. Itt az új helyén a Dunát és a budai oldalt nézi.

Most az új helyszínen október 24-én jártam, sok koszorút, virágot helyeztek el a szobornál az évforduló kapcsán. A szobor szerintem l sikerült, élethű, egyértelműen felismerhető Nagy Imre arca, kalapban, szemüvegben, lódenkabátban ábrázolta a művész.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (14)
Nagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - EgyébNagy Imre szobra Budapest - Egyéb

Nagy Imre szobra további értékelései

2022.11.04egyedül
Kihagyhatatlan
Már többször írtam itt szobrok kalandos sorsáról, néha többet mászkálnak, mint az élő emberek, ezt a bizonyos szobrot meg meglátogattam vagy ötször az elmúlt egy-két évben, mégsem írt ide semmit senki. Szóval, a története bizarr, akárcsak a magyar történelem jobbra-balra árapály hullámzása....
Népszerű szállások a környéken
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd? - Wellness csobbanás előfoglalással
Wellness csobbanás előfoglalással
2025.05.02-ig
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd?
138.600 Ft / 2 fő / 3 éj-től all inclusive ellátással
Barrico Thermal Hotel Demjén - Napi ár félpanziós ellátással
Napi ár félpanziós ellátással
2024.12.30-ig
Barrico Thermal Hotel Demjén
41.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Club Tihany Hotel - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.11.03-ig
Club Tihany Hotel
Kérd ajánlatunkat!