Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tengeri lányok korsóval

Néreidák-kútszobor BudapestNéreidák-kútszobor Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. október 12.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nálam ez öt-pontos, nagyon tetszik.
A Nereidák, másképp a Néreiszek a görög mitológiában szereplőkék hajú, tengeri nimfák, szám szerint összesen 50-en vannak, Néreusz és Dórisz lányai. A tenger mélyén, ezüstös barlangokban laktak, jóságos és segítőkész istennők, akik oltalmazták a hajósokat tengeri útjuk során, illetve sokszor kísérték útjára és támogatták Poszeidónt is.
A legnevezetesebb Nereida Thetisz, aki a halandó Péleusz felesége és Akhilleusz anyja; illetve Amphitrité, aki Poszeidón felesége volt. Thetisz többek között az Iliászban is szerepel.
A szobrot 1835-ben Uhrl Ferenc készítette. Ezt a kutat is költöztették, innen Kőbányára, majd a II- világháborúban elpusztult, aztán újrafaragták, a régivel teljesen megegyező formára, aztán sok évvel később, 1977-ben újra visszakerült ide a régi helyére, a Ferenciek terére a ferences templom előtti kis térre. A kút felső részén két nőalak korsót tart a kezében, a talpazaton vízköpők, kagylók, delfinek díszítik. Az alsó részben két oldalon Medúza fejből folyna ki a víz az ovális medencékbe, de ottjártamkor nem folyt.
A szobor anyaga pesti mészkő, míg a talpazata váci és csobánkai kő.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (13)
Néreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - EgyébNéreidák-kútszobor Budapest - Egyéb

Néreidák-kútszobor további értékelései

2023.02.07egyedül
Érdekes
Ott álltam, és töprengtem, hogy akkor és ott, amikor naponta többször mentem el itt, miért nem tűnt ez fel, és miért nem úgy emlékszem rá? Aztán megegyeztem magammal, hogy az ember öregszik, viharosan hülyül, bomlik minden emlékkép, és azért... aztán kiderült, hogy nem, nem, inkább az van, hegy...
Népszerű szállások a környéken
Club Tihany Hotel - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.11.03-ig
Club Tihany Hotel
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Elixír Mórahalom - 2 éjszakás ajánlat
2 éjszakás ajánlat
2024.12.21-ig
Hotel Elixír Mórahalom
95.600 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Ambient Hotel Sikonda - Kedvezményes ár félpanzióval
Kedvezményes ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
104.328 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval