Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy jelentős államférfi a dualizmus korából

Széll Kálmán szobra BudapestSzéll Kálmán szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. május 29.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Tarlós István főpolgármestersége idején, 2019 nyarán avatták fel Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett - átnevezett - téren. Amit én még azóta is Moszkva térként emlegetek, pontosabban csak Moszkvaként, tér nélkül.
Széll Kálmán arisztokrata származású, a dualizmus korának pénzügyminisztere, illetve miniszterelnöke volt. Érdekesség, hogy felesége Vörösmarty Mihály lánya, Ilona volt, akinek Deák Ferenc volt a gyámapja.
Azt írják róla, hogy pénzügyminiszterként rendezte az ország megromlott pénzügyeit; szigorú, takarékos, erélyes és öntudatos pénzügyi politikával rendet hozott az államháztartásba. Az állami bevételeket addig nem sejtett magasságra emelte, a pénzügyi adminisztrációt reorganizálta, a keleti és a tiszai vasutat megszerezte és ezzel megteremtette a később bekövetkezett vasúti államosítás első feltételét; létesítette az 1878-i pénzügyi és gazdasági kiegyezést Ausztriával, a bankkérdést az egységes osztrák banknak közös osztrákmagyar bankká alakításával megoldotta; az államháztartás az egyensúlyhoz közel került.
A tér története pedig úgy alakult, hogy 1929-től 1951-ig tér viselte a nevét, amikor az akkori kommunista vezetés a közterület elnevezését Moszkva térre változtatta. A Fővárosi Közgyűlés 2011. április 27-ei ülésén javasolta, hogy a tér elnevezését változtassa vissza Széll Kálmán térre, majd ezt követően május 12-én hivatalosan is átnevezték.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Széll Kálmán szobra Budapest - EgyébSzéll Kálmán szobra Budapest - EgyébSzéll Kálmán szobra Budapest - EgyébSzéll Kálmán szobra Budapest - Egyéb

Széll Kálmán szobra további értékelései

2022.03.19egyedül
Érdekes
Valójában nem jutott eszembe Széll Kálmán szobrát megnézni vagy méltatni, pedig egyáltalán nem egy rossz szobor... tulajdonképpen Mekk Elek vezetett hozzá. Amikor fényképeztem a kis Kolodko-szobrot, eszembe jutott, hogy a hóna alatt van a Moszkva tér tábla. És hát nyilván a csavaros észjárás így...
Népszerű szállások a környéken
Ensana Thermal Sárvár - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.15-ig
Ensana Thermal Sárvár
70.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár - Tavaszi Pihenés előfoglalási kedvezménnyel
Tavaszi Pihenés előfoglalási kedvezménnyel
2024.06.20-ig
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár
97.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Eger Park - Kedvezményes ajánlat fürdőbelépővel
Kedvezményes ajánlat fürdőbelépővel
2024.12.24-ig
Hotel Eger Park
61.425 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval