Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hanna másodszor

Szenes Hanna BudapestSzenes Hanna Budapest a térképen

Érdekes 2023. decemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. január 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Több cikk jelent már meg arról az elmúlt években, hogy nőkről alig készülnek köztéri szobrok, a férfiakhoz képest nagyon alul-reprezentáltak, hasonlóképpen a híres-neves emberekről elnevezett utca nevek között is nagyon kevés a női. Mondjuk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 50-60 évet leszámítva, előtte a nők egyáltalán miben vehettek részt, milyen számottevő munkát, tudományos tevékenységet, politikai vagy gazdasági vezetői feladatot végezhettek (kb. semmilyet...), akkor azért annyira ez nem meglepő.
Ehhez képest Szenes Hannának Budapesten két szobra is van, az egyik egy Kolodko miniszobor a VII. kerületben, melyről már az ittjartam.hu-n is beszámoltam korábban, míg a másikat december utolsó napjaiban fedeztem fel, amikor a Mammut Bevásárlóközpontból gyalogosan indultam el a budai hídfő irányába. Nem csoda, hogy korábban nem láttam, hiszen egy viszonylag új alkotásról van szó. A Széna tér megújítása, parkosítása után 2022. október 22-én került ki ide Fáskerti Zsófia alkotása. Érdekes, a szobrászművész is egy hölgy!
Szenes Hanna mellszobra egy lejtős, háromszög alakú dobogón áll, ejtőernyős katonai ruházatban, becsukott szemmel az ég felé emeli arcát. Az előtte és mögötte lévő kőlapokon a zsidó -magyar költőnő és ejtőernyős rövid élettörténete és az egyik verse olvasható. Mindössze 23 évet élt, Budapesten született zsidó családban, 1939-ben kivándorolt Palesztinába, itt csatlakozott a brit hadsereg ejtőernyős kiképzésébe. Jugoszláviában ugrottak le társaival 1944-ben, de a célt, hogy megakadályozzák a zsidók deportálását, sajnos nem sikerült megvalósítani, elfogták, és még a háború vége előtt kivégezték.
A helyszín arra emlékeztet, hogy itt volt a közelben a Margit körúti fogház, amelynek az udvarán agyonlőtték.

Most, most szeretnék valamit mondani,
Valamit, ami több mint a szó,
Tarkább a színnél,
Zengőbb a rímnél,
Amit nem mondott előttem millió.
Valamit. Hallgat köröttem a föld,
Várakozón bámul rám az erdő,
Kíváncsi szemmel néz rám az ég is
Minden hallgat. És hallgatok én is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Szenes Hanna Budapest - EgyébSzenes Hanna Budapest - EgyébSzenes Hanna Budapest - EgyébSzenes Hanna Budapest - EgyébSzenes Hanna Budapest - EgyébSzenes Hanna Budapest - Egyéb

Szenes Hanna további értékelései

2024.01.10egyedül
Érdekes
Nem ide készültem, de tegnap szépen sütött a nap, és hirtelen beugrott ZigZag értékelése, hát leugrottam a villamosról a Széna téren, mert az ejtőernyős Hanna is leugrott egykor a repülőgépről, hogy másokon segítsen, és tudjuk, szomorú vége lett. Itt tehát a költőnő szobra, ZigZag mindent le is...
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Hotel Panoráma Hévíz - Kényeztető pihenés Hévízen Tófürdő belépővel
Kényeztető pihenés Hévízen Tófürdő belépővel
2025.05.01-ig
Hunguest Hotel Panoráma Hévíz
63.147 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Palace Hotel Hévíz - Pezsgő tavasz Hévízen
Pezsgő tavasz Hévízen
2024.06.30-ig
Palace Hotel Hévíz
77.189 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd? - Caramell a legjobb áron
Caramell a legjobb áron
2024.12.23-ig
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd?
92.480 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval