Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az örök emlékű püspök vértanú

Szent Gellért-szobor BudapestSzent Gellért-szobor Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. július 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Budapest egyik legismertebb látványossága, minden turista kötelező programja. Persze sokan beérik azzal, hogy az Erzsébet hídról vagy a Duna-partról kattintanak 1-2 zoomolt fotót. Az is igaz, budapesti lakosként én sem járok fel ide hetente. De most úgy adódott, hogy a Filozófusok kertjéhez a Gellért szobor irányából, annak érintésével sétáltam fel.
A szobor a budai oldalon a Gellért-hegy oldalában, az Erzsébet híd budai hídfője fölé magasodik, kb. 40 méter magasságban. Az alkotás két alakból áll, Gellért püspök a központi figura, 7 méter magas bronz szobra, jobb kezében keresztet emel az ég felé, palástja szépen hullámzik, ezt a szobrot Jankovits Gyula készített, míg a másik alak egy már megtérített pogány magyar vitézt ábrázol, aki Gellért lábánál térdel, ez Gárdos Aladár munkája. A szoboregyüttest félköríves csarnok, árkádos épület veszi körül hátulról, a kompozíciót Francsek Imre építész tervezte. A szobrot arra a helyre tervezték, ahol Gellért püspök vértanúhalált halt 1046-ban a pogány Vata-féle lázadás során, legalábbis a legenda szerint, melyet később a történészek is hiteles adatként erősítettek meg. A hegyet akkoriban Kelen-hegynek hívták.
Az összképet az alatta zúduló vízesés teszi teljessé, pontosabban tenné, mert ottjártamkor nem folyt a víz.
Jelenleg éppen zajlik az emlékmű átfogó renoválása, felújítása, ezért a félköríves csarnok fel vvan állványozva. A szobor lábához emiatt most nem lehet odamenni. A felújítást végző munkások azonban voltak olyan kedvesek, hogy felajánlották, készítenek pár fotót a lezárt területen belülről. Csodálatos innen a panoráma, érdemes emiatt is feljönni és persze a szobor is megéri ezt a kis sétát.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (16)
Szent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - EgyébSzent Gellért-szobor Budapest - Egyéb

Szent Gellért-szobor további értékelései

2022.05.26egyedül
Kihagyhatatlan
Ha Budapest ékeit vennénk sorba, talán a pesti oldalon a Hősök tere kerülne a dobogóra, de a budain talán a Gellért szobor, ami annyira meghatározó, hogy nem lehet elmenni mellette méltatás nélkül sehogy sem. Hányszor fordult elő, hogy nappal vagy este jöttem át az Erzsébet hídon, és...
Népszerű szállások a környéken
Két Korona Hotel Balatonszárszó - Pünkösdi hosszú hétvége a Balatonon
Pünkösdi hosszú hétvége a Balatonon
05.17-20.
Két Korona Hotel Balatonszárszó
141.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Ensana Thermal Aqua Hévíz - Wellness élmények all inclusive ellátással, előfoglalással
Wellness élmények all inclusive ellátással, előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Aqua Hévíz
91.800 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Irány a Balaton
Irány a Balaton
06.14-28.
Prémium Hotel Panoráma Siófok
109.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval