Az Antal Károly készítette Szent László szobrot 1940. szeptember 22-én avatták fel a X. kerületben, mivel ez a kerület tette a legtöbbet a Szent László kultusz terjesztéséért.
Szent László Árpád-házi nagy királyunk szobra a szintén róla nevezett Szent László téren a Szent László katolikus templom előtt áll. Mondhatjuk, hogy Szent László Kőbánya védőszentje lett a XX. században. A közeli gimnázium is az ő nevét viseli. A szobrot 1940-ben emelték, Antal Károly alkotása.
Érdekesség, hogy ebben az időben még az is felmerült, hogy Kőbánya városrész nevét Szentlászlóra módosítanák. Az ünnepélyes szoboravatás szimbolikus nemzetpolitikai esemény volt, ugyanis 1940-ben a második bécsi döntés értelmében visszacsatolták Észak-Erdélyt Magyarországhoz, s ezáltal Szent László városa, Nagyvárad is visszakerült. Sajnos csak pár évre. A szobor avatásával egyúttal Szent László születésének (1040) 900. évfordulójára is méltóképpen megemlékeztek. A szobor közel 3 méter magas, amely egy másfél méter magas márvány talapzaton áll, a fejet Szent László hermája ihlette. A szobor megsérült a II. világháborúban, de később felújították.
Na jó, de Szent László üti Szent Lászlót? Egészen idáig volt itt nekem egy megemlékezésem a Ludovika kertjében lévő Szent László szoborról, azután, hogy bejött ez a kőbányai Szent László, a nyóckeres daliás meg eltűnt. A kettő együtt ezek szerint nem lehet. Hát akkor itt ez az újabb, bár majdnem egyidősek, az egyiket 1939-ben, a másikat 1940-ben avatták fel.