Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szindbád alias Krúdy

Szindbád, a hajós BudapestSzindbád, a hajós Budapest a térképen

Érdekes 2022. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. május 26.
Ajánlom a helyet másoknak is!
2013 őszén helyezték el ezt az egyedi, különleges hangulatú szoborkompozíciót Óbudán a Fő téren, Szanyi Péter szobrászművész bronz alkotása.
Ebben az évben Krúdy Gyula születésének 135., halálának 80. évfordulója alkalmából megrendezésre került Krúdy-év rendezvénysorozat lezárásaként került sor a szobor avatására. Szindbád egy asztalnál ül vélhetően a Postakocsi étteremben, amely itt állt a Fő tér 2. sz. alatt 1891-től kisebb-nagyobb megszakításokkal a 60-as évekig (jelenleg az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft. többfunkciós kulturális intézménye, kiállítótér, kávézó, info-pont). Az elkészült szobor férfi alakja mellé le lehet ülni a másik üres székre az asztalhoz, és egy lehet akár Szindbáddal együtt fényképezkedni, szelfizni.
A szobrot az önkormányzat állíttatta NKA támogatással.
1971-ben jelent meg Huszárik Zoltán Szindbád című filmje, melynek hatalmas sikert aratott a hazai közönség soraiban. A főszerepet játszó Latinovits Zoltán színészi játéka a mai napig az egyik legkiemelkedőbb színészi alakítás a magyar filmművészetben. Latinovits alakjában jelenik meg itt Szindbád az óbudai Fő téren a Postakocsi vendéglő előtti asztalnál, hogy örök időkre felidézze Krúdy Gyula alakját Szindbádon keresztül, adja hírül az emléktábla a szobor mögötti falon.
(A Szindbád regények számtalan önéletrajzi ihletést tartalmaznak).
Nekem kifejezetten tetszik ez a szobor, az arca annyira nekem nem hozza Latinovitsot, inkább Krúdynak látom, már ahogy a régi képek alapján számomra felsejlik.
Milyennek találod ezt az értékelést?

Szindbád, a hajós további értékelései

2022.05.02egyedül
Átlagos
Szóval, szögezzük le, hogy nagy Krúdy, Szindbád, Huszárik, Latinovits, Óbuda, Sipos, stb. rajongó vagyok, de ennek ellenére nem, mégsem az igazi. Tudom, hogy a filmbéli Latinovitsot szeretné ábrázolni, de az nem ilyen. Értékelem a szándékot, az emlékállítás igyekezetét, de a könyvek után, a Krúdy...
Népszerű szállások a környéken
Cardoner Hotel Pilisszentkereszt - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.29-ig
Cardoner Hotel Pilisszentkereszt
39.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Thermal Hotel Balance Lenti - Senior hétköznapok fürdőbelépővel
Senior hétköznapok fürdőbelépővel
2024.12.24-ig
Thermal Hotel Balance Lenti
102.240 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Magistern Siófok - Balatoni vakáció
Balatoni vakáció
2024.08.21-ig
Hotel Magistern Siófok
59.200 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval