Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

ALBÁN HŐS MELLSZOBRA A VÁROSLIGETBEN

Szkander bég BudapestSzkander bég Budapest a térképen

Érdekes 2023. júniusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2023. június 6.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nemrégiben voltunk Albániában egy körutazáson, ahol szó szerint úton-útfélen lehet találkozni Szkander bég szobrával, festett arcmásával, freskókkal a falon, amelyek központi szereplője az albánok legnagyobb nemzeti hőse. Látványemlékeink legmaradandóbbika lett hát onnan a legendás harcos, a törökök ellen népe szabadságáért kitartóan küzdő, máig mélyen tisztelt hős képmása, fején a hegyi kecske koponyás harci sisakkal.
Így amikor most kicsit sétálgattunk Budapesten a Városligetben, azonnal felismertük, de egyáltalán nem értettük, hogyan, miért került ide a nagy albán szépen kidolgozott mellszobra. Nos, kicsit utánaolvasgatva kiderült, hogy az eredeti nevén George Castriota fejedelem 2021-ben felavatott szobrát nem kisebb személyiség, mint Ilir Meta, Albánia akkori köztársasági elnöke - Áder János köztársasági elnök jelenlétében adta át, Tirana város ajándékaként a magyaroknak.
Az avatóbeszédben természetesen elhangzott az utalás arra, hogy Szkander bég Hunyadi Jánossal szövetségben bár egymással sosem találkoztak harcolt az Oszmán Birodalom terjeszkedése ellen. És ahogyan ezt Albániában hallottuk, ők máig élő megbecsülésükben, tiszteletükben tartják a magyar törökverőt, Nándorfehérvár hősét is.
Összehasonlítva a Krujában, a Castriota család fellegvárában látott mellszoborról készített fotónkat a városligetivel, egyértelmű az azonosság: A Budapesten elhelyezett emlékmű mellszobra az Odhise Paskali, az egyik legismertebb albán szobrász 1939-ben készült művének az engedélyezett másolata. (Az eredetiről is csatolok ide egy képet.)
A Budapesten elhelyezett szobor talapzatán nem a felavatás 2021-es évszáma, hanem 2019 szerepel, utalva arra, hogy a szoborajándék egyfajta köszönet az Albániát sújtó 2019-es földrengés után és a koronavírus-járvány alatti magyar segítségnyújtásért.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (2)
Szkander bég Budapest - EgyébSzkander bég Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk - Napi ár félpanzióval
Napi ár félpanzióval
2024.12.21-ig
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk
39.200 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Tisza Hotel Szeged - Napi ár reggelivel
Napi ár reggelivel
2025.01.02-ig
Tisza Hotel Szeged
27.100 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Fried Kastély Hotel Simontornya - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.21-ig
Fried Kastély Hotel Simontornya
66.948 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval