Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pesti Ferencesek

Budapesti Belvárosi Ferences templom BudapestBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest a térképen

Érdekes 2023. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. október 12.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Budapest Belváros egyik csomópontján, a Ferenciek terén található ez a közismert templom, gyakorlatilag a tér is a ferences templomról, illetve a mellette működő rendházról kapta a nevét. De Alcantarai Szent Péter templom névvel is illetik, talán ez az egyházi "hivatalos", lévén ő a védőszentje a templomnak. A templomot - vagyis ami a mostani helyén eredetileg e helyütt volt - még IV. Béla alapította a tatárjárást követően 1250 körül. A XIII. századtól királyválasztó helyszín lett. A törökök elfoglalták, felgyújtották a templomot, a szerzeteseket elüldözték, megölték, és a templomot dzsámiként használták Szinán Bég Dzsámi néven.
Buda felszabadítását követően a ferencesek újra birtokba vehették a templomukat, ezt követően barokk stílusban építették újjá, ez már a XVIII. századra datálódik. A kommunista hatalom a szerzetesrendeket, így a ferenceseket is feloszlatta, akik a rendszerváltozást követően 1990-től kaphatták ismét vissza a templomot és a rendházat.
A belső udvarból érhető el az urnatemető, amelyet nagyon szépen kialakítottak és jelenleg is lehet ide hamvakat elhelyezni.
A templom 4 haranggal rendelkezik, mindegyiknek van "beceneve".
A templomban rendszeresen tartanak miséket, sokszor találjuk nyitva. Érdemes benézni.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (28)
Budapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - EgyébBudapesti Belvárosi Ferences templom Budapest - Egyéb

Budapesti Belvárosi Ferences templom további értékelései

2022.06.30egyedül
Érdekes
Ebbe templomba azért szoktam járni, hogy lelki támaszt találjak és elmondhassak egy imát annak a szegény, nagyon hátrányos helyzetű asszonynak a lelkiüdvéért, aki napról napra dacol az élet szigorú áramlataival, és nem elég, hogy nagycsaládos, de még az az átok is sújtja, hogy aktív dolgozó. És...
Népszerű szállások a környéken
Fagus Hotel Sopron - Kedvezményes ajánlat
Kedvezményes ajánlat
2024.12.23-ig
Fagus Hotel Sopron
94.464 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás - Napi árak félpanzióval
Napi árak félpanzióval
2025.01.02-ig
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás
74.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Alfa Hotel Miskolctapolca - Tavaszi wellness élmény
Tavaszi wellness élmény
2024.06.28-ig
Alfa Hotel Miskolctapolca
72.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval