Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pápalátogatás előtt

Budapesti Görögkatolikus Parókia BudapestBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest a térképen

Érdekes 2023. áprilisban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2023. december 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Rózsák terének monumentális központi temploma, az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom mellett szinte eltörpül egy másik vallás szent háza, a tőle bal kéz felől található görögkatolikus parókia, azonban ha olyan szerencsénk van, hogy éppen nyitva találjuk (leginkább csak a liturgiák idején), nagyon is érdemes benézni. Teljesen véletlenül sikerült nekünk is, ugyanis a lányommal a közeli fogászatra tartottunk, és a Rózsák terénél szálltunk le a troliról, amikor észrevettem, hogy nyitva van a kapu, illetve nagy készülődés, díszítés zajlik a templom előtt.
Ezúttal a pápa látogatása miatt találtuk nyitva a görögkeleti templomot, ugyanis a pápa számos állomásainak egyike volt - a Rózsák téri másik "nagy" templom mellett - ez a kis templom is.
Érdekesség, hogy a Rózsák terét a templom építésének idején egy kevésbé elegáns névvel illették, ugyanis akkoriban, a XIX. század végén még Szegényház tér volt a neve. A Görögkatolikus Parókiát csak 1905-ben vette birtokba a helyi görögkatolikus vallású közösség, korábban katolikus templomként működött, de nekik kicsinek bizonyult, és egyébként is beígértek nekik egy sokkal nagyobb templomot itt a téren, nevezetesen a Szent Erzsébet templomot. Így megkapták ők, nekik ez is elegendő volt, örültek, hogy kaptak valamit... 1929-1932 között alakították át a templom belső tereit a bizánci rendnek megfelelően.
A templomról szóló bemutató anyagból megtudhattuk, hogy az oltárképet, az ikonosztáziont és az utolsó vacsora ábrázolását Roskovics Ignác készítette. A szentély két oldalán lévő festményeket Kontuly Béla, a királyi ajtó ábrázolásait Lohr Ferenc alkották meg. Érdekesség, hogy a kőbányai Conti kápolna - amelyről tavaly írtam értékelést - is ehhez a parókiához tartozik.
Érdekesség még, hogy heti 1 alkalommal ruszin nyelven tartanak liturgiát.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (9)
Budapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - EgyébBudapesti Görögkatolikus Parókia Budapest - Egyéb

Budapesti Görögkatolikus Parókia további értékelései

2024.01.25egyedül
Érdekes
Igencsak megirigyeltem ZigZag kolléganőt, hogy milyen szerencséje volt a Rózsák terén a görögkatolikus templommal. és hogy ne sárguljak be teljesen, elmentem hát szerencsét próbálni én is újra. A templomajtón az állt, hogy csukja be a templomajtót. Ebből arra következtettem, hogy ha be kell...
Népszerű szállások a környéken
Ambient Hotel Sikonda - Kedvezményes ár félpanzióval
Kedvezményes ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
99.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Világos Hotel Balatonvilágos - Nyári csobbanás Balatonvilágoson
Nyári csobbanás Balatonvilágoson
05.31-09.07.
Világos Hotel Balatonvilágos
54.384 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Írottkő K?szeg - Senior pihenés az Alpok lábánál
Senior pihenés az Alpok lábánál
2024.12.24-ig
Hotel Írottkő K?szeg
69.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval