TEMPLOMOS INGATLAN

Budapesti Unitárius Templom BudapestBudapesti Unitárius Templom Budapest a térképen

Érdekes 2026. szeptemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2026. szeptember 29.
Egykoron közel tíz évig dolgoztam ebben a háztömbben, annak Alkotmány utcai oldalán. Persze nekünk is feltűnt, hogy mennyire eltérő az összesimuló két épület stílusa, azt is tudtuk, hiszen ki van írva, hogy a sarkon túl unitárius templom van az épületben. De akkoriban még nemigen volt szokás csak úgy, vallási indíttatás nélkül templomokba bemenni és nézelődni, így mi sem tettük. Az Ars Sacra Fesztivál Nyitott Templomok programsorozatában viszont idén is épületbemutatásra hívták az érdeklőket Budapest belvárosába, az Alkotmány és a Nagy Ignác utca sarkára, az unitárius templomos ingatlan megismerésére. Gyorsan jelentkeztünk is erre a látogatásra.
Templomos ingatlanról és nem csak egy templomról van szó, ugyanis annak idején, az 1800-as évek végén az unitárius egyházközösség szűkös anyagiakkal bírt, ezért úgy döntöttek, hogy bérházat építenek, amelybe befoglaltatják a templomukat, a bérlakásokból befolyó bérleti díj pedig majd fedezi az építkezésre felvett hitel törlesztését. Sőt, a földszinten utcai bolthelyiségeket alakítottak ki, hogy a bevételt ezek bérbeadásával is növeljék. Mindez mai is látható.
Az építkezéshez a főváros adta a telket, Pecz Samu pedig megtervezte ezt a különleges ingatlant az unitáriusoknak. A robosztus, nagy saroképület magában foglalja tehát a templomot, a lakásokat, az üzlethelyiségeket, a lelkészi hivatalt, a gyülekezeti termet, az egyház könyvtárát és levéltárát. És mindezekből, amit csak lehetett, ami nyilvános, megmutattak nekünk a látogatás alkalmával.
A grandiózus építmény legkülönlegesebb megoldása kétségtelenül az, hogy a templom nem közvetlenül az utcáról közelíthető meg, mivel az a második emeleten lett elhelyezve. De vajon miért? Nos, erre az a magyarázat, hogy bár Pecz a hazai protestáns templomok jeles tervezőépítésze, ő maga zsidó származású volt, és számára elképzelhetetlen lehetett, hogy a templom fölé még profán módon lakásokat helyezzen el. Aztán a történelem viharaiban kiderült, hogy a háborúkat, forradalmakat jobban átvészelte ez a rejtett gyöngyszem. Mert kétségtelenül az, egy építészeti és iparművészeti gyöngyszem. Egy szépséges, neogótikus templom Thék Endre műhelyében készült bútorzattal, ablakain Róth Miksa ólomüvegekkel.

Budapesti Unitárius Templom további értékelései

2024.03.29egyedül
Érdekes
Ez a gyönyörű neogótikus lakóépület az V. kerületben, kb. félúton a Szent István körút és a Szent István Bazilika között egy templomot rejt magában. A Nagy Ignác utca felőli bejárat felett olvasható, hogy Unitárius Templom, egyébiránt meg azért tudtam a templom létezéséről már vagy 30 éve is,...
Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont - 100% Relax csomag
Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont
Martfű Hotel Thermal SPA Martf? - Őszi pihenés
Martfű Hotel Thermal SPA Martf?
Hotel Villa Völgy Eger - Pünkösd
Hotel Villa Völgy Eger