Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Utolsó mozzanatok

Nagy Fuvaros utcai Zsinagóga BudapestNagy Fuvaros utcai Zsinagóga Budapest a térképen

Érdekes 2023. decemberben, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2024. január 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
101 évvel ezelőtt, 1922-ben avatták fel a Nagy Fuvaros utcai Zsinagógát, amely a Józsefvárosban akkoriban élő zsidó lakosság jelentős vallási helyévé vált. Gyülekezetük neve Emberbarát Egyesület volt, saját iskolát is működtettek. A templom egy lakóház udvarában épült fel, kívülről az utcából csak a felirat utal arra, hogy belül nemcsak egy lakóház, hanem egy zsinagóga is található. Kizárólag istentiszteletek idején tartanak nyitva, amely a zsidó vallási eseményekhez kötődik. Abban a szerencsében és megtiszteltetésben volt részem, hogy Izraelből hazalátogató ismerősök meghívására én is velük tarthattam. A 100 éves évfordulóra megjelent egy különkiadás könyv formájában, amelyből ajándékba kaptam egy példányt. Ebben a sok régi fotó mellett a zsinagóga és a helyi közösség története részletesen bemutatásra került.
A zsinagóga régi fénye, pontosabban a látogatottsága már igen megkopott, bár pár évtizeddel ezelőtt állami támogatással felújították. Mára csak 10-20 hívő látogatja, ők is idős, jórészt rossz egészségi állapotú emberek. De egy igazán összetartó közösség, több évtizedes barátságokkal.
A földszinti előcsarnokban egy imaterem található, ezt régen a téli időszakban használták, hogy ne kelljen az egész templomot befűteni. Itt mostanság közös étkezéseket, kisebb ünnepségeket szoktak rendezni. Régen egyébként egy vendéglő működött itt. A félemeleten a női karzat került kialakításra, régen kizárólag itt tartózkodhattak a hölgy hívők, ők ugyanis a templom fő részébe az alsó szinten nem is léphettek le. Szintén itt az emeleti részen található egy kultúrterem, melyet már nem használnak. Manapság az idősek már nem tudnak fellépcsőzni a karzathoz, ezért a női részleget a földszinten a hátsó traktusban alakították ki, kis csipkefüggönyökkel leválasztva.
A frigyszekrény és a bima (a Tóra-olvasó asztal) a húszas évek geometrikus stílusában készült, késő bécsi szecessziós és az Art Deco hatásokkal. Örülök, hogy eljöhettem ide, az istentiszteletből nem értettem semmit, hiszen héber nyelven zajlott, de ugyanakkor nagyon szomorú is volt ez az egész, egy egykori virágzó közösség elporladása, elmúlása előtti utolsó mozzanatok.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (2)
Nagy Fuvaros utcai Zsinagóga Budapest - Külső képNagy Fuvaros utcai Zsinagóga Budapest - Külső kép
Népszerű szállások a környéken
Thermal Hotel Balance Lenti - Senior hétköznapok fürdőbelépővel
Senior hétköznapok fürdőbelépővel
2024.12.24-ig
Thermal Hotel Balance Lenti
64.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Magistern Siófok - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.12.21-ig
Hotel Magistern Siófok
33.000 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval