Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Megújult a zsinagóga itt is

Pásti utcai orthodox zsinagóga DebrecenPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen a térképen

Kihagyhatatlan 2021. júliusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. január 9.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Debrecenben nyaraltunk a gyerekekkel. Mivel ők abban a korban vannak, hogy a városnézés, múzeumok, templomok látogatása nem igazán hozza őket lázba, míg ők fagyiztak, én kaptam 15 percet egy villám városnézésre. A google térkép alapján éppen útba tudtam ejteni a Pásti utcai ortodox zsinagógát, amely a belvárostól csupán pár perc sétára esik.

1893. augusztusban kezdték el építeni a zsinagógát, majd 1902-ben avatták fel. Tervezője Berger Jenő debreceni építész volt. A homlokzatok stílusa késő-eklektikus, főként a románkori építészet elemeit alkalmazva. Az első főrabbi Strasszer Salamon volt. A zsinagóga mellett Beit Hamindras (tanulás és az imádkozás színtere), illetve a pincében mikve (rituális fürdő), az udvarban pedig kóser hentes és üzlet működött.
A háborúban megrongálódott épület felújítására nem volt elegendő pénze a helyi zsidó közöségnek, de a templom 1984-ig így is működött. Utolsó ortodox rabbija Deutsch Sándor volt. Az épület teljes restaurálása 2012-ben kezdődött el, állami forrásból, mely 3 éven át tartott.

2015. április 26-án újra megnyílt a felújított zsinagóga, amely azóta nemcsak mint szakrális tér, hanem turisztikai látványosságként, valamint kiállítások, konferenciák, koncertek színhelyeként is szerepet kap.
Az épület galériáján látható egy állandó kiállítás, mely a zsidósághoz kapcsolódó emléktárgyakat, vallási kellékeket, családi emlékeket mutat be.
A Debreceni Zsidó Hitközség jelenleg Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége.

Érdekesség, hogy a közelben a Kápolnási utcában szintén fennmaradt és látogatható a status quo ante hitközség zsinagógája is, amelyet szintén felújítottak és 2014-ben nyitották meg újra. (nem találtam az ittjartam-hu-n).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Pásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - EgyébPásti utcai orthodox zsinagóga Debrecen - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Peró Vendégház Debrecen - Napi árak önellátással
Napi árak önellátással
2025.05.01-ig
Peró Vendégház Debrecen
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Hőforrás Hajdúszoboszló - Hőforrás napok
Hőforrás napok
2024.09.01-ig
Hotel Hőforrás Hajdúszoboszló
79.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Nagyerdő Debrecen - Nyugdíjas napok
Nyugdíjas napok
2024.10.31-ig
Hotel Nagyerdő Debrecen
127.200 Ft / 2 fő / 4 éj-től félpanzióval