Somló vulkanikus eredetű, 432 méter magas festői tanúhegyét a Bakony nyugati végénél találjuk és tökéletesen alkalmas egy kellemes kirándulásra, akár gyalog, akár bringával szeretnénk nekivágni. Északi oldlaán áll a Somlói vár. Oldlaában számos pince kínálja isteni borokkal a megszomjazókat.
A Somló-hegyen nem nyüzsögnek a turisták. Méltatlanul alulértékelt úti cél, de nekünk évek óta az egyik (ha nem 'a') kedvenc kirándulóhelyünk. Talán pont azért, mert csendes, békés, nyugodt. Pedig az 1900-as első felében (ha jól tudom) ez volt a legnépszerűbb turisztikai desztináció az országban.
Remek éttermek, köztük az ország egyik legjobbja, a Kreinbacher Bistro, egyre több szálláshely, kirándulási lehetőségek, és persze borospincék, borteraszok mindenfelé.