Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin

A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!

 

Szállástippek a Bakonyban>>

 

Megunhatatlan útvonal: Cuha-szurdok

Festői erdei környezetben szalad a talpatok alatt az út, a Bakonyszentlászló felől megközelíthető Cuha-szurdokban, ami hazánk egyik legsokszínűbb túraútvonalát rejti. Csak induljatok el a madarak éneke mellett, a lombok között és kövessétek az ösvény vonalát a Cuha-patak mentén, vagy épp azon keresztül! Elhaladtok majd a híres bakonyi betyár, Savanyó Jóska-barlangjánál és a műemléki védettséget élvező vasút viaduktjánál is!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Cuha-szurdokMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Cuha-szurdok

 

 

Vízcsobogástól hangos vidék: Gaja-szurdok

Fehérvárcsurgót és Bodajkot köti össze hazánk hangulatos patakvölgye, a 4 km-es Gaja-szurdok, ami a családosok egyik kedvenc úti célja is egyben. De nem csak azért, mert akár 1 óra alatt is kényelmesen teljesíthető ez a táv, hanem a kalandos látnivalók miatt is. Az út fölé hajló fák, a patak játékos csobogása, a fatorlaszokból épült gázlók vagy a bájos hidak látványa mindenkit elbűvöl. Szép panorámáért sétáljatok fel a Károlyi-kilátóhoz is!

Szállástippek Fehérvárcsurgó és környékén>>

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Gaja-szurdokMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Gaja-szurdok

 

 

Táborozóknak is megfelelő: Gerence-völgyi kirándulóerdő

A vadregényes Magas-Bakony kirándulóerdőjét Bakonybélről indulva, a Gerence-patakot követve cserkészhetitek be. Csodálatos panorámáért pedig a Kőris-hegyi kilátót kell megcélozni. A túra során nem kell lemondanotok a kényelemről sem, mert rengeteg pihenőt, kiépített tűzrakóhelyet és illemhelyeket találhattok. Sőt! Engedéllyel még két kijelölt tisztáson is táborozhattok.

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Gerence-patakMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Gerence-patak

 

 

 

Nehézsorsú erőd a Bakonyban: Cseszneki vár

Nem csupán a történelem, de az időjárás viharai is alaposan megtépázták a Cseszneki várat. Az Öreg-Bakonyban emelkedő, már a XIII. században is álló erősség összességében sikeresen átvészelte a törökkel vívott csatákat és a Rákóczi szabadságharcot is, de az 1810-ben pusztító földrengést, majd a későbbi villámcsapásból eredő tűzvészt már nem. Napjainkra azonban ismét kedvelt kirándulóhely, ahonnan fejedelmi kilátás nyílik a környékre.

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Cseszneki várMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Cseszneki vár

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A hegyvidék vagy a síkság vonz inkább? 10 szállástipp nyár végére, ősz elejére
Pezsgőfürdővel, termálmedencékkel, ellazító szaunákkal búcsúznál a nyártól és köszöntenéd az aranyló őszt? Ne habozz tovább, mert akár a hegyek ölelésébe, akár az Alföld délibábos vidékére tervezed a pihenést, van ötletünk, hogy hol jársz jól a szállásokkal! Útravalónak 10 szállástippet hoztunk nyár végére és ősz elejére. Lássuk, hová foglalnál szívesen szállást!

 

 

Gyilkos-tó a rengetegben: Hubertlaki-tó

Kevesen tudják, hogy nem csupán Romániában, hanem Magyarországon is lapul egy Gyilkos-tó – ráadásul a Bakonyban! Az Ugodhoz tartozó állóvíz eredeti neve azonban utal a történetére is. A Hubertlaki-tavat egykor Eszterházy gróf hozta létre vízfelduzzasztással, hogy vaditatót készítsen. Pihenjetek meg a tóparton, és élvezzétek a mesebeli látványt!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Hubertlaki-tóMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Hubertlaki-tó

 

 

Az idő ereje: Úrkúti őskarszt

Hiába telt el 100 millió év, mert a Déli-Bakony lankáin a mai napig megtekinthetitek azt a páratlan természeti kincset, ami olyan, mintha csak egy sziklakatlan tárulna fel előttetek. A 6 állomásos tanösvény falépcsőkön át tart a párás levegőjű Úrkúti őskarszt falai közé. A kirándulásra nem kell sok időt szánni, mert a kétszintes kanyonon át kb. 1 km hosszú út vezet.

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Úrkúti őskarsztMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Úrkúti őskarszt

 

 

Vízlépcső az erdőben: Római fürdő

Az élet szüntelen lüktetését érezni a Bakonynána felől megközelíthető Római-fürdőnél, ahol esős időben a hömpölygő Gaja-patak megtörik a sziklafüzéreken és több látványos zúgót, vízesést hoz létre. A hatalmas, kőfalakból vájt folyosó még a legkisebb gyerkőcöket is ámulatba ejti majd. Azért legyetek körültekintőek, mert a nedves sziklákon könnyen megcsúszhat a lábatok!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Római fürdő vízesésMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Római fürdő vízesés

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Családi programok a Kis-Balaton körül
Kirándulóhelyek, fürdők, kalandparkok és történelmi emlékhelyek sorából választhatunk, ha a Kis-Balaton felfedezése mellett tesszük le voksunkat. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amiket semmiképpen nem hagyhatunk ki a magyar tenger nyugati vidékének megismerése közben, ráadásul a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig mindenki talál magának való programot.

 

 

Egyedülálló tanúhegy, sok felfedeznivalóval: Somló-hegy

A Bakony szélén magasodó, magányos tanúhegyként tartják számon a Somló-hegyet, mely egyúttal hazánk legkisebb borvidéke is. Amellett azonban, hogy megkóstoljátok a helyi borfajtát, a népszerű juhfarkat, érdemes egy kirándulást tenni a Dobához tartozó Somlói várromhoz, valamint a Somló legmagasabb csúcsán emelkedő Szent István-kilátóhoz is. Ellenben, ha alaposan kitudakolnátok a környék titkait, akkor a 9 állomásos Kitaibel Pál tanösvényen induljatok el!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Somló-hegyMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Somló-hegy

 

 

+1 látnivaló a Bakonyhoz közel: Királykő

Közel a Balatonhoz, de már a Káli-medence teknőjében bukkanhattok rá a bájos falura, Kapolcsra, mely óriási sziklatornyaival, a Királykővel tekint rá az elbűvölő Balaton-felvidékre. Az impozáns alakzatokat a földtörténeti korok vulkáni tevékenysége teremtette, majd az idő formálta mai alakjára. Kövessétek a sárga jelzésű turistautat, mely elvezet ehhez az egyedi sziklakitüremkedéshez, ami a legendák szerint egykor Attila hun király várát is erősítette!

Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - KirálykőMesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin - Királykő

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hamisítatlan vidéki életérzés, családias hangulat és érezhetően szívvel-lélekkel megteremtett szálláshelyek várnak ránk, ha úgy döntünk, hogy idén nem a nagy hotelek kínálatából választunk, hanem egy eldugott vendégház kényelméből gyönyörködünk az őszbe forduló Balaton látványában.
2023. szeptember 14-n kijött a MICHELIN Guide Hungary 2023-as kiadása. Idén összesen 75 éttermet ajánl a kiadvány, 47 vidékit, 28 budapestit. Továbbra is büszkék lehetünk a 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos hazai étteremre. Egy új díjazottal idén 7-re duzzadt a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek száma, de új szereplője Michelin Green Star éttermek listájának is, 14 étterem pedig először szerepel a kiadványban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.